Avrupa’da Cadı, Türklerde Hanım: ‘’KADIN’’

 8 Mart 1857 … ABD’nin New York kenti… Bir dokuma fabrikasında ağır çalışma koşullarını kabul etmeyen kadın işçilerin başlattığı grev sonucu başlayan olaylarda, kadınlar kendilerini fabrikaya kilitlemişlerdir. Bu fabrikada nasıl çıktığı bilinmeyen yangının neticesinde, 129 kadın işçi yaşamını yitirdi.

Yaşamını yitiren bu kadın işçilerden sonra , sosyal yaşamda ve iş yaşamında kadın kavramı ele alınmış ve bazı çevrelerin önerisiyle, belli bir statü ve değer kadınlara verilmeye başlanmıştır .

Alman Clara Zetkin, bu günün Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önermiş ve devamındaki süreçte, çeşitli tarihlerde bu gün kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemizde ise 1984’ten itibaren düzenli olarak kutlanmaktadır.

Peki Türk toplumunda kadını yeri nedir?

Bizim Türklerde kadının yeri her zaman ,en baştadır. Yerleşik yaşama geçmeden, göçebe yaşamda kadınlar hep en önde tutulmuştur. Çadırlarda ‘han’ların aldığı kararlar ‘hanım’onayı olmadan yürürlüğe girmezdi.

Asya içlerinde ordan oraya göçerken yaşamın en temel gereksinimleri olan at ve silahın arasına ,avrat olarak girerek; at,avrat,silah üçlemesinde kendine haklı yer edinmiştir. Avrat ikinci sırada olsa da ,Türkler atlarını avratları için mahmuzlamışlar ; silahlarını avratları için bilemişlerdir. Yani ana unsur Türklerde kadındır.

Türkler,hep kadınlarını baş tacı etmiştir. Orta çağ Avrupa’sında cadı kılığına sokulan kadınların yerini ,Türklerde devlet yönetiminde görev alan hanım efendiler almıştır.

Üzerinde yaşadığımız topraklara, Anadolu adını Türk kadını vermiştir. 1.Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında cephede erkeğiyle birlikte savaşmaktan geri durmayan kadınlarımız ;gün olmuş askerlerimize erzak taşımış ,gün olmuş cephede kahramanca vuruşarak şehit olmuştur.

Anadolu kadınının bu büyük mücadelesini her zaman takdirle karşılayan Mustafa Kemal ,Türk kadınını dünyadaki diğer millet kadınlarından gösterdikleri kahramanlık ve vatan için verdikleri emeklerden dolayı ayrı tutmuştur.

Erzurumlu Nene Hatun,Şerife Bacı,Gördesli Makbule ,Bitlisli Deftardarın Hanımı,Kara Fatma ve daha niceleri bu toprakların bize yurt olmasında emeği geçen kadınlarımızdır.Kalplerindeki vatan sevgisi bütün sevgilerden üstündür.

Cumhuriyet kazanımları ile birlikte kahraman Türk kadını seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere bir çok hakkı diğer millet kadınlarından önce almıştır.

Günümüz Türkiye’sinde kadınlarımız , maalesef çeşitli tacizlere maruz kalmakta ve cinayetlere kurban gitmektedir. Kadın haklarını siyasi propaganda haline getirmeden dinimizin ve türk töresinin gereği kadınlarımız el üstünde tutulmalıdır.

Evinde bu memleketin geleceği için çocuk yetiştiren ,alın teri akıtıp ailesine katkıda bulunan, evladını vatan için şehit diye toprağa veren tüm kadınlarımız başımızın tacıdır.
İsmail Kıran 06.Mart.2018
YORUM EKLE