Demirci Belediyesinden muhtarlara SMS'li çağrı "Satılacak nereler varsa getirin"

Manisa'nın Demirci ilçe belediyesi kırsal mahallelerdeki ev, tarla, arsa ve arazilerin içinde satışa elverişli olanların tespiti için muhtarlara SMS'li çağrıda bulundu.

Manisa Son Haber
Demirci Belediyesinden muhtarlara SMS'li çağrı "Satılacak nereler varsa getirin"

Manisa ilinin Büyükşehir olması ile ilgili kanun yürürlüğe girdikten sonra köy tüzel kişiliğine ait kırsal mahallelerdeki yerler ilçe belediyelerine devredildi.
Demirci Belediyesi satışa uygun olan yerleri muhtarlar aracılığıyla tespit etmek için yaptığı bu SMS'li çağrının ardından kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlar durumdan haberdar oldu.


Manisa Son Haber'in yaptığı araştırmada bazı muhtarların kendi mahallesinde büyükşehir kanununun yürürlüğe girmesi ve kanun gereği mülkiyeti ilçe belediyesine geçen yerleri kiraladıkları ve belediyenin bunu kontrol edebilmek için böyle bir önlem aldığı konuşuluyor.
SMS'le muhtarlardan bu yerlerin tespitinin istenmesinin ardından, yine vatandaşların iddiaları arasında, böyle bir uygulama ile aslında Demirci Belediyesinin kırsal mahallelerdeki önemli yerleri tespit ederek, satışa çıkacağı iddia ediliyor.
Demirci belediyesinin kırsal mahalle muhtarlarına yaptığı bu SMS'li çağrı ile aslında bu kayıtların belediyede olmasına rağmen, kırsal mahallelerdeki kanunla belediyeye devredilen taşınmaz mülklerin gözde olanlarını kolayca tespit etmek amaçlı böyle bir uygulamayı seçtiği tahmin ediliyor.
Demirci Belediyesinin bu muhtarların telefonlarına gönderdiği bu SMS'li çağrı dikkat çekerken, vatandaşlar arasında da tepkilere yol açtı.
Kırsal mahallelerdeki ilçe belediyesine geçen taşınmazların satışı için encümene yetki verilmesi için belediye meclisinden karar çıkması da gerekiyor.
Özellikle kırsal mahallelerde bulunan ve halkın ortak kullanımında bulunan çamaşırlık, fırın ve hatta yıllardır içinde yaşadığı evleri döneminde köy defterine işlenmeyenlerin evleri de daha önce satışa çıkarılmıştı.


BAŞKAN TARAFINDAN YARGI KARARIYLA İPTAL EDİLEN  İMAR PLANI DÜZENLEMESİNE RAĞMEN YAPILAN DÜKKANLARI SATMAK İÇİN YETKİ BİLE İSTENDİ
Demirci belediyesinin uzun süredir ekonomik olarak kaynak yaratmaya yönelik böyle satışlar için ihaleye çıktığı ve hatta ilçenin tek meydanı olan Cumhuriyet meydanındaki kent meydanı düzenlemesi öncesinde kamusal alanı ticari alan yaparak meydan inşaatı diye başlanan yere dükkanlar doldurduğu da biliniyor.
Manisa Büyükşehir Belediyesi  kamusal alanın ticari alana dönüştürülmesi meclis kararı, Çevre ve Şehircilik bakanlığına res'en onayından hemen sonra  Demirci belediyesi ve bakanlığı mahkemeye vermişti. Mahkemenin imar planı düzenlemesini  İPTAL kararı verdiği, istinaf mahkemesine  giden bakanlık ve belediyenin bu davayı da kaybettiği biliniyor.
Bu süreçte bile henüz yarım inşaat halindeki sözde kent meydanı ama ticari alan yapılarak dükkan doldurulan bu yerdeki dükkanların mülkiyet hakkının da satışı için geçtiğimiz yıllarda Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk, ilçe meclisinden yetki isteyeceğine dair gündem maddesini yazdırmış, ancak kamuoyundan gelen baskı ve yapılan haberlerin ardından bu kent meydanı inşaatındaki yarım inşaat dükkanların satışı yetkisi için meclis kararı aldırmaktan son anda vazgeçmişti. Bu yetki devrinin meclis gündeminden çıkarılarak iptali yoluna gitmişti.


CENGİZ ERGÜN'LÜ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENDİSİYLE BİLE ÇELİŞKİYE DÜŞTÜ
Demirci belediyesinin son süreçte Manisa Büyükşehir meclisinden ittifak sonrası Cengiz Ergün'lü büyükşehir belediyesinin daha önce yargıya taşıyarak iptal ettirdiği yerle ilgili yeni bir karar alarak yetki devri verilmesini torba içindeki kararlar arasında geçirmesine rağmen, İYİ Partili bir büyükşehir belediye meclis üyesi tarafından bu karar halkın nefes alanının yok edilmesi ve daha önce alınmış yargı kararlarının yokmuş gibi kabul edilerek alınan bu büyükşehir meclis kararının iptali için  olayı yargıya taşımıştı. 
2020 yılının son günlerinde de açılan bu dava kapsamında mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti halk arasında "kaçak kent meydanı inşaatı" olarak isimlendirilen bu yerde incelemelerde bulunmuştu. 

BAŞKAN SELÇUK TV'DE YİNE HALKA DOĞRULARI SÖYLEMEDİ
Bu incelemelerin hemen ardından EGE TV'de canlı yayın konuğu olan Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk,  kanunsuz bir iş yapmadıklarını iddia etmiş, daha önce Manisa 1. İdare Mahkemesinin iptal ve daha sonra istinaf mahkemesinin bu iptal kararını onaylamasını da programda söylememişti. 
Demirci'de yıllardır yasalara aykırı yaptığı bütün işlerini ve yargı kararları yüzünden yarım kalmış kent maydanı inşaatına tek bir çivi bile çakamadığını programda kullandığı ifadelerle  kamufle eden başkan Selçuk, keşfin yapıldığı gün heyetin çalışmalarını takip eden Demirci CHP ve İYİ Parti ilçe başkanlarını belediyenin internet sitesinde bir haberdeki açıklamasıyla  " Kasap Kedisi" ifadesiyle de suçlamıştı.

DEMİRCİ HALKI SÜRECİ MERAKLA TAKİP EDİYOR
Demirci Belediyesine  yakın güvenilir kaynaklar, başkanın kırsal mahallelerdeki taşınmazların, ilçe merkezindeki kent meydanı inşaatındaki dükkanların satış işinde gözünü kararttığı zira Demirci Belediyesinin ekonomik olarak borç içinde olduğunu da iddia ediyorlar.
Sürecin nasıl işleyeceği muhtarlara yapılan SMS'li çağrı ve sonuçlarını takip etmeye devam edeceğiz. Belediye meclisinde bu satışlarla ilgili meclis üyelerine nasıl bilgi verileceği ve oylamanın nasıl sonuçlanacağı Demirci'de merakla bekleniyor.
ÖZEL HABER-Mustafa Temiz

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2021, 12:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER