Cenaze Namazı Defnedilir Mİ?

Başlıktaki soruya hemen cevap verelim: Demirci’de her gün defnediliyor. Halbuki “cenaze namazı, kılınır”, “cenaze, defnedilir”. 
Demirci Belediyesi’nin sesli duyuru sistemindeki ilanlarda ve Demirci’deki camilerde, bir vefat üzere okunan selalardan sonraki  ilanlarda bu ifade hatasını her gün duyuyoruz. Şöyle ki: 
“... vefat etmiştir. Cenaze namazı, öğle/ikindi namazına müteakip ... Camii’nde kılınıp defnedilecektir.” 
Bu cümlenin yüklemi: “defnedilecektir”. Şimdi bu yükleme soralım: “ Ne defnedilecektir?” Bu cümleye göre cevap verelim: “cenaze namazı”. “Cenaze namazı” defnedilmez, “kılınır”. Bu bir ifade hatası yani bir “anlatım bozukluğudur.”
Sözkonusu cümlede geçen “kılınıp” zarfını, “cenaze namazı” sözde öznesinin yüklemi zannediyoruz. Bu tamamen “zihinsel bir tamamlama”dır. Yani biz, ifadedeki bozukluğu farketmiyor, zihnimizden ifadeyi/anlatımı doğrultup tamamlıyor olmamızdan dolayı bir sorun olmadığını düşünüyoruz. Yani “cenaze namazı” sözde öznesinin yüklemini “kılınıp” zarfı zannediyoruz. Bu, tamamen hatadır. Bu cümleye göre “cenaze namazı” sözde öznesinin yüklemi “defnedilecektir” sözcüğüdür. İfade “cenaze namazı defnedilecektir” gibi oluyor. Doğru ifade için “Cenaze namazı” “sözde özne”si, “kılınıp” zarfı kullanmadan “kılınacaktır” yüklemine bağlanmalı,
“defnedilecektir” yükleminin önüne de “cenazesi” “sözde özne”si getirilmeliydi. Yani iki yüklemli bir sıralı cümle oluşturulmalıydı. O zaman ifade/anlatım düzelirdi. 

“... vefat etmiştir. Cenaze namazı, öğle/ ikindi namazını müteakip ... Camii’nde kılınacak, cenazesi, ilçe mezarlığında (“İlçe mezarlığı” örnektir, nerede defnedilecekse orası söylenir.) defnedilecektir.” 
Şunu da belirtmek istiyorum: Bu “...defnedilecektir” ifadesi cenazelerin Demirci dışındaki definleri için bilgilendirme amaçlı kullanılmalı. Demirci’deki definler için bu defin ayrıntısına gerek yoktur, zaten definin ilçe mezarlığında yapılacağı bellidir. 
Bir de “...öğle/ ikindi namazına müteakip...” değil, “...öğle/ ikindi namazını müteakip...” diye söylemek gerekir.
Doğru vefat duyurusu şöyle olmalıdır:

1) “... vefat etmiştir. Cenaze namazı, öğle/ ikindi namazını müteakip ... Camii’nde kılınacaktır.”
2) “... vefat etmiştir. Cenaze namazı, öğle/ ikindi namazını müteakip... Camii’nde kılınacak, cenazesi,  ...’de/‘da defnedilecektir.” Yükleminin 
Unutmamak gerekir ki yerli ve milli olmak her şeyden önce,  millet olmamızın temel birleştirici unsuru olan Türkçe’mizi doğru kullanmakla başlar.

****

Uzun süredir bu hata, bu ilçede yapılıyor. Son süreçte hep İmam Hatip kökenli yöneticilerimizin iradesiyle yönetildiğimiz de malumunuz. Onların bu konuda daha duyarlı olmaları ve hatta sıfır hata ile bu işleri yapması gerekmiyor mu? Bu çelişki dışarıdan gelen misafirlerin de çok dikkatini çekiyor. Biz tarihe not düşelim.

Liyakat kelimesinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Aslında son süreçte buna dikkat edilmemesinin, Demirci belediyesinin devlet aklı ve devlet tecrübesi ve liyakatlı kadrolar üzerinde yaptığı mobinglerin ve emekliye zorlanan kadrolardan sonra onların koltuklarına beden olarak değil ama kapasite olarak küçük gelen tayfaların hüneridir dersek sanırım doğru yere parmak basmış olacağız..

Kurumsal yapısı yıllardır bozulmuş olan Demirci Belediyesinin sosyal medya sayfaları ve hatta gov.tr ile bittiği halde yani kurumsal iken,  sadece kurumsal haberlerin olması gerekirken, değme haber sitesi gibi asayiş haberlerinin bile yapıldığı, halk üzerinde tamamen algı yaratmak amaçlı bir şeylerin yazılıp çizildiği haber sitesinde de komedi dizisi gibi hergün bu tür gaflar yapılmaya da devam ediyor. Burada amaç intizamlı bilgi vermek değil, yönetime cila çekmek, parlatmak amaçlı ve birilerinin kendi yerlerini koruma endişeleri... 

MÜLAKAT DEĞİL ÖZEL YETENEK SINAVI

Yine geçenlerde şöyle bir haber yapılmış, burası öğrenci kenti bu konuda internette araştırma yapanlara da rezil olmuşuz da farkında değiliz.

"Müzik öğretmenliği bölümünün mülakatları ise 23 - 25 Ağustos tarihlerinde Demirci Eğitim Fakültemizde yapılacak. " gibi bir ifade var ki evlere şenlik.

1- Müzik öğretmenliğine girerken mülakat yapılmaz, mülakata takılı kalmalarının sebebi yine kafalarının içindeki liyakatsızlık aslında.. Mülakat ile liyakat hiç bunların kafalarında bir araya gelmedi ki.. Bugüne kadar hep o mülakat denilen süreçte işlerini yüzdürdüler ya....

2- Müzik Öğretmenliği bölümü için 23-25 Ağustos tarihlerinde yapılacak şeyin adı " Özel yetenek sınavı" dır.

Memleket sapır sapır dökülüyor.. Bu yazıyı kaleme aldığım saatlerde ÖSYM başkanı da Resmi gazetede yayımlanan kararname ile görevden alındı. Sebep KPSS soruları sınav öncesinde cevap şıklarına kadar benzer şekilde sosyal medyalarda ortalığa saçılmıştı.. Cumhurbaşkanı Devlet Denetleme Kuruluna da "inceleyin bu işi" talimatını da vermişti...

Bir gün bu ülkede adalet ve liyakat tecelli edecek, denetimi devletin adamları, adalet, hakkaniyet ve disiplin kuralları içinde yapacak.. Emin olun Demirci Belediyesi de bir gün bu denetimlerle muhatap olacak.. Ben buradan çıkan yanık kokusunu yıllardır yazıyorum da, Demircililerin burunları da kulakları da tıkalı pek duyan işiten olmuyor..

Ama eminim mevsim değiştiğinde, herkes önümde sıraya girecek, günü kurtarmak için zihninde kalan dönemin arızalı işlerini anlatarak kendini kurtarmaya çalışacak, güce tapan, gücün yanında hep kendi oturma organını kollayan bir yapı da yine bu siyasal islamcı dindarlıkla alakası olmayan dinci yapı zamanında yerleşti ruhumuza.. 

Müslümanım demekle müslüman olunmuyor, ahlak olmayınca müslüman olunmaz.. "Müslümanım ahlaka gerek yok" gibi aşağılık bir cümle de söylenemez değil mi?

Son söz : Demirci'de artık cenaze namazını değil, cenazeyi defnedelim, müzik öğretmenliğine de mülakatla değil, özel yetenek sınavıyla öğrenci alalım...

03 Ağustos 2022

Mustafa Temiz

YORUM EKLE