Manisa Son Haber
2024-04-10 13:12:28

Demirci'de seçim nasıl geçti? - 5 -

Mustafa Temiz

mustafatemiz.com.tr@gmail.com 10 Nisan 2024, 13:12

Demirci'de seçim nasıl geçti? - 5 - / Mustafa Temiz Yazdı...

DEMİRCİ'DE SEÇİM NASIL GEÇTİ? -1- OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
DEMİRCİ'DE SEÇİM NASIL GEÇTİ? -2- OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
DEMİRCİ'DE SEÇİM NASIL GEÇTİ? -3- OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
DEMİRCİ'DE SEÇİM NASIL GEÇTİ? -4- OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Temayül yoklaması öncesi yapılan Selami Selçuk'un partililere seslendiği toplantıdan saatler sonra kaleme aldığım , gözlemlerimi içeren ve konuşma videosunu defalarca izledikten sonra kafamda oluşan çelişkileri, haksızlıkları yazdığım yazıyı okudunuz değil mi? Bir önceki yazımın finalinde bu yazının linkini bırakmıştım. 

Ne yazmışım o yazıda "adrenalin dengesi ve hatta şekerinin bile yüksek olduğunu düşündüğümüz bir tavırda konuşan Selçuk'un bitmişlik, tükenmişlik sendromu olarak gözlemlediğimiz hallerinin yanı sıra, kırdığı potlar ve hatta etik anlamda ilçenin huzur dengesini bile bozacak iddialarının aklı selim bir siyasetçi yapısı olmadığı, rahatlıkla görülüyordu."

Orada haksızca eleştirdiği kişilerin ve demokratik hakkını kullanan insanlara yaptığı haksız sözlerin hadsizlik olduğunu belirtiyorum. Yani burada hayatın olağan akışı içinde ters gelen Selçuk'un ağzından dökülen incilerin altını çiziyorum.

Seçim havasına girildiğinde başta Mehmet Babayiğit, Erkan Kara olmak üzere haklarını bu toplantı sonrası yazdığım yazıda belirttiğim ve bana göre kendilerine haksızlık yapıldığı duygularımı da açık seçik yazmışım.

Bu objektif olarak benim duruşumu gösteriyor, seçim arası takındığım tavırda yine bu iki kişinin çelişkileri ve Demircililerin aklıyla izanıyla dalga geçer vaziyetteki tutum, davranış ve sözleri nedeniyle olmuştur.

Bu iki kişi seçim havasına girildiğinde yaşattıkları çelişkileri, tutarsızlıkları, aklımızın almadığı dönüşleriyle de bizi yanılttılar. yazımızın ilerleyen bölümlerinde bunları da yazacağım.

ŞİMDİ SÜRECE YENİDEN DÖNELİM

Manisa'da yapılan temayül yoklamasının ardından süreç yine uzadı. Cumhur ittifakı adayı olacak AK Partili Demirci belediye başkan adayının isminin açıklanması uzadıkça uzadı.

Selami Selçuk cephesinden tüm Demirci'ye yayılan " o iş tamam" denilen süreç yaşandı.

Herkes Selami Selçuk'un yeniden aday olacağına inanmış, bu arada başta MHP ilçe başkanı Ümit Kanyılmaz ve Selçuk'un yakınında bulunanların meclis üyelikleri için listeler bile hazırdı. Bu iddia hep konuşuldu ama inkar edilmedi. Ümit Kanyılmaz seçimlerden sonra dışarıdan tahsili de yeterli olduğu için belediye başkan yardımcısı olacaktı. Yine bir başka iddia hali hazırdaki meclis üyesi Nurullah Ertaş yeniden meclis üyeliği için ön sıralarda yer bulacaktı.

ERKAN KARA CEPHESİNDE DE SÜREKLİ HALKIN İÇİNDE KENDİNİ ANLATMALAR SÜRECİ DEVAM EDİYORDU

Erkan Kara, meşhur söğüt altında belli bir arkadaş ve kanka grubunun adayı gibi görüntü çiziyordu.

Kara, kitlesel olarak AK Partililerle kısıtlı kişilerle görüntülere giriyor veya bulunduğu ortamlarda etrafında bulunanların çoğunluğunun bugüne kadar AK Parti'nin yanından bile geçmeyen, AK Parti Demirci camiasında yer tutan, bulunan veya etraflarında dolananlardan hiç kimseler yoktu.

Bu yaşanılan AK Parti'deki adayın belli olacağı öncesinde yaşanılan süreci, önceki seçimlerdeki süreçlerden farklı görmüyordum.

Burada niyet belli idi. AK Parti'nin zaten Demirci'de yüzde 65-70 bandında bir oy kapasitesi vardı. Erkan Kara, ne yapılıp yapılıp aday olarak bir açıklanırsa, zaten seçim garantiydi. Hatta Erkan Kara, bir önceki oy oranını kastederek yakın çevresindekilere " biz kazandığımızda değil 65, 85 yaparız" bile diyordu.

Mehmet Acar cephesinde ise sessizlik hüküm sürüyordu. Ankara bağlantılı çevresi ve özellikle Manisa İl yönetimi ve ilçelerdeki bilinen yüzüyle Acar cephesi, uyumsuz ve başarısız bir Selami Selçuk var. Teşkilatta izimiz var, başarılarımız var. Genel merkez bizi açıklar modunda idi.

Selami Selçuk bile rakip olarak kendine Acar'ı gördüğünü sinsi ama siyasette caiz kulis görüşmeleri ve hatta Mehmet Acar ile ilgili evrak döküman ne varsa genel merkezde kendine yakın isimlerle dolaylı yollardan veya direk evrak döküman vb. materyal enjekte ediyordu. Aday değerlendirmeleri sırasında bunların çok işe yarayacağını biliyordu. Zira yine iki seçim önce Lütfü Gündüz ismini de yaptığı bağışa rağmen o dönem Fetö'ye yakınlığıyla bilinen kesime bağış yaptığının belgesiyle Lütfü Gündüz ismini saf dışı bırakmıştı.

ADAY OLARAK ERKAN KARA AÇIKLANDI

Cumhur ittifakı adayı olarak Erkan Kara ismi açıklandı. İlk şok AK Parti'de yaşandı. Demirci Sabancı Öğretmenevi o akşam oldukça kalabalıktı. Selami Selçuk ve etrafı açıklanan ismin şaşkınlığında telefonlarla olayı teyid etmeye çalışırken, ilk başta sordukları soru da telefonda buldukları muhataplarına " bu adam nasıl aday yapılır" sorusuydu.

Selami Selçuk, teşkilatta bulunanlarla durumu değerlendirip, tepki gösterilmesi konusunda, kadın kolları ve hatta gençlik kollarının toplu istifalarla bunu desteklemesi algısı olan cümlelerle süreci tamamlattırmak ve Erkan kara isminin aday olarak devam etmemesi için elinden geleni yapıyordu.

Şaşkınlık Acar cephesinde iyi yönlü yaşanıyordu. Acar'ın etrafı ise hem Erkan Kara'nın aday olarak açıklanmasına şaşkınlığını yaşarken, Kara isminden sonra Selçuk başta olmak üzere bugüne kadar Selçuk'a yakın AK Partililer bir kere bile gelip ziyarette bulunmadıkları Acar'ın işyerinin üstündeki ofisinin müdavimleri oluyorlardı. Amaç birlikte tepki verelim, teşkilat senin sözüne bakar, toplu istifalar yaşanmalı, genel merkez geri adam atmalı idi.

Manisa'da bir başka ilçede o gün açıklanan aday isim üzerinden tepkiliydi, Şehzadeler ilçesinde de Erkan Kara gibi deyim yerinde ise tepeden inme SGK il müdürü Yavuz Kurt isminin açıklanması hareketli saatlere yol açıyordu. Şehzadeler AK Parti ilçe binası önünde partililer toplanarak bu ismin teşkilattan biri olmadığı için tepki veriyor. Yavuz Kurt'un adaylığının geri çekilerek teşkilattan birinin aday yapılması isteğini yüksek sesle bağırıyor, genel merkeze bu sayede mesaj gönderiyordu.

Demirci'deki bu hareketlilik de Selçuk ve etrafı ve hatta Mavi Köşe Ahmet bile, ertesi sabah erken saatlerde yeniden faaliyetlere başlıyordu. Partililer telefonlara sarılarak genel merkezden ulaşabildiklerine , milletvekillerine, hatırı sayılır tanıdık AK Partililere Erkan Kara isminin değişmesi gerektiği, istifaların olacağı, partinin bu süreçten zarar göreceği gerekçesiyle ulaşıyordu. Selçuk, cephesinde hatta öyle bir plan değişikliği bile oldu ki, yeni bir başlık değişikliğiyle partide emeği olmayan, kimsenin tanımadığı biri, tepeden inme olduğu için istifa edeceklere mani olamıyoruz, Selami Selçuk aday yapılmayacaksa bari Mehmet Acar yapılsın, partililer bunu memnuniyetle karşılar ve yine Manisa'da 1. parti oluruz bile demeye başladılar.

Mehmet Acar cephesinde de ön okumalar ve öngörüler AK Parti bu yerel seçimlerden de yine başarılı olarak çıkar. 4 yıl boyunca zaten iktidardayız, Mehmet Acar, adaylığında oylar rekor kırar. Cumhurbaşkanının da bir geleneği var. Hangi ilde hangi ilçe rekor oy alırsa oraya gidiyor, o ilçeyi ihya ediyor. bizde 1.parti oluruz rekor kırarız, reis Demirci'ye gelir, başta yol olmak üzere tüm yatırımları alırız. Ve hatta duble yol bile yaptırırız gibi düşüncelerle nefes alıp veriyordu. Ancak sonuç yapılan bu tüm girişimlere rağmen hem Selçuk, hem de Acar'ın hamleleriyle değişmedi.

Erkan Kara'nın Manisa İl başkanlığından Genel Merkeze ulaşan en son ismin Mehmet Acar olmasına rağmen, birilerinin dokunuşuyla aday yapıldığı ortaya çıktı. 

En büyük etkenin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hasan Doğan'ın olduğu, İstanbul'dan son seçimde Manisa'ya gelerek babasının hatırına seçilir sıradan aday yapılıp listeden seçilen Mücahit Arınç olduğu, son sözü TBMM grup başkan vekili Bahadır Yenişehirlioğlu'nun ifade ettiği söyleniyordu. Yenişehirlioğlu Manisa il yönetimine Demirci adayı Erkan Kara ile ilgili mealen şöyle bir cümle kuruyordu. "Yukarıdan genel merkeze büyük bir müdahale oldu, dengeler açısından genel merkezde başta Ali ihsan bey bu ismin sindirilmesini istiyor. Hem Yavuz Kurt hem Erkan Kara aday artık, buna göre durum vaziyet alın"

Bu bilgi de ulaştıktan sonra Acar cephesi sessizliğe büründü.
Selami Selçuk deyim yerinde ise hop oturup, hop kalkıyor, bu sonucu içine sindiremiyor ve yerinde duramıyordu. Çeşitli görüşmeler yapıyordu. Selçuk'un bu davranışları gözlemlendiğinde seçimlerde mutlaka bir çıkış yapacağı bekleniyor ama ne yapacağı tahminden öteye geçip öngörülemiyordu.

YENİDEN REFAH CEPHESİNDE DE İSMİN ERKAN KARA OLMASI PLAN DEĞİŞİKLİĞİNE YOL AÇTI

Erkan Kara, isminin kesinleşmesinin ardından YRP ilçe başkanı İbrahim Ethem Bağcı, "bu seçimde YRP mutlaka aday çıkaracak" kararlılığında devam ediyor. Yeniden temaslara başlıyordu.
YRP cephesinde plan,Selami Selçuk aday olursa, Mehmet Acar'ın adaylığı için her şey hazırdı. İhsan Temel ile yapılan görüşmelerde de İhsan Temel, mutlaka seçime girecekse YRP tercihinin dışında bağımsız aday olarak yola çıkacaktı. Bu zor ve en zayıf tercihti ancak, YRP başkanı ve kurmayları Temel ile yaptıkları görüşmelerde Temel'in ifade ettiği Selami Selçuk veya Mehmet Acar aday yapılırsa illaki seçime girecekse bağımsız aday olacak veya hiç aday olmayacaktı. Temel, aday olmak için sadece Erkan Kara, isminin açıklanması halinde durumu gözden geçirebileceğini açıklamıştı. YRP ilçe başkanı Bağcı, öncesinde görüşülen Temel ile bu anlaşma sonrasında önce il başkanından, daha sonra da genel başkan Dr.Fatih Erbakan ile görüşerek aday belirleme konusunda tam yetkiyi ve sorumluluğu aldı. İlk yaptığı Temel ile yeniden bağlantı kurmaktı. Çünkü, Erkan Kara aday yapılırsa Temel, önceki görüşmelerde yeşil ışık yakmıştı..

İHSAN TEMEL DEMİRCİ'YE GELDİ
İhsan Temel, YRP'nin açık seçik adaylık teklifini değerlendirmek için kimselere haber vermeden Demirci'ye geldi.
Çeşitli kesimlerle görüşmeler yaptı, 3 gün boyunca gece yarılarına kadar bu görüşmeleri devam etti. Bu arada YRP genel merkezi ve il yönetimi adaylıkların açıklanması ile ilgili belirledikleri süre içinde Bağcı'dan aday ile el sıkışıp, açıklama yapılması gerektiğini sürekli telefonla arayarak süreci hatırlatıyordu.
Bağcı ve Temel sürekli gece yarılarına kadar her türlü şartlar, reklam, propaganda, mali konular olmak üzere, partinin içsel mekanizmaları, sandık görevlisi ve müşahitler, teşkilatlanma, üyeler, kurmaylar, belli kitlesel oy gelecek yerlerle v.b tüm konularda detaylı görüşmelerini sürdürdüler.

Bu süreçlerin tamamında değerlendirmeler Manisa Son Haber home ofisinde sürdürüldü. Bire bir olaylara tanıklık ediyordum. Demirci'de tarihi anların şahidiydim. 
Yılların ülkücüsü İhsan Temel için MHP dışında bir partiden aday olmak kendisini çok bocalattı. MHP'nin ise Cumhur ittifakı kapsamında il ve ilçeleri paylaşma kararı yüzünden Demirci'de hep adaylığı AK Parti'ye vermesi Temel, gibi bir siyasiyi adeta sürgüne göndermesi demekti. Temel, son ana kadar kafasında YRP için aday olup olmamayı kararsızlık sürecinde yaşadı.

O gece Manisa Son Haber'de çayların rengi bile dem tabirinin az daha koyusuydu. Köşede oturan ortak dostumuz Ahmet Duman, yol arkadaşı olarak geldiği Temel'in bu önemli karar gecesinde gözlüklerinin altından bize bakıyor, sağ elinin baş parmağını çenesinin altına, işaret parmağını da şakağına dayayıp sessizce bizim sessizliği bozmamızı bekliyordu. Vakit gece yarısıydı. YRP genel merkezinin belirlediği aday belirleme takvimi için son 24 saatten dakikaları bile eksilttiğimiz geceydi. 

Seçim prosedürü, YSK kararları, YRP ile yapılan görüşmeler, şartlar, oy dağılımları, YRP'den aday olursa gelebilecek muhtemel tepkiler, İhsan Temel isminin Demirci halkındaki karşılığı, daha birçok detay haller bile masada harmanlanmış çay misali yığılı duruyordu. Yalın tek bir cevap verecekti Temel. Adayım veya aday değilim.

Ben ise Temel ile yıllardır devam eden dostluğum süresi içinde böyle bir geceyi ilk kez yaşıyordum. MHP'den 2002'de aday olduğunda o zaman belediyede memurdum. İhsan Temel'de Milli Eğitim Bakanlığında bürokrattı. Demirci'deydi. Birlikte benim dairedeki odamda çay içiyorduk. Kamuda çalışıp seçimlerde aday olacaklar için YSK takvimine göre son gündü. Saat öğleden sonra 14.30 sularıydı 3 saat sonra adaylık için süre bitecekti. "Ne yapacağız mösyö" dediğinde... "Git istifa et aday ol" demiştim. Ve benim dediğimi yapmış Manisa'dan 2. sıra milletvekili adayı olmuştu. Ama bu defa farklıydı. Bu defa hep onun yanında olan biri olarak, sadece 5 yıl hizmete boğduğu Demirci ve Demircililerdeki karşılığı, 10 yıl önce kaybettiği belediye başkanlığından sonra halkın da geçen 10 yıl içinde onu aradığını, gel dediği dışında kafamda bir şey yoktu. MHP'den aday olabilseydi, hiç böyle gergin bir süreç yaşar mıydık? Sorusunu sürekli kendime soruyor ve "asla yaşamazdık" diye de cevabı yine kendim veriyordum zihnimde...

Sessizliği Duman hoca bozdu. "Bu millet sana Dozer essan dedi çağırdı, yaşın yerine vardı, bir 5 yıl sonra daha da yaşlanmış olacağız. Bu geçen sürede Cumhur ittifakı süreci en çok senin bir kenarda kalmanı sağladı. Ülkede bir değişim yaşanacak bu çok belli. YRP AK Parti'nin başına bela olacağa benziyor. Bence bu son bilet, aday ol kazanırsak, hem Külliyeyi hem de Balgat'ı sallarız. MHP'den aday yapılmayanlar bile gitti başka partilerden aday oldular" dedi.

Temel, uzun süredir dokunmadığı çaydan bir yudum daha aldı. Elindeki tesbihi diğer eline geçirdi. Bana baktı. Ben sessiz kaldım ve dudaklarımı büküp gözlerimi açarak, başımı sallayarak, Duman Hocanın söylediklerini doğru bulduğumu belli ettim..

İhsan Temel, birden oturduğu koltuktan ayağa kalktı. Öyle bir cevap verdi ki, ömrüm boyunca unutmam mümkün değil. İçinde idealist bir insan, devlet adamı vakurluğu vardı ve yüreğinden kopan bir cümleydi. 

"İbrahim Ethem'i ara ve de ki..............." 

İHSAN TEMEL'İN KURDUĞU BU CÜMLENİN SONUNU YARINKİ BÖLÜMÜMÜZDE BULACAKSINIZ.

10 Nisan 2024
Mustafa Temiz

DEMİRCİ'DE BU SÜREÇTE YAŞANAN BİLİNMEYENLER...

ÇELİŞKİLER, DÖNÜŞLER, TÜM GERÇEKLER.......YENİ YAZIMIZ 11.NİSAN 2024 GÜNÜ SAAT 14:00'DAN İTİBAREN MANİSA SON HABER'DE YAYINLANACAK...


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.