Demirci'nin Normal Hayata Geçmesi İçin Aşılama İşi Çok Önemli!

Son iki gündür aşı işine yoğunlaştım. 
Çünkü yine öngörülerim memleketim adına içinde büyük endişeleri barındırıyor.
Ben mi derdimi anlatamıyorum?
Halk mı duyarsız, yoksa işler rölantide mi yürüyor.
3. Sınıf ilçe olmanın her yönüyle etkileri mi yoksa diye, deli deli düşünceler beynimin içinde dans ediyor.
Aşı işi Aile Sağlık Merkezlerinin üzerinde kaldı. 
Aşılama işinde geçtiğimiz hafta aşı yetersizliği vardı.
Aşı depodan yapılan aşı miktarına göre geliyor. Hastane hiç aşı yapmazsa bu durumda hastane için depodan aşı çıkması mümkün değil gibi gözüküyor.
Şu anda ASM'ler Demirci'de günlük 100-150 doz aşı yapıyorlar. 
Geçen haftaya göre yapılan aşı dozu ikiye katlandı. Önümüzdeki hafta aile hekimlerinin tüm randevuları dolu.
Depoda aşı olmasa bakanlık aile hekimlerinin iki aşı arası süreyi 10 dakikadan 5 dakikaya niye düşürsün?
En son Çin'den 10 milyon doz aşı geldi. Aşı yok sözü safsata.
Aşının daha fazla gelmesi için günlük aşılama sayısının artması gerekiyor.
Demirci'de dün Demirci Devlet Hastanesi sahaya indi aşı randevuları açıldı. Aşılama için 182'yi aradığınızda dün kısa bir süre sistem açıldı. Ancak yine dün geceden itibaren, bu yazıyı kaleme aldığım 19 Şubat 2021 gün saat 13.30 anına kadar sistem hala Demirci Devlet Hastanesi randevu sisteminin açılmadığını arayanlara söylüyor.
Dün hastane aşı randevusuna açılıyor bilgisi sağlıkçıların whatsapp gruplarında dolaşmaya başladıktan hemen sonra daha gözümün önünde yaşlı bir teyzemizi aşılatmak için 182'yi aradık. Fakat Demirci'de 1 ve 2 'nolu ASM'ler ile Demirci Devlet Hastanesinden randevu alamadık. Kula Devlet Hastanesine gelecek hafta saat 15.10'a randevu alabildik.
Kısıtlılığın bitmesi için nüfus oranına göre aşılamanın o belli kritere gelmesi gerekiyor. Aşı stokunun daha fazla gelmesi için de aşılamanın gün gün artarak sürmesi gerekiyor. Aşılama ne kadar çok olursa, Demirci ilçesinde hayat normale daha kısa sürede dönebilecek.
ASM'lerde randevu almasına rağmen " aşı yok" diye geri döndürülen yaşlı insanların dönmemesi için çaba göstermek gerekiyor. ASM'ler de randevu listesi ile aşı sayısı tutmayınca "aşı olmaya gelmeyin" diye aranan insanlarla haşır neşir olan hekimlerin durumunu lütfen herkes empati yapsın. 
Bakanlık normale dönüş için "yerinde karar" diye bir uygulamaya geçiyor.
Bu ne demek? 
Normale dönüş ülke bazında değil iller bazında ve hatta ilçeler bazında olacak. 
Diyelim ki 2 ay sonra Demirci nüfusunun %60'nı  aşıladı diyelim. Vaka sayılarda minimuma düştü diyelim.
O zaman yerinde karar ile ne olacak? 
Demirci yerinde karar ile normale dönecek. Yani hafta sonu yasakları kalkacak,  lokantalar açılacak,  okullar açılacak ve esnafın yüzü gülecek. 
Bu yüzden devlet aşılamaya herkesin desteğini alabilmek için illeri meşru bir rekabete sokarak  aşı oranını artır  vaka sayını düşür ve normale dön diyor. 
Bu yüzden o il ve ilçede herkesi sivil toplum örgütünden tut, esnafına kadar yerel yöneticilerine kadar herkesi işin içine katmayı planlıyor. 
Bu yüzden yapılacak 1 doz aşı bile çok önemli.
Bu yönden maximum randevu açan aile hekimlerinin yanında, hastaneninde maximum randevu açıp, bu işi kısa sürede bitirmekte fayda var. 
Kısa sürede Demirci'yi aşılarsak kısa sürede normale döner ve rahat bir nefes alırız.
Esnafın normal ticari hayata geçmesi için süreyi kısaltmak aşılamaktan ve tüm sağlık kurumlarıyla birlikte Demirci Devlet Hastanesi'nin de taşın altına elini koyması gerekiyor.
Aşılama için randevuyu açtırın beyler.
Bunun başka izahı yok.
Yoksa yazımın başında dile getirdiğim endişem hayat bulur. Çevre il veya ilçelerde aşılama kriterleri kısıtlama oranına yakınlaşır, kısıtlılıklar kalkar, biz de yine her işimizde olduğu gibi döneminde yapılmayan hamleler ve eylemler yüzünden yine Demirci olarak geri kalırız, yine karşıdan bakarız.
Demedi demeyin. 19 Şubat 2021
Mustafa Temiz

 

YORUM EKLE