Çağımızın Salgını Obezite

Merhaba! 
Dünya’da ve ülkemizde en çok sağlık problemine yol açan, birçok kişinin ortak problemi olan obeziteye değinmek istedim.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 verilerine göre ülkemiz obezite de dünya dördüncüsü ve Avrupa birincisi olmuştur. Bu verilere göre ülkemizde obezite sıklığı %32,1 olmuştur. Her 3 kişiden biri obez, biri fazla kilolu, biri normal vücut ağırlığına sahiptir.

Bu rakamlar obezitenin önü alınamaz bir şekilde arttığını acil önlemler alınması gerektiğini göstermektedir. 
Peki, obezite nasıl ortaya çıkıyor?

Obezite çocukluk döneminde başlamaktadır. Genlerin etkisi olduğu söylense de çevresel faktörler gen anlatımlarını etkilemektedir. Gebelik döneminde anne beslenmesinden çocukluk dönemini içine alan dönemde beslenme çok önemlidir. Annelerin çocuklarına ek gıdalara başlarken ve çocukluk çağı beslenmesinde oldukça bilinçli davranması gerekmektedir.

Okul dönemi beslenmesi de hayli önemli olmaktadır. Genelde çocukların daha çok abur cubur tükettiği dönemi kapsamaktadır. Çocuklara bu dönemde verilen harçlığı, çocuk kendi iradesiyle harcamaya başlamakta, seçimlerini kendisi yapmaktadır. Çocuğun besin seçimlerinin okulda öğretmenler, evde aile tarafından takip edilmesi gerekmekte ve doğru yönlendirilmesi konusunda titiz davranılması gerekmektedir. Özellikle anaokullarında yapılan beslenme saatlerinin çocuğun besin ve kalori ihtiyacına göre bir diyetisyen tarafından planlanması gerektiğini düşünmekteyim. 

Sağlıklı nesiller yetiştirmek için öncelikle ebeveynler bilinçlendirmelidir. Destek ve koruma projeleri hazırlanıp hayata geçirilmelidir. Giderek sağlığımız bozulmakta ve obezitenin ülke ekonomisine yükü artmaktadır. 
Geçtiğimiz günlerde bir çalışma hazırlanmıştır.

Bu çalışma Obezite Merkezleri açılması gerekli olduğu ve multidisipliner yaklaşımla tedavisi sağlanması gerektiği üzerinedir. Bu merkezler için zorunlu meslek grupları açıklanmış olup diyetisyenler ilk sırada yer almaktadır.
 
Hayata geçirilmesi umuduyla…….
Sağlıkla kalın!
Hacer Çelik
dyt.hacercelik 
YORUM EKLE