Akşener'in ardından Manisa'da neler konuşuluyor

Meral Akşener'in açıklanan Manisa  programında merkez ilçeler Şehzadeler, Yunusemre Turgutlu ve Akhisar ilçelerinde esnaf gezisi olacak deniyordu.


Genel başkanlarının Manisa'ya gelecek olmasını halka iyi duyuran, sosyal medyayı çok iyi kullanan Manisa İl Başkanlığı başkan Hasan Eryılmaz, Nam-ı Diğer Atom Karınca ve ekibi gözlemlerime göre gayet iyi çalışmışlar ve bunu da başarmışlar.

*
İYİ Parti verdiği mesajlarla halka dokundu. 
Bu Akşener'in Anadolu gezilerinde kısa videolarla takip ettiğimiz halkın sevgisi ve Akşener'in halkı dinlerken aralarına girerken, diyalogları meğer özel çekimler değilmiş. Anladık ki, Akşener Manisa'ya gelince o seyrettiklerimizle gördüklerimiz aynı tepkiler ve sevgilermiş.
 Tam bir Cumhuriyet kadını aydınlığında ve ana şefkatiyle insanların gözlerinin içine bakarak, bazen ona temas ederek, dokunarak halkı  dinlemesi, sırıtmayan, şaşkınlık yaratmayan efelenmeleri de doğrusu ya çok itibar gördü.
Akşener'in etrafında bulunan kurmayları da siyasetteki tecrübelerini tüm faaliyetlerde  ortaya koyuyorlar, bu çok belli.

*
Kadroda siyaset vitrininde yıpranmış isimler yok. Doğrusu Akşener'in öğretmen ve eğitimci geçmişinin verdiği birikimle hitabı halkta ve özellikle gençlerde pozitif bir sıcaklık yaratmış durumda.
Akşener'in Manisa programını izleyen değişik yaş gruplarından gazeteci arkadaşlarımla da  görüştüm, gün sonunda küçük değerlendirmeler aldım.
Genç gazeteci arkadaşlarım, halkın yoğun ilgi gösterdiği Akşener'in programını takip ederken, görüntü alabilmek için kalabalıkların arasında nefes nefese işlerini yaparken, halkın nabzını da tutmuşlardı. Gençlerin ilk gözlemleri, Akşener'in halka umut aşıladığı olmuş. 


Kadın dayanışmasını kadın meslektaşlarımı dinleyince bir kez daha yaşadım. 
Akşener'in bir kadın politikacı olarak, halkın arasında daha rahat dolaştığını ve donanımıyla, halkın sorunlarını dinlerken ortaya koyduğu tavrı, vücut dili ve içinde umut, sevgi olan ifadelerin olmasının, kendisine olan güven ortamını artırdığını, halkın bu natürel ve içten kadın tavrını benimsediğinin altını çizdiler. Seçim sürecinde oluşacak siyasi iklim içinde Akşener'in bu performansı ile arkasına bir rüzgarı da alacağını ve sandıktan tahminlerin üstünde başarılı çıkacağını ısrarla söylüyorlar.


Biraz daha iktidara yakın ama ortada haberlerle durumu idare eden meslektaşlarıma da fikirlerini sordum. 
Onlar da Akşener'in açıklanan anketlerdeki oranlar dışında 2-3 puan daha fazla  oy alabileceğini söylüyorlar. Bu tarife uygun arkadaşlarımın arasında iktidarın halktaki güvenini kaybettiğini, Akşener ve İYİ Parti söylevlerinin bu güven açığını kendi lehine dördürdüğünü söyleyenler bile vardı. Seçim tarihi açıklandıktan ve seçim gününe yaklaşıldıkça, Akşener'in kafası karışık, sallantıda veya sandığa gitmeyecek vatandaşı bile yanına çekebileceğinin de altını çiziyorlar.


Manisa'nın siyasi olaylarını yıllarca takip etmiş ve hala kalemi elinde gazetecilik yapan hem yaşça hem de meslek anlamında büyüğümle finalı yaptım.
 "Ne diyorsun usta" dediğimde daha konu ile ilgili ağzımdan tek kelime çıkmamışken, "gene Demirci'nin dağından haber kokluyorsun değil mi evlat" diye söze başladı. 
Haber arkası görüntülerde sosyal medyada onu gördüğümü söylemedim, şimdi bu yazıyı okuyorsa hemen arar beni haşlar..


"Turgutlu'da teşkilat iyi hazırlanmış, dikkatimi çeken Millet ittifakının en iyi vitrin yaptığı yer Kasaba bence" deyiverdi. "CHP'li başkan Çetin Akın'ın, Akşener'i karşılaması ve ağırlaması süperdi" dedi. "Kılıçdaroğlu gelse bu ilgi ve alakanın ve misafirperverliğinin bir tık daha üstü olamazdı." Diyerek devam etti.


"Manisa'da esnaf gezisi yaparken 8 havuzunun önü bir anda mitinge döndü. Anons edilmedi, gün içinde herkes işinde gücünde ama bir anda meydan doluverdi. Manisa'nın genel siyasi havası merkez sağa yakındır. Cengiz Ergün bunu kısmen başarmış, oylarda yönelişi MHP'ye yansıtmıştı ama bu defa iş farklı gibi geldi bana" dedi.
"MHP Manisa'da bir il başkanı daha değiştirebilir" diye de espriyle karışık bir öngörüsünü söyledi.
"Akhisar" dememle birlikte " ne acelen var be oğlum, dur kafamı karıştırma" diye bir yükseldi.
"Akhisar'dan önce Koray Aydın'a gelelim. Adam sanki bu İYİ hareketini bir uzun vadeli proje gibi görüyor. Tavırlarına dikkat ettim. Akşener'in önündeki engelleri kaldırıyor, arkasında bıraktıklarını sanki toparlıyor ya. Vakur aklı başında akil bir adam derinliğinde, gözleriyle gözlemliyor, az konuşuyor, öz konuşuyor. Adam bir eğitmen gibi, Akşener'in bu siyasi hareketinin deyim yerinde ise yükünü alan, kalkan olan bir ağabey, bir baba ruhuyla davranıyor. Teşkilatları iyi yönettiği, işi takip ettiği çok belli." diyerek yine yaptı yapacağını.

*
"Bak bu soruların hayıra alamet değil çocuk, biliyorum duramazsın sen yazarsın, benim adımı verme aman ha, işine gelen olur, gelmeyen olur, uğraşamam bu yaştan sonra ona göre" diye kulağımdan tutup silkeler gibi gür sesiyle gürledi tembih etti.

*
Notlarımı doktorların kıskanacağı kadar hızlı yazıyorum. İşin en güzel yanı bu aceleyle aldığım notları okur yazar olupta okuyabilen tek kişi hep ben oluyorum. 

*
"Ustam Akhisar'a gün yetmedi, akşam oldu,  kış günü hava soğudu,  karanlık çöktü ne diyorsun" diye aceleyle yineledim Akhisar'ı.

*


Akhisarlı çok değişken siyasi tavırlar gösterir. Manisa'da oy verme ve adamını seçme konusunda bence en aklı başında ilçedir. Boş yapmaz Akhisar. Ama sana söyleyeyim, yıllar evvel rahmetli Ecevit'in bir mitingi olmuştu Akhisar'da o gün de ben yine oradaydım, gencim o zamanlar tozunu attırıyordum ortalığın.
Fakat sana şunu söyleyeyim, tıpkı Ecevit'in o mitingindeki Akhisarlı tavrını Akşener'in geldiğinde de gördüm. Aralara daldım, yokladım. Halk İYİ Parti'ye ve Akşener'e bu defa hediyesini verir. Bak bunu unutma, Akhisar'da Akşener akşamın soğuğunda şefkatiyle meydanı ısıttı, samimiyetini nefesiyle halka adeta üfledi. Halk can kulağıyla dinledi, Akhisarlı halk öyle slogancı değildir, lay lay lom siyasi işlerin içine girmez. Pür dikkat dinler, zihninde damıtır, o yalın düşüncesini de sandıkta yansıtır. Akşener puanı kaptı evlat, yaz bunu. İYİ Parti Akhisar'da 1. parti olur.

Manisa'ya bir il başkanı daha gönderebilir. Diyerek o uğultulu kahkahasını da patlattı. Okurlarımdan belki anlamayan olur, benim ustam daha önce AKP'den belediye başkanlığı yapan, seçimi kaybedince AKP Manisa İl Başkanı olan Salih Hızlı'yı tarif  ediyordu.

*
Bir iki noktadan daha Akşener'in uğradığı ilçelerde havayı koklayan dostları da aradım. Ortak kanaat, Akşener'in kısa sürede geldiği bu siyasi yolda, olumlu ve her geçen gün artan halk desteğini sürdüreceği yönündeydi.

*
Başarılı bir organizasyon oldu düşüncesi herkeste hakim düşünce. Hasan Eryılmaz'ın Manisa'da partisinin faaliyetlerinde hep önde olması, etkin bir muhalefet partisi başkanı hüviyetinde, diğer partilerdeki mevkidaşlarından bir tık önde olduğu da yine kulislerden kulağıma gelen bilgiler arasında yer alıyor.
İYİ Parti ve Akşener hareketinin MHP'den ayrılanlarla başlayıp, sağından, solundan, muhafazakarından, merkez sağcısına kadar çeşitli kesimlerden de insanları etrafında topladığını da kendi gözlemim olarak buraya not düşeyim.

*
Biz gazeteciler öngörülerini yazarak, aslında tarihe not düşerler. Günü gelir bu öngörülerini okurlar hatırlamasa da kendileri mutlaka hatırlarlar ve sonuç ile geçmişte yazdıkları arasında ortaya bir çelişki veya yanılgı çıktıysa, neyi göremedim, hangi işi araştırmayı unuttum diye de geriye dönüp yeniden süreci irdelerler.
Fakat bu yazı için ileride çelişki ve yanılgı çıkacağını zannetmiyorum. Bunu da buraya yazayım.
11 Aralık 2021
Mustafa Temiz

 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ekrem TOPRAK
Ekrem TOPRAK - 2 yıl Önce

Çok güzel gözlemlemişiniz" güzelde yorumlamışsınız zekanın ve kaleminize sağlık. Usta gazeteci uzman gazeteci mustafa TEMİZ.

pakize sude batmaz
pakize sude batmaz - 2 yıl Önce

Sayın Temiz, Akşener ile ilgili yaptığınız tespitleri gıpta ile okudum, katılıyorum. Oradaydım gençler Akşener'i destekliyorlar

Fevzi Dúzõvüt
Fevzi Dúzõvüt - 2 yıl Önce

#ÇareAksener

ali seyit demir
ali seyit demir - 2 yıl Önce

Tamamen katılıyorum. Manisa medyasında bir tek böyle bir yazıyı sizin yazıyor olmanızda ilginç. Manisa merkezdeki goygoycu, yandan çarklı basın nedense görmedi, göremedi.Bu yazının altına imzamı atarım aydın insan...

atanamayan öğretmen
atanamayan öğretmen - 2 yıl Önce

Canımıza tak etti artık, işsizim, param yok, babamın eline bakmaktan utanıyorum. Umarım yazdıklarınız doğru çıkar, size güveniyorum, sürekli yazılarınızı okuyorum, öngörüsü kuvvetli bir basın emekçisisiniz...Başarılar dilerim mustafa bey.