Arslanköy Ayarı

Sandık, seçim, demokrasi, hak, hukuk deyince Arslanköy’den söz etmeden olmuyor. Başka yer mi yok neden hep Arslanköy’den yazıyorsunuz diyenler olabilir. Arslanköylü kadınların direnişini, sandığa sahip çıkmalarını ve verdikleri hukuk savaşını nasıl kazandıklarını daha önce yazmıştım.

Anlaşılan o ki Hayır bloğunun sandık görevlileri 70 yıl sonra bile Arslanköy’ün kadınları kadar olamamışlar. Muharrem İnce’nin iddiasına göre eğer sandık görevlileri ortada resmi karar bile olmadan 16.10 da gelen SMS mesajını dikkate almayıp mühürsüz oy pusulalarını tutanağa bağlamış olsalardı belki YSK da bu kadar aleni hukuksuz bir kararı almaktan imtina edebilirdi. Neyse o geldi geçti artık iş AİHM‘e taşındı konumuz bu değil. Konumuz Arslanköy’ün bilmem kaçıncı kez verdiği ince ayar.
 
Merhum Demirel Arslanköy’le İslamköy karar verdi mi önünde durmak mümkün değildir derdi. Ben de bugün buna değineceğim ve ileriye dönük atılacak adımlara ışık tutmaya çalışacağım. Onun için önce Aslanköy ve İslamköy’ün halk oylamasındaki sonuçlarına bakalım.

Aslanköy’de halkoylaması sonucuna göre Evet: 475 Hayır: 783. Hâlbuki 1 Kasım seçimlerinde AKP’nin tek başına aldığı oy 402, MHP ise 443 oyla birinci parti. İkisini toplasan 845 oy eder, oysa evetler sadece ve sadece 475. Oranlarsak Hayır: %63, evet: %37. Anlaşılan o ki Arslanköylüler 1947’deki muhtar seçiminde yapılan baskıları, hileyle seçimin iptal edilmesini, tek adamlık rejiminin Valisi Tevfik Sırrı Gür vasıtasıyla hukuk ve demokrasi dışı uygulamayı unutmamış. 

İslamköy’e gelirsek, orada da durum aynı. Evet:286, Hayır:400. Oranlarsak %58 hayır, %42 evet. İslamköy’ün belediyesi AKP’de, rahmetli Demirel iktidardayken bile köyün belediyesine hiç karışmazdı, köylü kimi seçerse başkan o olur derdi. 1 Kasım seçimlerinde ise AKP 303 oy, MHP ise 177 oy almış, CHP 198 Demirel’in partileri DP ve DYP’nin toplamı ise sadece 3. Yani bırakınız MHP’nin oylarını evetler AKP oyunun bile altına düşmüş. Bu iki örnek de gösteriyor ki, AKP ve MHP’ne kayan demokrat oylar yuvaya dönüyor.
Demokrat oylar açısından benim iki ayar noktam daha vardır. 1950 seçimlerinde Demokrat Partiye %84 oy veren Fethiye ve memleketim Demirci. 

Fethiye sahilde ve dünyaya açık bir belde olduğundan zaten yıllardan beri gereğini yapa gelmiştir. Bugün Türkiye’de tek DP’li belediye olduğunu da unutmamak gerekir. Fethiye 1 Kasım seçimlerinde CHP’ye 38 bin, AKP’ye 32 bin, MHP’ye de 15 bin dolayında oy vermiş. Belediyeyi elinde bulunduran DP’nin oyu ise sadece 421. Halkoylamasında ise evet 33 bin, hayır 61 bin. Yani artan seçmen sayısı da göz önünde bulundurulduğunda AKP kendi oylarını bile evete döndürememiş gözüküyor. Hayır, oyları % 65. 

Demirci’ye gelince. Mütedeyyin ve karışmamış bir topluma sahip Demirci 1950 seçimlerinde DP’ye verdiği %84 oyu aynı oranı yakalayamasalar bile, 61’den sonra AP’ye, 1983’den sonra ANAP’a, 2002’den sonra da hep AKP’ye vermiş. MSP ve Demokratik Partinin ortaya çıkmasıyla 70’li yıllarda AP biraz oy kaybettiyse de rahmetli babamın aday olduğu 1977 seçimlerinde bu partilere kaçan oylarını misliyle geri almıştır. 1 Kasım seçimlerinde CHP sadece 3631 oy alabilmiştir. AKP ve MHP toplamı ise 22 bin dolayındadır. Halkoylamasında ise hayır oyları 10 bine yaklaşmıştır 17 bine yakın evet oyları ise yalnızca AKP’nin 1 Kasımda aldığı oy kadardır. Sandık bazında yaptığımız incelemede ise kent merkezindeki evet oylarının AKP’nin 1 Kasımda aldığı oyların çok altına indiğini görüyoruz. 

Kırsal oylarda ise AKP istediğini almıştır. AKP köyleri birkaç kez taramış, CHP ise sadece vekillerinin geldiği günler köye çıkabilmiştir. MHP muhalifleri ise hem genel merkez baskısından hem de parasızlıktan hiç çıkmamışlardır. Öyle olunca da kırsal kesim, tek taraflı AKP propagandası ile başta TRT olmak üzere tüm yandaş kanalların esiri olmuştur. Öyle ki uydusu olmayanlar, FOX TV, Ulusal Kanal ve Halk TV’yi bile izleyememişlerdir. Buna bir de belediye ve devlet imkânlarını katarsak bu sonuç normaldir hatta AKP için başarısızlık bile sayılır. Zira evet oyları 1 Kasımdaki AKP oylarını bile geçememiştir. CHP’nin 1 Kasımdaki 3631 oyuna rağmen hayır oylarının 10 bine yaklaşması demokratların AKP ve MHP’den yuvaya dönüş sinyallerinden başka bir şey değildir. Kent merkezinde bu açıkça görülmektedir, demokratlar sahaya indiklerinde kırsal kesim de yuvaya dönecektir.

Bu daha başlangıçtır, merkez sağda güçlü bir lider ve birleşmeler yaşandığında Demirci, Gördes, Kula, Selendi ve benzeri yerlerde merkez sağda oy patlaması yaşanabilir. Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Turgutlu, Akhisar, Saruhanlı gibi ova ilçeleri işaret fişeğini atmıştır. 

Merhum Demirel’in sözüyle yazımızı sonlandıralım.
“Arslanköy ve İslamköy karar verdiyse kimse önünde duramaz.
Kalın sağlıcakla…    
Naci Akın


YORUM EKLE