Demirci'ye aşı yeterli gelmiyor mu? Demirci Devlet Hastanesi Randevu sistemi niye sürekli açık değil?

Pandemi tüm insanlığı tehdit etmeye devam ediyor. Dünya üzerinde insanlık bu pandemi süresinde çok can kayıpları verdi.
Aşı gündeme geldiğinden beri aşının miktarı ve ülkeye geliş takvimi üzerinde de belirlenen günler ve miktarlar arasında da çelişkiler ve hatta aksaklıklar yaşandı.
Ancak Sağlık Bakanlığı'nın bu aksamalara ve açıklanan aşının Türkiye'ye geliş gün ve miktarlarını tutturamamasına rağmen aşılama işinde top yekün bir çalışmaya girdiğine de şahitlik ediyoruz.


DEMİRCİ'YE AŞI YETERLİ GELMİYOR MU?
Demirci'de aşılama işinde aile sağlığı merkezleri elini taşın altına koymuş durumda. Hafta sonu bile kısıtlamalara rağmen aşılama yapılabiliyor. 
Demirci ilçesinde aşılama yaş kategorileri açıklandığı günden beri gözlemliyorum ve hatta sorup sorguluyorum. Bazı yetmezlikler ve hatta yaşlara göre aşı uygulaması yapılan insanların ilçe dışına gitmek zorunda kaldıklarına da şahitlik ediyorum.
Bu sebepleri araştırdığımda ortaya enteresan bilgiler ve sorular çıktı.
1- Aşı uygulaması başladığından beri Demirci'de  stok sorunu mu var, sebebi nedir?, sorusuna yeterli ve geçerli bir cevap yok. Demirci'ye Sağlık Bakanlığının belirlediği nüfusa oranda aşı gelmiyor mu?
2- Demirci Devlet Hastanesinde aşı uygulaması başladıktan sonra niye  en fazla bir iki defa sisteminde randevular açıldı? Niye şu an aşılama randevusu kapalı?
Oysa yüzeysel olarak yaptığım bir araştırma da Gördes, Kula ve Selendi devlet hastanelerinde aşı randevusu sistemi hep açık olarak gözüküyor. Ne hikmetse Demirci Devlet hastanesi ise kapalı.
Demirci'de randevu verilmesine rağmen aşının sistemde verilen randevu gününe yetmeyip , aşılanacaklara verilen gün veya günlerden sonra aşılamanın yapılabildiği bilgisine de ulaştık.
Diğer ilçelerde de bu sorun yaşanıyor mu? Aşı yetmediği için o ilçelerin hastanelerinin randevu sistemi de kapalı mı? Bu sorunun cevabını da orada yaşayan vatandaşlar veya ilgililer  biliyor.
Eleştiriden ziyade vatandaşın bu kısıtlama sürecinde bile ilçe dışına çıkması ve aşı olabilmek için zorluk çekmesine, bu insanların normal seyrindeki pandemi sürecinde risk grubu yaşlarda olduklarına  dikkat çekmek için bu yazıyı kaleme alıyorum.
Soru şu  ; Demirci Devlet Hastanesi'nin randevu sistemi niye kapalı? Aşı Demirci'ye yeterli gelmiyor mu? Bu işin yükü niye aile sağlığı merkezlerinde kaldı?
Alerjisi olanların sistemde kayıtlı oldukları için "alerjisi var" ibaresi çıkıyor. Bu alerjisi olanların da aile sağlığı merkezlerinde aşılanması mümkün değil, zira yine sistemde uyarı var. "Hastane ortamında aşı uygulanabilir"  diye ama Demirci Devlet Hastanesinin randevu sistemi kapalı, peki niye ? Aşı stoku Demirci'de yeterli değil mi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamaya da dikkat çekmek istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşı uygulamasının ardından illerdeki verilere ve aşılama oranlarına göre de kademe kademe kısıtlılıkların kaldırılacağını açıkladı.
Ben Erdoğan'ın bu açıklamasında şunu anladım. İleride kısıtlamaların kaldırılmasında kriterler  olacak.  Aşı bağışıklama yüzdesine de bakılacak. Kısıtlamalar kaldırılırken büyük bir ihtimal aşılama oranlarına da bakılacak..
Demirci ilçesinde zaten pandemi sürecinde sosyolojik, coğrafi ve pandemi kısıtlamalarının da üst üste bindiğinden dolayı  esnaf yeterince zor günler yaşadı ve halen de yaşıyor. 
Bu aşılama kriterlerine göre kısıtlamalar  kaldırılacak olursa, Demirci ilçesi bu güncel aşı yetmezliği ve hastanenin randevu sisteminin kapalı olması nedeniyle oran olarak da düşük rakamda çıkabilir endişesi çekiyorum.
Bu yazdıklarımın eleştiri değil endişe olduğunu tekrar belirtiyorum.
Demirci aşı uygulması takvimindeki gözlemlerim ve araştırmalarımdan elde ettiğim bilgilerin eksik veya yanlış olduğuna dair resmi bir makamdan açıklama gelir ise, bunu da seve seve yayınlarım.
Aşılama işi Demirci'de tüm Türkiye'deki uygulama paralelliğinde yürüyor mu, yürümüyor mu?
Demirci Devlet Hastanesi aşı uygulamasında niye sürekli sahada değil?
Randevu sistemi niye kapalı?
Son aldığım bilgi bugün 150 kişilik randevu açılmış ama süreci kısaltmak için bunun devamlılık göstermesi gerekmiyor mu?
Demirci'ye yeterli aşı gelmiyor mu?
Bu sorular cevap bekliyor.
Sağlıklı günlerin gelmesini özlemle bekliyoruz, Maske, Mesafe ve Hijyenli günlerde biraz daha sabır diliyorum.
18 Şubat 2021
Mustafa Temiz


 

YORUM EKLE