Çoban Kavurması-Çoban Salatası

 Şöyle bir çoban kavurma, yanında da çoban salatası olsa... Sonra da bir çoban karpuzu kesip yürek söndürülse... Çoban çeşmesinden de kana kana su içilse fena mıdır?.. Hayalini kurmak da güzel hani...

Kuzusuna kıyamayan, kebap yiyemezmiş derler, ağalar beyler yerler, züğürtleri de bize yok mu derler...Çobana kavurma, züğürde hayalini kurmak iyi gelir.  

Züğürtler çam sakızı, çoban armağanı hamur, kömür ve maaşlara küçücük birer zamla idare etseler olmaz mı...

Çobanın yağı çok olursa çarığına sürer demişler. Yalan da değil, sürülen yağ çarıktan akar.

Borçsuz çoban yoksul beyden yeğmiş. Çobanın içeriye dışarıya borcu çok olursa sürüyü ipotek altına sokarmış.  

Çoban aldı bağa gitti, kurt aldı dağa gitti...Çobanın canı sağolsun, sürü feda olsun. Çobansız koyunu kurt kaparmış ne gam... Koyunun tozu, kurdun gözüne sürmeymiş zaten. 

Çobana verme kızı, ya koyun güttürür ya kuzu demişler.. Ver ki; sürüyü sulu dereden susuz getirip hünerini göstersin fena mı?

Herkesin aklı bir olsa koyuna çoban bulunmazmış...Yok artık, koyun sürüsüne kim çoban olmak istemez ki

Çobanın gönlü olursa tekeden süt çıkarırmış. Daha beceriklisi bir koyundan iki post çıkarır. Hem de tulum çıkarır. Zaten kesilmiş koyuna, derisinin yüzülmesi elem vermezmiş. 

Çoban köpeği gibi ne yer, ne yedirir diyorlar. Öyle değil işte. Hem yiyen hem yediren makbuldür diyorlar. Zaten koyun sürüsü çobanı da, çoban köpeğini de, kurdu da beslermiş.

Koyunun bulunduğu yerde kurt eksik olmazmış. Kurt postunda çoban varsa kurda gerek var mı?
Koyunları korumak isteyen çoban, ağılın kokusunu kurda duyurmamalıymış...
Zaten sütsüz koyun fazla melermiş ya, bazan da kurda daveti sürü kendi çıkarırmış. 

Şu da var ki: Eyyyy kurt...!! Sen kimsin yaaaa...!! diye sağa sola sataşan, öfkesine yenilen çobanın sürüsünün dört yanında kurt eksik olmaz. 

Ürümesini bilmeyen it sürüye kurt getirir, zira çoban köpekleri bakımlı ve gürbüz olursa, geceler selamet geçer. Çoban köpekleri havlayıp, ürürken çoban; kulübesinde padişah rüyası görür, sürü de rahat rahat geviş getirir. 
İhsan Temel
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ömer Kanyılmaz
Ömer Kanyılmaz - 7 yıl Önce

Demek ki çoban çoban değilmiş..!