Başkan Selçuk İstinaf Duvarına Çarptı

İzmir Bölge İdare Mahkemesi kararı tokat gibi geldi.

Başkan Selçuk ve Demirci belediyesi şimdi ne yapacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Demirci Belediyesi için mahkeme bir önceki mahkeme kararını kanuna uygun görüp, istinaf edilme taleplerini ret etti.

Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk, seçildiği günden beri yaptığı bir çok uygulamada aklına ilk geleni yapıp, daha sonra işin resmi ve prosedür kısmını, işi batırdıktan sonra toplama gibi bir huya sahip.

Bu tavır ve resmiyeti yok sayarak, tüccar zihniyetiyle "ben yaptım oldu" anlayışı yüzünden başına gelmedik kalmadığı gibi, Demirci Belediyesine de hem maddi zararlar verdi, hem de bu kurumun prestij kaybına sebep oldu. Bu olaylarla ilgili kendine bir şey sorulduğunda da, durumu geçiştirmek için, o an kazı yakmamak için döndürme eylemi içinde söyledikleri ve açıklamaları da, sonradan anlaşılıyor ki doğru çıkmıyor.

Biz devlet terbiyemiz gereği halkın oylarıyla seçilmiş bir belediye başkanı için" yalan söylüyor" diyemiyor, "söyledikleri doğru çıkmıyor" diyerek bu durumu ifade etmeye çalışıyoruz.

KENT MEYDANI İNŞAATI İÇİN BELEDİYEYİ BORCA SOKTULAR

Döneminde Manisa Büyükşehir Belediyesinin Demirci Belediyesine hiç masrafsız, yapmak istediği Kent Meydanı ve Otopark projesini yaptırmamak için ellerinden geleni yapan Selami Selçuk ve dönemin AKP'li meclis üyeleri, dönemlerinin son aylarında, büyükşehirle bu konuda gemileri yaktılar. Bu öngörüsüz tayfa, sinsi ve garezle güya siyaset yapıyorlardı, "hizmetin siyaseti olmaz" ilkesini yok saydılar. Kulaklarımla duyduğum "MHP'li Büyükşehir'e bunu yaptırmayacağız, millete seçimlerde ne deriz" sözünün altında ufuksuz, öngörüsüz, kindar, gözleri dönmüş bir yapıyla hareket ettiler.

Sadece yaklaşan yerel seçim dönemini savuşturmak için yaptıkları bir hamle olduğu bugün ortaya çıkan bir hamleyi yapıp bu konuda adım attılar.

Ne yaptılar.

Gittiler, belediyeyi borca sokup, mecliste başkana verilen yetkiyle, eski parayla 7 Trilyon kredi aldılar.

Meydandaki dükkânları yıktılar, milletin parasıyla yerin altına kazıklar çaktılar.

İnşaata başladılar.

"İnşaatı ihale ettik" falan gibi laflar terennüm ettiler.

Şimdi Demircililere soruyorum.

Böyle yapılan bir proje için ihale ilanını nerede okunuz?

Hadi diyelim başka bir usulle yapmaya başladılar, peki, bu projenin tabelasını gördünüz mü?

Hani diğer projelerde üstünde muammen bedeli, projeyi yapan yüklenici firmanın adı yazılı tabelayı Demirci'de kaç kişi okudu?

BİNAYI ŞAHSA AİT PARSELEDE YAPTILAR

Kent Meydanı inşaatı başladığında skandal bir durum ortaya çıktı. Özel şahsa ait parsel yok sayılıp inşaatı yaptılar. Oysa yazımın başında kast ettiğim sonradan ortalığı toparlama huyuyla bu skandalı Demirci Belediyesine yaşattılar.

Bu parsele bu proje yapılır yapılmasına ancak, önce kamulaştırma kararı alırsın, kamulaştırırsın, Tapu Dairesi ile koordineli çalışır, işi bitirir öyle çalışmaya başlarsın.

Hatırlayan okurlarım olacaktır, bu konuda ben haber yaptım ve skandalı ortaya döktüm, yine başka mazeretler altına sığınıp, resmiyete ve yasalara göre değil, kendi tüccar zihniyeti pratiğiyle Tapu Dairesine başvurdular.

KAMUSAL ALANI TİCARİ ALAN YAPTILAR, ONAY İÇİN BÜYÜKŞEHİR MECLİSİNE GÖNDERECEK İKEN, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDAN RES'EN ONAY ALDILAR

O dönem daha "Cumhur İttifakı" terennüm bile edilmiyor.

Seçildiği günden beri Cengiz Ergün ve MHP'li Büyükşehir Belediyesi için siyaseten ölçüsüz ifadelerle, tozu dumana katan, başka AKP'li ilçe belediyeleri Büyükşehirden hizmet ve yatırımlar almaya devam ederken bile, uzlaşı, uyum ve hizmet için bir araya gelmeyi aklından bile geçirmeyen Selami Selçuk, Cengiz Ergün ve Büyükşehir Belediyesini yerden yere vururken, yaptığı açıklamalarıyla ilçe MHP Teşkilatını bile zan altında bırakıyordu. Billboard savaşları devam ediyor, başkan Selçuk kürsülerde, açılışlarda, Demirci'deki MHP'li misyona ve Cengiz Ergün'lü Büyükşehir Belediyesine demedik laf bırakmıyordu.

Demirci Belediyesi Meclisinde işin en başında Kent Meydanı düzenlemesi yapılacak yer için Kamusal Alanı, Ticari Alana dönüştürme kararı aldılar.

Büyükşehir olan illerdeki ilçe belediyelerinin aldığı bu kararlar, kanun gereği Büyükşehir Meclisine gönderilir.

Yine bir yasa daha var ki,  Büyükşehir olan illerin, ilçe belediyelerinin meclislerinde alınan bazı özel bölgeleri kapsayan ve bazı özel durumlarda Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin sınır konusunda ihtilafı halinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının devreye girmesi var.

Demirci Belediye meclis kararı ile bu yasanın hiç alakası yok iken, Çevre Şehircilik Bakanlığı bu özel durum yasası dışındaki bir durum olmasına rağmen, Demirci Belediyesi Meclis kararındaki Kamusal alanın, ticari alan yapılması imar planı değişikliğini onaylar.

Selami Selçuk bu onayı belediyenin sitesinden günlerce haber yaptırır, kelime aralıklarından da " gördünüz mü, ben yaparım" mesajını verir.

BÜYÜKŞEHİR YETKİSİ DÂHİLİNDE OLAYI YARGIYA TAŞIR

Demirci Belediyesi bu kararını onaylatmak için Çevre Şehircilik Bakanlığına onay için gönderir. Bakanlık Büyükşehir'den görüş ister. Büyükşehir bu onayın yasal olmayacağını, böyle bir projenin kamusal alana yapılamayacağını, şehir planlaması ve diğer kanunları gerekçe gösterir, olumsuz görüş bildirir.

Buna rağmen bu karardaki imar planı değişikliği Bakanlık tarafından onaylanır.

Büyükşehir Belediyesi,  Çevre Şehircilik Bakanlığının bu onayına İPTAL davası açar. Manisa 1. İdare Mahkemesi 17/10/2018 günlü E.2017/767, K:2018/1072 sayılı kararı ile Büyükşehir'in açtığı bu davada karar verir.

Karar şu;

Demirci Belediye Meclisinin kamusal alanı, ticari alan yapan meclis kararı gereği yapılan imar planı değişikliğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onaylamasını "iptal" eder.

Yargı kararı gereği, böyle kamusal bir alanda, böyle ticari bir binanın yapılmasının, mümkünatı yoktur. Bu imar planı değişikliği ile bu işin buraya yapılması yasal değildir. Böyle bir değişikliği bu durumdaki bir saha için, büyükşehir olan bir ilde, bakanlığın'res'en bu değişikliği onaylaması yasalara aykırıdır.

YARGI KARARINA RAĞMEN BAŞKAN SELÇUK BİLDİĞİNİ OKUDU

Bu yargı kararı çıktı, belki belediye tarafından tebliğ bile edildi. Bu "İPTAL" kararını biz haber yaptık, bunu sağır sultan bile duydu. Ama Selami Selçuk daha önceden de alışkanlık haline getirdiği gibi, yine yargı kararına uymadı. Bu inşaatı durdurmadı, çalışmalar sürdü, yargı kararından  günlerce sonra bile tırlarla malzemeler getirildi, işçiler çalıştı.Gözü dönen bir insan ancak bu kadar anlamsız davranabilir. Suç, yargı kararı iptal etmiş o dinlemiyordu. Yargı kararına uymamak ve uygulamamak da, TCK'nın belli hükümlerine göre de suçtur.

YASAL OLMAYAN YERDEKİ DÜKKÂNLARI BİLE SATMAK İSTEDİ

Öylesine bir hukuk tanımazlık içine girdi ki, bu ucube yarım inşaatta bittiğinde tamamlanacak 9 adet dükkânın mülkiyet hakkını satış için meclisten yetki istedi. Bu istem bir sonraki mecliste görüşülmek üzere o günkü meclis tarafından komisyona havale edildi.

Bir sonraki meclise kadar aradan geçen 1 ay Başkan Selçuk'un aklını başına getirmiş olmalı ki, bu isteminin görüşüleceği ve komisyona havale edilen konu o gün meclis gündeminden çıkarıldı.

Yani bu zaman içinde biz haber yaparak, uyarı görevimizle Başkan Selçuk'un bir suç daha işlemesine mani olmuş olduk.

Kamunun hakkı burada gasp edilmiştir.

Halkın tek nefes alanı olan bu meydana usulsüzce, belediye bütçesinde kalemi olmayan harcamalarla, işi kılıfına uydurma yöntemiyle, üstelik bankadan kredi çekilip, belediyenin olmayan parasıyla belediye borçlandırılıp, nihayetinde milletten çıkacak parayla, ucube bir bina dikilmiş, bu milletin parası çar-çur edilmiştir. Yazıktır, günahtır, başkan Selçuk gayri yasal işleriyle kalsa iyi, onlar belki sonradan telafi edilebilir, ama bu giden paraların telafisi yoktur, bu ucube bina için milletin parasını da şu an itibariyle adeta çöpe atmıştır.

BAŞKAN SELÇUK SEÇİM KONUŞMALARINDA KENT MEYDANI İNŞAATI İLE İLGİLİ DOĞRULARI SÖYLEMEDİ

Başkan Selami Selçuk Cumhur İttifakı dillendirildikten sonra, ittifakın adayı olarak, bir eliyle Rabia, bir eliyle bozkurt işareti yaparak çalışmalara başladı. Kader ona öyle bir ağ ördü ki, zamanında billboard savaşlarında, militan olarak nitelediği insanlarla oy için, yeniden başkan olabilmek için yollara düştü. Tarih ona öyle bir oyun etti ki, zamanında TV’lerde yerin dibine batırdığı Cengiz Ergün ile meydanda çiftetelli oynattı, sonra aynı otobüsün üstünde milletin zekâsıyla dalga geçer gibi, "birlikten kuvvet doğar " dedirtti.

MHP'liler de üstüne su içtikleri, yuttukları şeylerle, bu yollarda ona eşlik ettiler. Bu çelişkiye de " lider ne derse o"  dediler.

Başkan Selçuk'un kendi adamlarına yer açmak için, belediyede İhsan Temel sonrası kapının önüne koyduğu, mobing uyguladığı ülkücü çalışanlara yapılanları da unuttular.

Selçuk'un bu mobing sürecinde, bu yaptıklarını her yerde feryat, figan ve kızgınlık içinde bahsederken, onun kulaklarını çınlatanlar bile, teselli ikramiyesi babında dağıttığı mazbatalarla "başkanım, Selami Başkanım" diye, diye, bu arkadaşlar da yol arkadaşlığı yaptılar.

İşte bu süreçte bana Demirci Belediyesinden bir belge sızdırıldı.

Sızıntının sebebi ihanet değil, Demirci Belediyesine daha fazla zarara uğramasın niyetiydi. Mustafa Temiz bilsin bunu o haber yapar, Demirci'de bu bilgiyi haber yapabilecek başka gazeteci yok, ama o yapar düşüncesiydi.

Kent Meydanı inşaatı için Tasfiye kararı alındığı bilgisiydi. Bu belge elime geçince yine araştırdım, ne anlama geldiğini iyice öğrendim ve haberi yaptım. Manisa 1. İdare Mahkemesi kararı ile bu imar planı değişikliği iptal edilmişti, iptal edilen yerde yapılan inşaatın neyini tasfiye ediyordu? Bu soruların yanıtı olan bilgilerle haberi yaptım.

BAŞKAN SELÇUK SEÇİM KONUŞMALARINDA BU HABERİ BAKIN NASIL İTİBARSIZLAŞTIRDI

Başkan Selçuk kahvede yaptığı seçim konuşmasında bu tasfiye kararı ile ilgili vatandaşa anlatıyor. Yok efendim müteahhit ekonomik şartlardan etkileniyormuş, müteahhite belediyeden para ödeyince şart olarak, önce Demircili esnafa olan borçlarını ödeyeceksin diyormuş. Bu tasfiye kararını bir süre ekonomik şartlar düzelene kadar kendisinin aldırdığını söylüyor. Talep ve arz meselesine getiriyordu. Bu konuşmalarda bir Allah'ın kulu da, "Yahu başkan üzüm bağına bağ köşkü mü yaptırıyorsun, bu resmi iş, ihale yaptı isen, gerçekten müteahhit varsa, bitmiş ihale resmi olarak nasıl durdurulur, böyle saçmalık olur mu ? diye sormadı, soramadı. Başkan Selçuk da bu tür fırsatları iyi değerlendiren bir siyasidir. Onun siyasi şansı da çok fazla bilinir.. Sonra da bu tasfiye kararı yazılı belgeyi sızdıran için "nokta noktanın biri" diye bahsedip, belgenin belediyeden sızdırıldığını adeta itiraf ederek,  benim de Arşimet'in suyun kaldırma kuvvetini bulduğunda çırılçıplak anadan üryan sokağa çıkıp "buldum, buldum" demesine benzeterek, bunu haber yaptığımı söyledi. Selçuk bir de hadsizlik yaparak, benim ortopedik engelli olduğum için yürüyemememle dalga geçip " Kelime arasında yürüyebilse, belgeyi buldum diye tıpkı Arşimet gibi koşacak" diye ifade ederek, çevresinde bulunan, "bunda gülünecek ne var" diye sormaktan aciz, ahmaklara espri yaparak gülüyor, güldürüyordu. Seçimlerde yüzlerce doğru olmayan şeyler söyledi.  Bu halk maalesef ona yine inandı, yine seçti.

Demirci halkı ortaya çıkardığı tablonun farkında mı derseniz,  bence değil.

Kuru gürültüye gidip oy veriyor. Cehalet sarmalı, ilkesiz bünyeler, dünü çabuk unutan kitleler ve maalesef Recep Tayyip Erdoğan ismi, iktidarın kurumlar üzerinde ellerinde haklıyı susturan kırbaç gibi şakırdaması en büyük silahı, bunları kullandı ve seçildi.

Demokrasi böyle, sandık sonucu eyvallah..

Ama bu sonuç oluşuncaya kadar ortada dönenler, ilkesizlikler, menfaat ve makam düşkünlüğü, iyi ahlak içinde barınamayan tüm unsurlar içerik olarak da bu sonucun içinde sıkışmış durumda, bunları gören görüyor, görmeyen görmüyor, görmek istemeyenler de başını döndürüp geçip, gidiyor.

BELEDİYE MECLİS ÜYESİNE BİLE BU KONUDA DOĞRU BİLGİ VERMEYEN BİR BELEDİYE BAŞKANI SELAMİ SELÇUK

Yaklaşık 2-3 oturum öncesi bir belediye meclis toplantısında İYİ Partili Belediye Meclis üyesi Gökhan Yıldızel oturum sırasında Başkan Selçuk'tan bu şehrin ortasında mezbelelik gibi bekleyen kent Meydanı inşaatının akibeti konusunda "son durum nedir?" diye sorar. Başkan Selçuk “müteahhit ile dava süreci var onu bekliyoruz” der. Bu cevabı herkes duyar. Ama o dönem için bile yine bu cevabı da doğru değildir.

BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI VE BÜYÜKŞEHİR DEMİRCİ YETKİLİSİ VATANDAŞA DOĞRU BİLGİLER VERMİYOR

Bu konu eski bir belediye başkanı, bir belediye meclis üyesinin de olduğu toplulukta Belediye başkan Yardımcısı Mustafa Ünlü'ye sorulur. Ünlü mahkeme sürecinin olmadığını, ekonomik şartlardan parasızlıktan Kent Meydanı inşaatını beklettiklerini söyler. Büyükşehir Demirci Yetkilisi de hazirunda bulunmaktadır. Büyükşehir bu konuyu yargıya taşımış, süreç ondan dolayı beklemede bilgisi var dendiğinde, "Büyükşehirle ilgili böyle bir çalışma yok" cevabını vermiştir. Bu diyaloğa yalan diyen olursa, oradakileri önlerine dikerim. Vatandaşa doğru bilgi vermiyorlar, kaçırıyorlar demek ki..

İSTİNAF MAHKEMESİNDEN TOKAT GİBİ GELEN YARGI KARARI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Demirci Kent Meydanı inşaatının alanında Demirci Belediye Meclisi kararıyla yapılan ve kendisinin de onayladığı kamusal alanın, ticari alana dönüştürülmesi imar planı değişikliğini, İptal eden Manisa 1. İdare mahkemesi kararına itiraz ediyor.

Nereye ediyor?

İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesine.

Bu davanın Esas Nosu 2019/99 Karar Nosu ise 2019/768

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının açtığı bu davaya Demirci Belediyesi de hukuksal anlatımla 2. Müdahil (Davalı yanında) oluyor.

Davacı yukarıda da yazdım Manisa Büyükşehir Belediyesi.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi, Bakanlığın ve Demirci Belediyesinin itiraz ettiği Manisa 1. İdare Mahkemesinin verdiği iptal kararının yasalara uygun olduğunu ve bu itirazın ret edildiğine karar veriyor. Yani mahkemeye yapılan istinaf başvurusunu ret ediyor.

Ne zaman ret ediyor?

09/10/2019 tarihinde.

Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay hakkını kullanırlar mı bilmiyorum. Danıştay'a gitseler, buradan da geri dönmesi halinde, başkan ve takımı maliyeti düşürmek için balyozları ellerine alıp göçürmeye başlasınlar gayri.

Aha kararı da buraya koyuyorum.

Baksınlar gayrı. Demirci'de bilgiden, belgeden habersiz, güce tapan, akil ve izanı derin dondurucuda olduğu için çalışmayan, ancak çok konuşup, işi gürültüye boğduran birileri bunu okusun.

Yıllardır verdiğimiz bir mücadele var.

Bize ihale, makam, şöhret, para lazım değil.

Demirci sevdamız var.

Memlekete aşığız ve seviyoruz. Sevgimize sınır yok.

Pek bu sevgiye karşılık vermesini bilmese de, her şeye rağmen bizim sözlerimizi pek dinlemeyen, her seçimde bahar vurgunu yemiş ergenler gibi davranan,ortaya çıkardıkları sonuçlarla Demirci'ye hep zarar yazdıran, Demircililer bizim sevdiklerimiz.

Üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğü inancımız.

Bugüne kadar yaptığım bütün haberleri doğruluyor bu yargı kararı.

Kent Meydanı inşaatı değil, adeta fay bölgesi o ucube.

Yan tarafta göçürüp, yerine yeni yapılan özel şahıslara ait dükkânlara bir bakın.

Esnaf, çok sevdiğim ağabeyim Fahri Akdere'yi geçen uyardım, o göçmek üzere olan binaya yakın oturur her zaman, "abi yolun bu tarafında otur çay iç, burası fay attı" dedim, zira dükkân Demirci tabiriyle "yılık" duruyor. Alt tarafta zemin çöküyor.Bina yan gelmiş, çıplak gözle bile bu rahatlıkla görülüyor.

Bu son yargı kararıyla o meydana yaptıkları şey,  Selçuk'un Demirci'de tarihe geçecek kepazelik konulu eserlerinin arasına girecek niteliğe ve kimliğe kavuşmuştur.

Bu saatten sonra, bu konuda, bu karara, bu gelişmelere rağmen, hala kim gık bile derse, kalbini kırmadan konuşamam.

Alın size yargı kararı, bu pisliği temizlemeden, bu verdiğin zararın bedelini çekmeden, hiç bir yerlere gidemezsin Sayın Selçuk.

Bu bedeli hukuk ve adalet karşısında çekecek, mutlaka ama mutlaka bir gün bu millete de hesap vereceksin.

Yargı karar verecek ve sen ayağa kalkarak mahkemenin TÜRK MİLLETİ ADINA diye başlayan o kararını dinleyeceksin.

O kadar.

08 Kasım 2019

Mustafa Temiz

YORUM EKLE