Manisa Son Haber
2024-04-13 13:08:53

Demirci'de seçim nasıl geçti? - 8

Mustafa Temiz

mustafatemiz.com.tr@gmail.com 13 Nisan 2024, 13:08

DEMİRCİ'DE SEÇİM NASIL GEÇTİ? -1- OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

DEMİRCİ'DE SEÇİM NASIL GEÇTİ? -2- OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

DEMİRCİ'DE SEÇİM NASIL GEÇTİ? -3- OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

DEMİRCİ'DE SEÇİM NASIL GEÇTİ? -4- OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

DEMİRCİ'DE SEÇİM NASIL GEÇTİ? -5- OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

DEMİRCİ'DE SEÇİM NASIL GEÇTİ -6 - OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

DEMİRCİ'DE SEÇİM NASIL GEÇTİ - 7 - OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Demirci'de seçim nasıl geçti? -8 / Mustafa Temiz Yazdı...

Artık seçim çalışmalarında siyasetin tüm unsurları işleyişe geçiyordu.
Erkan Kara, gittiği her yere konvoyla gidiyor. Kendine göre bir tarz uygulayarak sancaktarından, topçusuna (havai fişek) gümbürtüyle şamatayla Yeniçeri taburu gibi bir görsellikle, bir kampanya sürdürüyordu. Uçuk kaçık vaatler, kendisinde olmayan, olsa bile bir belediye başkanında aranan olması gereken ideal özellikler gibi gözükmeyen şeyleri , tekrar ederek, konuşulur hale getiriyordu.

Kendisini külliye'nin adamı, Cumhurbaşkanının yakından tanıdığı biri olarak da mahalle arasında sürekli vatandaşlara üfleyen fis-kosları sürdüren ekiple algı mevsimi devam ettiriliyordu.

Erkan Kara için seçime aylar önce kulislerde mahalle arasında yaratılan kahraman tipi ise üflenmeye devam ediyordu.

Bakanlar kurulundan Erdoğan tarafından uzaklaştırılmış benim "Orman yakan bakan" benzetmesi yaptığım, günlerce süren Orman yangınları sırasında yangın söndürme uçağı olmadığı için, ülkenin ormanlarının cayır cayın yanmasını seyrettiğimiz, yangın söndürme işini bile şarkıcı Haluk Levent'in ve ahbap ların göz yummayıp, yurtdışından getirdiği uçaklarla söndürülmesine destek vermek zorunda kaldığı sürecin bakanı. Türkiye'de hayvancılığa büyük zararları olan, bunu tüm kamuoyunun bildiği, köylünün ve hayvan yetiştiricilerinin de yaşadığı dönemlerin bakanı Bekir Pakdemir'li geliyordu.

PAKDEMİRLİ'NİN YALANINI ORTAYA ÇIKARAN GAZETECİ DE BENDİM..DEMİRCİ'YE YALAN SÖYLEYEN BAKANIN HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

MAHMUTLAR MAHALLESİNDEKİ PROGRAM ÇOK KONUŞULDU

Bekir Pakdemirli, Erkan Kara'ya destek vermek için malum yerlerden bağlantı kurularak Demirci'ye getirildi. ANAP döneminin güçlü isimlerinden merhum Ekrem Pakdemirli'nin de oğlu olan Pakdemirli, Demirci ilçesinde de ilgiyle karşılandı. Ülkede adı bir anda gündemden düşen, hiç kimsenin varlığıyla yokluğunu bile hissetmediği Pakdemirli, yine Demirci'deki AK Parti seçmeninin malum anlaşılmaz karakteristik özelliği kapsamında ön plana çıkarılıyordu.Ve yine ilgi zirvede idi, alkış organizasyonu da yine vokal gurubu gibi yerinde ve zamanında çalışıyordu.

MEHMET BABAYİĞİT PAKDEMİRLİ GELDİĞİNDE KARA İÇİN SAHAYA İNDİ

Bu bölüme geçmeden önce yine içinde Pakdemirli ve Babayiğit'in de olduğu bir kaç yıl önce yaşanılan hadiseyi de burada yazmak istiyorum. Bekir Pakdemirli bir kaç yıl önce de yine Demirci ilçesine gelmişti. Yemekli bir organizasyon yapıldı. Bu organizasyonun giderleri için Mehmet Babayiğit, Demirci'deki bir iş adamından mali kaynak yarattığını da bana bizzat kendisi söylemişti. Bu ziyaret sırasında Çereşe meydanına kurulan masalarda Pakdemirli'nin yanında da Babayiğit yine vardı. Bu program sonrası çekilen fotoğraflarda bu görüntü sosyal medyada yer aldı. O gece bu fotoğrafı alıp Babayiğit'e whatsapp üzerinden atıp, hayal kırıklığına uğramış biri olarak şunu yazmıştım,"bu görüntü de işiniz ne başkanım, şu an hicap duyuyorum olmadı" diye yazmıştım. Çünkü neyi biliyordum, babasıyla döneminde siyaset arkadaşıydı.Temas halindeydi. Hatta dedesinin ismini taşıyan Ekrem Pakdemirli'de AK Parti il yönetiminde Demirci ilçesinden sorumlu yöneticiydi sık sık görüşüyordu, tüm bunlara eyvallahtı. Pakdemirli'nin bakanlığı döneminde düzenlenen bir fuara bile davet edildiğini, babasıyla siyaset yapmış bir bakana eski bir belediye başkanının vefa göstermesi gibi bir şeydi. Hatta o fuarda Babayiğit ile samimi olduğunu bildiğim, fuar kapsamında sergilenen tarım iş aletleri sektöründe iş yapan Selendili bir işadamının işini bile Babayiğit'in Pakdemirli'ye ileterek hallettiği de hafızamda kalan bilgi. Bu bir vefaydı, eyvallah. Babayiğit'in meşhur ofisine ilçeye gelen tüm siyasetçiler mutlak uğrar ve 15 yıl belediye başkanlığı sürecinde ilçesine hizmet etmiş saygın bir siyasetçi büyük olarak, ziyaret edenler hep olurdu. Babayiğit ilçede belli bir jenerasyonun gıpta ile baktığı, saygın bir insan, hatta fenomen olarak yeri olan biriydi. Memleket üzerine kafa yoran, eski siyasi itibarıyla, günün yönetimdeki siyasilerle de diyaogları olan ve hala iş görmeyi seven, insanlara yardım etmeye devam eden biriydi. Ama bu fotoğrafa yansıyan bir vefadan kaynaklı görüntü değil, AK Parti'nin siyasi bir faaliyetinde yer almaktı. Çelişki ise Babayiğit'in hemen hemen herkesin kendi ağzından duyduğu bir sözdü buna ben de dahilim. " Ben 22 senedir hiç AK Partiye oy vermedim"...

Babayiğit, benim gece gönderdiğim ve not düştüğüm mesajımı görüp sabah saat 09.30 gibi beni aradı. Güneydın bile demeden şu sözleri söylemişti " çok haklısın, çok pişmanım, bu görüntüde olmamam lazımdı, sadece sen değil bir çok kişi beni bu görüntüde yer aldığım için eleştirdi" 

Kendisiyle sürekli temas halinde olan biriydim. Memleket üzerine sohbetlerimiz olurdu. Siyasi gelişmeleri değerlendirir, günde en az üç beş telefon görüşmesi yaptığımız biridir Babayiğit. Kendisine hep saygı duymuşumdur, fakat benim o huyumu iyi bilirdi. Bir çelişki gördüğümde, haber yapardım, "topla tüfekle hücum ediyorsun" diye de bu kez o beni eleştirirdi.

MAHMUTLAR MAHALLESİNDE SAHNEYE ÇIKAN BABAYİĞİT 25 YIL SONRA AK PARTİ'YE HİÇ OY VERMEDİ AMA AK PARTİ'YE OY İSTEMEK İÇİN ELİNE MİKROFON ALDI

Mahmutlar Mahallesi'nde duvarda asılı "Kalenize hoş geldiniz" yazılı pankart önünde Mehmet Babayiğit , 25 yıl sonra eline mikrofon alıyordu. Babayiğit Erkan Kara için, bizim o güne kadar göremediğimiz, hakkında sadece rivayet gibi anlatılan şeyleri donanımlı birini tarif eder gibi anlatıyor. Oy istiyordu. 90'lı yılların siyasetçisi ve döneminde iş yapmış söylemleri olan, "bu işte vebal var", " yürüyen arabanın tekerine çomak sokmayın" "arabanın ön tekeri nereye giderse, arka tekeri de oraya gider" gibi klasikleşmiş sözleriyle resmen Ak Parti'nin adayı için oy istiyordu. Hadi memleket için doğru adam da öyle bunu yapıyor desek, Kara öyle biri değildi. Anlattıkları, söyledikleri akıl ile izan ile tarif edilecek şeyler değildi. Diğer adayların Demirci'ye sadece maaş almaya geldiklerini iddia ediyordu. Bu kast ettiği aday İhsan Temel'di. Babayiğit o siyasi havadan mı, Mahmutlar'ın yüksek rakımlı yüksek basınçlı sert havasından mı bilinmez, o Demirci'ye maaş almaya gelecek dediği İhsan Temel'i, daha günler önce Selami Selçuk'un aday olacağı her yerde konuşulurken arayan, "bağımsız aday ol İhsan" dediği kişiydi. Bana da yine "Selami olacağına İhsan'ı aday yapalım" diyen Babayiğit'ti.

Mahmutlar Mahallesi her zaman siyasi güç nerdeyse oraya akan kendine has siyasi görüntü veren bir beldemizdir. AK Parti döneminde belediyelik iken yeniden köy olan cilalı ismiyle mahalle olan bir yerimizdir. Babayiğit sözlerine devam ediyordu " Bugüne kadar AK Partiye çok güzel oylar verdiniz. Bu oğlanı(ERKAN KARA) destekleyin, seçimden sonra Mahmutlar'dan çıkan oyları takip edeceğim bak ona göre, gençlere iş, aş, eş lazım " diyordu. 

Ertesi günü Babayiğit'in AK Parti'ye olan mesafesi, her seçimde AK Parti'nin karşısında karşı cephe açması, her yerde söylediği " hiç AK Partiye oy vermedim" sözleriyle bu çelişkilerin yer aldığı Mahmutlar performansı ilçede gündem oldu. Sosyal medya üzerinden ağır eleştiriler aldı. Ben de bu çelişkileri eleştirisel yazsamda , yıllardır kendisine duyduğum saygı ve gıpta ile baktığım siyasetçi özelliklerinden hayal kırıklığına uğramış psikolojide ismini vermeden yazdım.

Telefonum çaldı. Arayan Babayiğit'ti... Her ne kadar sosyal medya kullanmasa da, birileri ekran görüntüsü atıp whatsapptan kesin göndermişlerdi. Çünkü bu benim bildiğim özelliklerinden biridir. "Ben sana bugüne kadar iyilikten başka ne yaptım?" diye sordu.
Ben de " haklısınız " hep iyiliğinizi gördüm, " köprü olsanız üstünüzden geçmem, saygıda hiç kusurum oldu mu size" dedim. " Bişele yazmışın " dedi. "Yazdım, bu benim işim, akıllara zarar yaptıklarınız, siyasi arenaya indi iseniz, kendinizle çelişen işler yapıyorsanız ve üstelik Erkan Kara ile ilgili beni aradınız. Sözümü tuttum. Fakat ilçenin siyasi aklıyla da dalga geçilirken ve sizde bu cepheye kampanyada para suyunu çekince finans bile toplayacak duruma geldi iseniz, eleştirilmeniz doğal, izleyeceğim dedim. Aday tanıtım toplantısına bile siz davet ettirdiniz. Aday tanıtım toplantısından sonra beni aradınız düşüncelerimi sordunuz. Erkan Kara kantarın topuzunu kaçırdı. Demirci'nin yakın tarihini yazan bir gazeteci olarak,tüm gelişmeleri en ince detayı ile biliyorum, en az üç dört tane doğru söylemediği işi yakaladım, verdiği vaatler devlet işleyişiyle yürüyecek şeyler değil, bu çocuk kendisini dönemin olağanüstü bölge valisi gibi görüyor, bomboş bir çocuk bu başkanım dedim mi size" dedim. 

"Dedin, bir daha da seni aramayacağım" dedi ve telefonu kapattı.

SOSYAL MEDYADA "ADAYLAR CANLI YAYINA ÇIKSIN " FURYASI BAŞLADI

Sosyal medya özellikle gençlerin ve artık hemen hemen tüm yaş gruplarının kullandığı bir iletişim aracı oldu. Demirci'de adaylar belli olduktan sonra özellikle gençlerin genel isteği hale gelerek sosyal medya da da bu talep yazılıp çizilince Demirci'de belediye başkan adayı olan kişilerin bir canlı yayında moderatör eşliğinde eşit sürelerle konuşacakları ve kendi projeleriyle kendilerini tanıtacak bir canlı yayın yapılması isteği dillendirildi.

Bir süre sonra kimlerin katılacağı da yazıldı çizildi. Bu süreçte ilçedeki yerel gazetenin idarecisi işyerinde adaylarla bağlantıya geçerek halkın bu talebini yerine getirmek için bir girişim içine girdi. Selami Selçuk, İhsan Temel, Şerif Akmeşe, Zekayi Yılmaz, Kenan Doğru, Ahmet Yüksel bu programa katılabileceklerini beyan ettiler. Araya günler girdi, Demirci'de patırtı gürültüyle seçim konuşmaları yapan, uçuk vaatlerle tozu dumana katan Erkan Kara cephesinden bu canlı yayın ile ilgili ses seda çıkmadı. Yerel gazetenin idarecisi telefonla aradığında da" 8 Mart Dünya Kadınlar günü ile ilgili yoğun programım var, canlı yayın öncesindeki ön görüşmeye gelemeyeceğim" mazeretini söyledi.

Daha sonra Demirci'nin İlk İnternet Televizyonu "Demirci TV" sosyal medyadaki yoğun isteğe duyarlı davranarak bir süreç belirledi. Yine Erkan Kara dışında tüm adaylar katılacaklarını açıkladılar. Erkan Kara bu girişime de flu kalarak yokmuş gibi davrandı. Bu süreçte yine sosyal medya üzerinden halkla paylaşıldı. Erkan Kara rakipleri ile bir araya gelmek istemiyordu. Çeşitli spekülasyonlar ilçede konuşuldu. Bir belediye başkan adayı böyle bir programa neden çıkmaz, yoksa kırsal mahallelerde söyledikleri TV'de yayılırsa bir endişesi mi var vb. şeyler söylendi ise de YSK takvimi içinde günler tükendi. Bu da Erkan Kara'nın işine geldi. Çıkmadı, çıkamadı. Çünkü öyle inanıyorum ki, söylediklerine kendi bile inanmıyordu. TV'de bunları yinelese,bu görüntüleri görecek Ankara'daki Demirci'de Kara'nın kahvelerde kulaklarını çınlattığı kişiler de göreceklerdi. Rakipleri arasında devlet adamlığı, kurmay kafa, devlet işleyişini bilen kişiler vardı. Tv'de Kara ile rakipleri arasındaki barizce görünen klasman eksikliği açık seçik ortaya çıkacaktı. Bunu göze alamadı. Diğer adaylar da Kara'sız bir canlı yayına çıkılsa rakiplerine söz hakkı doğacağını, kendisinin olmadığı bir yerde bu söz hakkını kullanacak saha olmayınca bu da halk nazarında iyi karşılanmaz düşüncesi içine girip TV idaresine bu yönde ortak akıl bilgi verdiler.

SELAMİ SELÇUK KAMPANYA SÜRESİNCE ERKAN KARA'NIN ÇELİŞKİLERİNİ HALKA ANLATTI

Selami Selçuk, yoğun bir kırsal mahalle çalışması içine girdi. İlçe merkezlerinde de Erkan Kara'nın projelerim dediği kitapçıktan halka anlattığı projelerin Demirci ilçesi ve işleyişle ilgili doğru bilgi içermeyen şeyleri ortalığa yığdı.
Selami Selçuk, AK Parti iktidarının Demirci'ye verdiği sözleri tutmadığı bahisle, sürekli Manisa'da 1. çıkan oy oranının garantisi ile Demirci'ye verilen sözlerin tutulmadığını söyleyerek, iktidara bu kez oy vermeyip sarı kart gösterilmesi gerektiğini vurguladı durdu.

Demirci'de ibret-i alem denilecek bir süreç yaşanıyordu. Kendi işinde gücünde halk için, siyasete uzak seçimden seçime oy vermeye giden, seçimden seçime siyaseti takip eden, memlekette ne olup bittiğini düşünmeyen kendi işine bakan bir çoğunluk kitle bu Selçuk'un ağzından çıkan şeylere ne kadar ilgi duyduğunu bilemiyoruz ama bilenler için gerçekten 22 yıllık iktidar, 13 yıldır Ak Parti'de ilçe başkanlığı ve belediye başkanlığı yapmış bir adamın ağzından dökülen sözler, aslında bir günah çıkarma seansı, bir yüzleşme, bir itiraf niteliğindeydi.

Selçuk böyle bir toplantı sırasında Erkan Kara'nın birilerinin himayesinde aday yapıldığını açıkladı. Hatta Kara'nın meclis üyeleri listesinin kimin tarafından yazıldığını bile açıkladı. O isim....

13 Nisan 2024
Mustafa Temiz

BU FLAŞ İSMİ YAZIMIZIN DOKUZUNCU BÖLÜMÜNDE ÖĞRENECEKSİNİZ.....

DEMİRCİ'DE BU SÜREÇTE YAŞANAN BİLİNMEYENLER

ÇELİŞKİLER, DÖNÜŞLER TÜM GERÇEKLER.......YENİ YAZIMIZ 14.NİSAN 2024 GÜNÜ SAAT 14:00'DAN İTİBAREN MANİSA SON HABER'DE YAYINLANACAK...

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.