Demirci'de Yaşam

 Sındırgı'dan Mahmutlar Mahallesine gelen esnaf Turgay Bey köylülere sattığı eşyalar karşılığında sadece para almıyor, paranın yanısıra köylülerden ceviz, kestane, kuru fasulye gibi köyde yetişen ürünleri alıyor..
Her hafta Salı ve Çarşamba günleri Sındırgı'dan Mahmutlar Mahallesine gelip köylülere züccaciye satan esnaf Turgay Bey "köylülere sattığım eşyalar karşılığında sadece para değil bunun yanısıra köylülerden ceviz, kestane gibi ürünleride alıyorum bu durumdan köylüler de memnun "diyor.


Bu esnaftan alışveriş yapan köylüler"Turgay Bey'den aldığımız eşyalar karşılığında bazen para yerine kestane, ceviz gibi ürünleri veriyoruz bu durumdan oldukça memnunuz" diyorlar..


HALI DOKUYAN KADINLAR
Haftalar aylar süren zahmetli bir yolculuktur halı dokumak.Sabahın erken saatlerinde tezgahın başına oturulur.Zaman atölyenin dışında kalmıştır sanki.
Yan yana uzayıp giden çözgüler her yeni bir hikayenin yazılmasını bekleyen hoş bir sayfa gibidir.Bu yüzden el dokuması bir halıdaki bir desenin bir anlamı,onu dokuyanın dünyasında bir karşılığı vardır..

Demirci'nin Mahmutlar Mahallesindeki bir halı atölyesinde her yaştan köylü kadınlar halı dokuyor..kimisi aile ekonomisine katkı sağlamak ,kimisi okuyan çocuğunun okul masraflarını karşılamak,kimisi çeyiz parası kazanmak için halı dokuyorlar."Burdan kazandığımız para aslında emeğimizin karşılığı değil ama köyde kadınların yapabileceği bir iş olmadığını için ekmek paramız için halı dokuyoruz burdan aldığımız ücret biraz fazla olsa bizim için daha iyi olacak"diyorlar..

2018 yılında inşallah el halısı dokuyan kadınlara bu yıl daha fazla ücret verilir ve sosyal haklarında bir takım kazanımlar kendilerine verilir.

Sadık Doğramacı
YORUM EKLE