Ölenlerin arasında Türk vatandaşları da var

Suudi Arabistan’da hac ibadetini yapanların Mina’da şeytan taşladıkları sırada çıkan izdiham sırasında havasız ve ezilerek öldükleri açıklandı. Türk hacı kafilelerinde ve Türkiye’deki hacı adaylarının yakınlarının da endişeleri haklı çıktı. Mekke’deki Hac İdare Merkezi izdihamda 4 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ölenlerin arasında Türk vatandaşları da var
selcuk
 Suudi Arabistan'ın Mekke kentinin 5 kilometre dışında  bulunan Mina'da yaşanan izdihamda hayatını kaybeden 4 Türk vatandaşının  kimlikleri, ailelerine haber verildikten sonra açıklanacak. 
 
Mekke'deki Hac idare Merkezi'nden yapılan açıklamada, Mina'da  gerçekleşen izdihamda hayatını kaybeden 4 Türk vatandaşının İzmir, Sivas, Samsun  ve Yozgat'tan kutsal topraklara geldiklerinin belirlendiği ifade edildi. 
 
Yaşamını yitirenlerin kimliklerinin, ailelerine haber verildikten  kamuoyuna açıklanacağı bildirildi. 
 
HAC'DA İZDİHAM FACİASI
 Mina bölgesinde ‘şeytan taşlama’ sırasında yaşanan izdiham 1990’dan beri yaşanan en büyük hac faciası oldu. Dünyayı yasa boğan olayda 753 kişi hayatını kaybetti. Güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu iddia edildi Suudi arabistan’ın Mekke kentindeki Mina bölgesinde ‘şeytan taşlama’ya giden hacılar arasında çıkan izdihamda en az 753 kişinin hayatını kaybettiği, 863 kişinin de yaralandığı açıklandı. Hayatını kaybedenlerinin çoğunun Afrika kökenli olduğu öğrenildi. İzdihamın nasıl meydana geldiğiyle ilgili farklı iddialar ortaya atıldı. Suudi yetkililer, izdihamın Mekke yakınlarında şeytan taşlama alanına giden 204 ve 223 numaralı caddelerin kesişiminde yaşandığını açıkladı. Hamarat Köprüsü’nde şeytan taşlamadan dönen hacılarla bölgeye ulaşmaya çalışan hacılar sıkıştı.

 
YOLLAR KAPALIYDI
 Normalde şeytan taşlamaya gitmek isteyen hacılar, kendilerine ayrılan şeridi kullanarak bölgeye ulaşıyordu. Ancak iddialara göre diğer yollar kapandığı için şeytan taşlama alanına gitmek isteyen hacılarla bölgeden dönen hacılar aynı yere yönlendirildi. Bunun sonucunda yaşanan izdihamda bazılarının da Hamarat Köprü’sünden düşerek hayatlarını kaybettikleri ifade edildi. Mina çadırkentindeki yüzbinlerce hacının da izdihamın ortasında kaldığı bildirildi. 
 Diğer bir iddianın sahibi AA ise, yerel saatle 09.00’da yaşanan izdihamın, şeytan taşlama ibadetini gerçekleştiren hacıların 3’üncü kattan Mekke’ye giden ana çıkışa yönelmesi sırasında yürüyen merdivenlerde yaşandığını aktardı. Hamarat Köprüsü, Mina çadır kentinde kalan hacıların, şeytan taşlama alanına gitmek için geçmeleri gereken 204’üncü yolun bitiminde bulunuyor.



 220'DEN FAZLA AMBULANS
Yaşanan izdiham sonrası kurtarma çalışmaları sürerken, ölü ve yaralıların tahliyesi için bölgeye 4 bin personel gönderildi. 220’den fazla ambulansın da destek verdiği çalışmalarda, yaralıların bölgedeki 4 farklı hastaneye taşındığı belirtilirken, bazılarının da helikopterlerle Mekke’deki hastanelere yönlendirildiği aktarıldı. Mina çadırkentindeki yüzbinlerce hacının izdihamın olduğu bölgeden, güvenli alanlara taşınmaya başlandığı belirtiliyor. Bölgeye yakın kentlerde de hastanelerin yaralılar için hazırlık yapmaya başladığı aktarılıyor. Suudi Arabistan Sivil Savunma Teşkilatı ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini açıkladı. 
Hac’da yaşanan diğer facialar
- 1990: Şu ana kadar yaşanan en büyük felakette, Mekke’deki bir tünelin içinde çıkan izdiham sonrasında 1,426 kişi hayatını kaybetti. İzdihama tünel içerisindeki havalandırma sisteminin bozuk olması neden olmuştu. 
- 11 Eylül 2015: Bir inşaatın üzerindeki vincin devrilmesi sonucu 111 kişi hayatını haybetti. 
- 2006: Şeytan taşlama geleneğinde 364 fazla hacı hayatını kaybetti. Hac başlangıcından bir gün önce Kabe yakınlarındaki 8 katlı bir hotel binasının çöktü, 73 kişi hayatını kaybetmişti. 
- 2004: Hac vazifesinin son gününde Mina’da şeytan taşlama sırasındaki izdihamda 251 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. 
- 2001: Şeytan taşlamada yaşanan izdihamda 23’ü kadın 35 kişi hayatını kaybetti. 
- 1998: İzdihamda 180 hacı hayatını kaybetti.
- 1997: Çadır alanında çıkan yangının rüzgârla yayıldı, 343 kişi yaşamını yitirdi.
- 1995: Yangın çıktı, 3 kişi hayatını kaybetti.
- 1994: Yaklaşık 270 kişi Mina’da şeytan taşlama esnasında çıkan izdihamda can verdi. 
- 1975: Hacıların kaldığı kampta tüp patlaması nedeniyle çıkan yangında 200 kişi öldü. 

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2015, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER