Dış parazitler

Paraziter mücadele yazımızın bu bölümünde sizlere dış parazitlerden bir tanesi hakkında bahsetmek istedik. Keneler, çeşitli uyuz böcekleri, bit, pire ve parazit olarak yaşayan sinek türleri dış parazitlerimiz açısından önemli olanlarıdır.

Keneler
Keneler,üst sınıfları ve familyası olmasına rağmen bizim basitçe bilmemiz gereken kenelerin Ixodidae (sert keneler,mera keneleri) ve Argasidae (yumuşak keneler,ahır keneleri) olmak üzere ikiye ayrıldığıdır.Keneler yaşamlarını kan emerek idame ettiririler.Kenelerin dişileri,erkeklerden daha büyüktür                   
Keneler, hayvanlarda kansızlık, zayıflık, et ve süt veriminde azalma, deri ve yapağı kalitesinde bozulma meydana getirebilir. Kan emerken çıkardıkları salgıda bulunan toksinler kana karışmak suretiyle konakçıyı zehirleyebilir ve bazen de felçlere neden olabilir. Ayrıca bu toksinler  kanın pıhtılaşmasını önlediği gibi yerel olarak ağrıya ve kızarıklığa (yangıya) sebep olur.
Kenelerin diğer eklembacaklılardan farkı insanlarda ve hayvanlarda 200’ün üstünde hastalık etkenine (virüs,bakteri,parazit,mantar,protozoer,helmint) biyolojik veya mekanik vektörlük yapabilmesidir.
Taşıyabildiği hastalıkların başlıcaları şunlardır.Babezioz, brucelloz, thailerioz, luping-ill, listerioz, salmonelloz, anaplazmoz ve son zamanlarda herkesin bildiği gibi kırım Kongo kanamalı ateşi.
Kenelerden korunmanın yolları hayvanların barınaklarından başlar. Deliklerin kapatılması,yıkanabilir ve temizlenebilir malzemelerden barınak yapılması gibi hususlara dikkat edilmelidir.Daha detaylı bilgiler almak için lütfen Veteriner Hekiminize başvurunuz.Bizim görevimiz  sizleri biraz daha bilinçli hale getirmektir.
Kene ısırmaları konusunda lütfen ilk müdahaleyi  bilinçli ve ehil kişilere yaptırınız.Çünkü keneler ağızlarındaki salgıyı korku anında salabilirler.
Parazitler hakkında bilgilendirmelerimiz devam edecektir.
Lütfen yazılarımız takip etmeye devam ediniz.
HALUK ŞENYURT
VETERİNER HEKİM
YORUM EKLE