Çölyak hastalığı ve beslenme

 Merhaba,
Bu haftanın konusunu bir okuyucum belirledi. Çölyak hastalığı konusunda yazmamı önerdi. Kendisine ve yazılarıma olan ilgisine teşekkür ederim.
Çölyak hastalığı genetik olarak duyarlı kişilerde gluten ve ilgili prolaminlerin neden olduğu immün bağımlı sistemik bir bozukluktur. Bu hastalık olanlar buğday,  çavdar, arpa ve yulafta bulunan prolaminler ince bağırsak duvarında toksik etki yapmaktadır. Bağırsakların iltihaplanması sonucu ince bağırsaktan besin emilimini sağlayan mekanizmaları bozmaktadır. 
Genetik olmasının yanı sıra bu hastalığı tetikleyen bir etken de diyettir. Yetişkinlerde ortaya çıkmasına sprue denilmektedir.
Bu hastaların glüten alması sonucu karın ağrısı, öne doğru çıkıntılı karın, beslenme yetersizliğine bağlı zayıflık belirtiler arasındadır.
Dünya da görülme sıklığı hızla artmakta olup kız çocuklarda daha sık görülmektedir. Bunun sebebini uzmanlar genetiği değiştirilmiş glüten miktarı arttırılmış buğday tohumlarına bağlamaktadır.
Bu kişiler hayat boyu glütensiz diyet yapmak zorundadır. Normal ekmek, bisküvi, poğaça, börek gibi normal undan yapılmış ve glüten içeren gıdalardan uzak durmak zorundadır. Sebzeler, meyveler, et ve süt grubu ve fasulyeleri tercih edebilir; tahıllardan kaçınılmalıdır.
Piyasada glutensiz ürünler mevcuttur. Bu ürünler Türk Gıda Kodeksi’nin glutensiz gıda standardına göre iki bölümde tanımlanmaktadır; “gluteni azaltılmış” olarak tanımlanan gıdalarda gluten içeriği 200 mg/kg kuru maddeden fazla olmamalıdır. “Glutensiz hale getirilmiş” gıdalarda ise gluten içeriği 20 mg/kg kuru maddenin üzerinde olmamalıdır. 
Glütensiz ürünler normal ürünlere göre oldukça pahalıdır. Çölyak hastası bireylere devlet para yardımı yapmakta ama bu ürünler pahalı olduğu için ihtiyacı karşılayamamaktadır.
Bu yazımda bunlara değinip bir ses olmak istedim.
Haftanın konusunu belirlemek, soru, görüş ve önerileriniz için mesaj atıp ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalınız.
Hacer Çelik
05 Kasım 2018

  dyt.hacercelik 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Kadriye özen
Kadriye özen - 5 yıl Önce

hacer hanım sizi kutluyorum çölyaklılar ın sorunlarını ve beslenme şartlarını anlatığınız için çok teşekkür ediyorum ne yazıkki günümüzde bizim ne kadar zor şartlarda yaşamak zorunda olduğumuzu çok farkında değiller sizin bilgileriniz inşallah daha çok faydalı olacaktır çalımalarınızda başarılar diliyorum sevgi ve selamlar izmirden