Akdeniz tipi beslenme

Merhaba,
Beslenmede önemli olanın besin çeşitliliği  olduğunu söyleriz, her renkten meyve sebzeyi yemeye çalışın diye önerilerde bulunuruz. İşte bu önerileri sağlamanıza en uygun beslenme tipi Akdeniz diyetidir. Üstüne yapılmış birçok çalışma bulunmaktadır. 
Akdeniz tipi beslenme niçin sağlıklıdır?
Çeşitliliği sağlaması, doymuş yağ oranının az olması, posa miktarının fazla olması bu beslenme tipini sağlıklı kılmaktadır. Araştırmalarda  doymuş yağın yerine zeytinyağının daha çok diyette yer alması, kırmızı etin ayda 1-2 kez tüketilmesi kalp-damar hastalıklarından korunmamıza yardımcı olması yönünde yarar sağladığı yönünde.

Tam tahıl grubunun, sebze ve meyvelerin sık tüketimi antioksidan etkiyi sağlamakta ve posa miktarını arttırarak daha sağlıklı bir sindirim sistemi sunmaktadır.
Akdeniz diyetinde yer alan besinler:
Tam tahıl kaynağı besinler, sebze ve meyveler, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, zeytinyağı, balık, kırmızı şarap…..

Akdeniz diyeti ile meyve, sebze, zeytinyağı ve kırmızı şarap tüketimi sonucu E ve C vitamini gibi antioksidanların, flavonoidler ve fenolik bileşikler gibi polifenollerin ve biyoaktif bileşiklerin alımının artması, kronik hastalıkların azalması sonucu kaliteli bir yaşam sunmaktadır.
Akdeniz diyetinin posa içeriğinin doygunluğu artırması, mide boşalmasını geciktirmesi, çiğneme süresini uzatarak doygunluğu arttırmaktadır.

Yemeklerin yanında salata tüketilmesi ile doygunluk hissi daha hızlı oluşmakta ve ana yemeklerin tüketim oranı azalmaktadır.
Besin çeşitliliği ile öne çıkan Akdeniz diyetinin, başta kalp ve damar hastalıkları, tip 2 diyabet ve obezite olmak üzere çeşitli kronik hastalıklardan koruyucu etkisi vardır.
Akdeniz tipi beslenme ile 
Aşağıdaki kullanıcı adıyla instagramdayım.

Takip edebilir, sorularınızı sorabilirsiniz. 
Sağlıkla kalın!
27 Şubat 2019
Hacer Çelik
     dyt.hacercelik 
YORUM EKLE