Arınç'ların Demircili sevgisi, "ithal aday", siyasetin nankörlüğü ve seçmenin kızgınlığı

Yerel seçimlerle ilgili yaklaşık ülkemizde 7 aydır gündem sürüyor.
Demirci ilçesinde de adaylar sahada, bu yazımda Demirci'deki genel bir siyasi değerlendirme dışında AK Parti'de olan bitenleri, kulislerde konuşulanları ve sahada gördüklerimizle, güvenilir kaynaklardan edindiğim bilgilerle gelişmeleri değerlendireceğim.

Bilindiği üzere AK Parti'de aday adaylıkları için süreç başladı. İlçe başkanlığından sürecin başladığı gün istifa eden AK Parti Demirci İlçe Başkanı Mehmet Acar, mevcut belediye başkanı ve parti tüzüğüne göre doğal aday adayı olan Selami Selçuk, Ankara'da işadamı Kuzuköy Mahallemizden hemşerimiz Ramazan Sarıca ve  yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın  uçuşlarının koordinesini ve takibini yapan ekibin içerisinde yer alan ve devlet hizmetine polis olarak başlayan Köylüce Mahallesi doğumlu Erkan Kara, Demirci belediye başkan aday adayı oldular.

Adayın kim olacağı konusunda süreç uzun sürdü. Demirci'de AK Partiye üye olanlar Manisa'da temayül yoklaması için aday adayları arasında oy kullandılar. Bu temayül yoklaması AK Parti'de yıllardır hiç bir seçimde açıklanmamıştı bu seçimde de öyle oldu.

Daha sonra Demircililerin cep telefonlarına bir anket furyası başladı. Nerdeyse 2 gün arayla Demircililerin telefonları anketörler tarafından sürekli arandı. İsimler soruldu, vatandaşın tercihleri soruldu. Elbette Manisa merkeze en uzak ve hem nüfus hem de sadece 29 bin seçmenin oy kullanacağı bir ilçe için temayüller, anketler halk arasında büyük ilgi uyandırdı.

Seçimlere aylar kala MHP ve AK Parti'nin Cumhur İttifakı kapsamında Manisa ilçelerindeki anlaşmasına göre AK Parti'de kalan Demirci'nin adayının kim olacağı merakla beklenmeye başlandı.

Ramazan Sarıca sahaya çok profesyonel olarak indi, özellikle sosyal medyasında yaptığı temasları ile ilgili paylaşımlar ve arkasında iyi bir ekibin olduğu anlaşılan bu sosyal medya yayınları halk arasında ilgiyle takip edildi.

Erkan Kara yine aynı süreçte partililer STK'lar olmak üzere yaptığı temaslarla hem kendisini tanıtmak, hem de partililerden destek almak için çalışmalar yaptı.

Seçimlere doğal aday adayı olarak giren Demirci Belediye başkanı Selami Selçuk ise favori olarak girdiği bu süreçte zaten başkan olduğu için periyodik ziyaretlerle bu süreci tamamladı.

Mehmet Acar, ilçe başkanı olarak partinin tüm tabanına zaten ulaşılabilir en yakın aday adayı oldu. 23 yıl boyunca partinin her kademesinde görev alan ve özellikle ilçe başkanı olduktan sonra da alışılagelmiş AK Parti ilçe yönetiminin dışında kendi yönetimiyle ortaya koyduğu özel tarzı ile girdiği tüm seçimlerden Demirci'yi Manisa ilçeleri içerisinde sürekli 1. yaparak seçimlerden zaferle çıkan başkan olarak  o da temaslarını sürdürdü.

BABA ARINÇ DEVREYE GİRMİŞ

Ankara'daki işadamı hemşehrimiz Ramazan Sarıca'nın aday adayı olmasında etkin olan kişinin, aile dostu ve babası Mustafa Sarıca'nın da yakın arkadaşı olan TBMM eski başkanı ve Bardakçı Mahallesindeki keşkekli hayır yemeklerinin müdavimi olarakta tanınan  Bülent Arınç, olduğu ortaya çıktı.

Bülent Arınç'ın, Ramazan Sarıca ile sürekli Ankara'da görüştüğü ve Demirci Belediye Başkan aday adayı olması için ısrar ettiği, kendisine destek vereceğini ve hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tavsiye edeceğini söylediğinden geldiği iddiaları da bu süreçte ilçede her yerde konuşuldu.

Erkan Kara'nın sosyal medya üzerinden paylaştığı bir fotoğrafta başka bir güç gösterisiydi. Erkan Kara, Cumhurbaşkanının karşılandığı bir tören sırasında, karşılayanlar arasında sırada bekleyenlerden olduğu anlaşılan ve  eliyle gönül selamı yaptığı ve Erdoğan ile göz göze geldikleri anın fotoğrafının üstüne Erdoğan'dan icazet alarak geldiğini belirten mealli bir paylaşımla göz doldurdu.

ADAY AÇIKLANDI 

Erkan Kara, ismi Demirci Belediye Başkan adayı olarak açıklandı. Bu ismin açıklanmasının ardından parti içinde bir huzursuzluk olduğu iddiaları ve istifaların yaşanacağı söylentileri ilçede günlerce konuşuldu. Bu arada şu ana kadar Demirci ilçesinde partinin etkili yerlerinde bulunan bazı kişilerin Erkan Kara isminin değişmesi için genel merkezle bağlantıya geçtikleri de yine günlerce iddia edildi.

OĞUL ARINÇ DEVREYE GİRMİŞ

Demirci'de aday belirlenirken, genel merkez düzeyinde yapılan kulislerinde çok etkili olduğu ve sonuçta bu kulislerin etkisiyle aday isminin açıklandığı da ortaya çıktı. 
Cumhurbaşkanlığında görevli Hasan Doğan ile geçtiğimiz yasama yılında İstanbul milletvekili olan ve son milletvekilliği seçiminde Manisa'dan milletvekili seçilen Bülent Arınç'ın oğlu Mücahit Arınç'ın  Erkan Kara ismi konusunda AK Parti Genel Merkezi düzeyinde etkin kulis ve temas yaptıkları ve Kara'nın bu sayede aday yapıldığı da artık Demirci'de herkesin bildiği bir bilgi olarak konuşuluyor. Manisa İl yönetiminin ise teşkilattan gelen bir ismin aday yapılması ısrarı, milletvekillerinin çoğunun il yönetiminin kanaatine yakın olmasına rağmen, son altın vuruşu Külliye'den Hasan Doğan'ın yaparak Erkan Kara'nın belediye başkan adayı yapıldığı her tarafta dillendiriliyor.

AK PARTİLİ SEÇMEN KIRGIN, MHP'Lİ SEÇMEN ŞAŞKIN

AK Partili seçmenler kendilerinin otobüslerle Manisa'ya giderek temayülde isim  belirlediklerini, yapılan anketlerle tercihlerini kullandıklarını söyleyerek açıklanan aday ismi konusunda kırgınlık yaşadıklarını her yerde açık seçik dillendirmeye de devam ediyor. "Madem birilerinin etkisiyle isim belirlenecekti, biz niye konu mankeni olduk", bize bu ismi resmen dayatıyorlar"  gibi serzenişlerde bulunuyorlar.

İki dönemdir sürekli olarak AK Partili bir ismi Cumhur ittifakı  çerçevesinde desteklemek zorunda kalan MHP'li seçmenler ise olan biteni şaşkınlıkla izliyorlar. MHP'li seçmenlerin kendilerinden bir aday görmek istediklerini bu ittifaklı süreçte Demirci'de MHP'li bilinen bir ismin arkasında siyaset yapamamaktan da şikayet ediyorlar.

SİYASETE GİRMEK İSTEYENLER YAŞANANLARA DİKKAT ÇEKİYORLAR

Siyasete girmek ve hizmet etmek düşüncesiyle hareket edenler ise yaşanan bu gelişmelerin ardından siyasetten soğuduklarını ifade ediyorlar. Özellikle Mehmet Acar'a çok büyük haksızlık yapıldığını ifade edenler, " Mehmet Acar 23 yıl boyunca, cebinden verdi, ömründen verdi, ilçe başkanı iken partiyi sürekli başarılı yöneterek seçimlerde 1. çıkardı, partisinin kurallarına uydu istifa etti, belediye başkanı olmak için teşkilatın bildiği biri olarak aday adayı oldu, temayüllerde ve anketlerde de ismi ön plandaydı,  başarıları meydanda bir insan olmasına rağmen vefasızlık yapıldı" gibi sözlerle süreci eleştiriyorlar.
AK Parti'de gençler arasında ise Acar'ı başkan adayı görmek isteyenler, partiden uzaklaşacaklarını, kendilerininde aynı vefasızlığa uğrama riskinin hep olduğunu belirtiyorlar.

İTTİFAKLAR SÜRECİ DEMOKRASİNİN AYARINI MI BOZDU?

Son yapılan genel seçimlerde MHP'nin oylarının bir önceki seçimlere göre artma sebebi de yine yaşatılan bu ittifaklar süreci. Demirci'de bugüne kadar AK Parti'ye oy veren önemli sayıdaki bir kitle son seçimlerde AK Parti Manisa milletvekili sıralamasındaki isimlere tepki göstererek MHP'ye oy verdi.

MANİSA BÜYÜKŞEHİR İÇİNDE AYNI KIZGINLIK SÜRÜYOR

Manisa Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde de aynı kızgınlık bu kez AK Partili seçmenler arasında yaşanıyor. İttifak süreci yüzünden sürekli MHP'ye verilen Manisa Büyükşehir için oy kullanacak olan AK Partili seçmen, artık aleni olarak MHP'li Cengiz Ergün'e tepki gösteriyor. Manisa ve ilçelerine pahalı su ve sayaç dayatması yüzünden, hizmet dağılımındaki başarısızlığıyla  bir üçüncü dönem yaşatan Ergün'e destek her geçen gün eriyor. Seçimlerde Ergün'e oy vermeyeceklerini ifade eden AK Partili seçmenlerin bazılarının CHP'li aday Ferdi Zeyrek'e bile sırf tepki oyu vererek, hem AK Parti hem de MHP Genel Merkezlerinden çıkan aday isimleri ve aday belirleme yönteminin tabanda karşılık bulmadığını bu şekilde anlamalarını sağlayacaklarını iddia ediyorlar.

Baba Arınç ile oğul Arınç'ın  aday adayları arasından oğul Arınç'ın referansı ve siyasi kulisleriyle başkan adayı olarak seçilen Erkan Kara'nın siyasi donanımına bakılmaksızın aday yapılması, partide emeğinin olmaması, teşkilatın tanımadığı ve seçmenin bilmediği birinin olması, şu ana kadar ortaya koyduğu performansı ile halk arasında ilgi uyandırmayan ve hayal kırıklığı yaratan sürecin ardından seçim sonuçları Demirci'de merakla beklenmeye devam ediliyor.

Demircili seçmen adeta bir kayyum gibi atama ile gelen ithal bir aday ile seçime giren AK Partinin ve ittifak ortağı MHP'nin seçimlerde göstereceği performansı da dikkatle takip ediyor.

Halk arasında Kara'nın etrafında geçmiş dönem bireysel hataları ve seçim yenilgileri ile AK Parti'nin sahneden aldığı önemli isimlerin de yeniden  ortalığa çıkması ve bugüne kadar AK Parti'de hiç gözükmeyen isimlerin Kara'nın etrafında olması yanı sıra, AK Parti'nin önceki seçimlerde aldığı oy oranını hesaba katarak, Erkan Kara isminin adeta seçmene dayatılması ve Mehmet Acar'a nankörlük yapıldığının yüksek sesle ifade edilmesi, ilçede en çok konuşulan konu olmuş durumda. Vatandaşlar bu dayatılan "ithal aday" için fikrini ve bilgisini sandıkta yansıtacak.

8 Mart 2024

Mustafa Temiz

YORUM EKLE