Trump taraftarları Kongre'yi bastı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington'daki mitingi sonrasında destekçileri barikatları aşarak Kongre binasına girdi. Washington DC’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ulusal Muhafızlar Kongre binasında görevlendirildi.

Manisa Son Haber
Trump taraftarları Kongre'yi bastı

ABD'nin başkenti Washington'da Donald Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocu, polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi.

Olayların büyümesi üzerine Trump destekçilerine Twitter üzerinden "Kongre polisini ve güvenlik güçlerini destekleyin. Onlar gerçekten ülkemizin tarafında. Barışçıl kalın!" çağrısı yaptı. Trump ikinci açıklamasında ise "ABD başkentindeki herkesten barışçıl kalmasını istiyorum. Şiddete hayır! Unutmayın, biz Kanun ve düzen partisiyiz. Kanuna ve maviler içindeki büyük adamlarımıza ve kadınlarımıza saygı gösterin. Teşekkür ederim!” dedi.

Trump'ın Ulusal Muhafızlara "Kongre binasındaki olaylara müdahale etmeleri" yönünde talimat verdiği öğrenildi.

İlerleyen saatlerde bir de video-mesaj paylaşan Trump, Kongre binasını basanlara " Evinize dönün. Sizi seviyoruz. Çok özelsiniz. Acınızı ve incindiğinizi biliyorum. Bizden çalınan bir seçim geçirdik.Herkes biliyor. Özellikle de karşı taraf biliyor. Ama şimdi eve dönmelisiniz. Barışa ihtiyacımız var," diyerek seslendi.

BİDEN'DAN ÇAĞRI

ABD Başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden ise olaylar için "Demokrasimizi benzeri görülmemiş bir saldırı altında. Başkentteki kaos görüntüleri ABD'nin kim olduğunu göstermiyor. Şu an sona ermeli. Yapılan protesto değil bir kalkışmadır. Bu çeteye geri çekilmeleri ve demokrasinin işlemesine izin vermeleri çağrısı yapıyorum. Daha önce de dedim; iyi de olsa kötü de olsa bir başkanı sözleri önemlidir," dedi. Biden, Trump'a da "Ulusal televizyona çık ve şimdi yeminini tut ve anayasayı savun ve bu ablukanın bitmesini talep et," diyerek çağrıda bulundu.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Washington D.C. Belediye Başkanı, akşam 18.00'den sabah 06.00'a kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Arizona'daki seçim sonuçlarına itirazı değerlendiren Senato ve Temsilciler Meclisi, olaylar nedeniyle oturuma ara verdi.

Kongre polisi Temsilciler Meclisi'ndeki vekillere koltuklarının altındaki gaz maskelerini hazır bulundurmalarını istedi.

Illinois eyaletinden Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyesi Adam Kinzinger, Kongre'de yaşananları 'darbe teşebbüsü' olarak nitelendirdi.

Polis, barikatları aşarak Kongre binasına giren göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Bina içerisinde bir kadının göğsünden vurulduğu ve durumunun kritik olduğu öğrenildi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, “ABD Kongre binasında meydana gelen şiddet ve yıkım artık durmalıdır. İlgili herkes kolluk kuvvetlerine saygı göstermeli ve binayı derhal terk etmelidir. Barışçıl protesto her Amerikalının hakkıdır, ancak Kongre binamıza yapılan bu saldırı hoş görülemeyecek ve olaya karışanlar sonuna kadar yargılanacaktır” dedi.

Washington'da, Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu devam ederken Trump destekçileri de Kongre binasının dışında protesto düzenliyor.

Göstericilerden bir grubun polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesi sonucu polisin biber gazıyla müdahalesine ilişkin görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

Öte yandan Arizona'daki seçim sonuçlarına itirazı değerlendiren Senato, olaylar nedeniyle oturuma ara verdi.

Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocunun, polis barikatını aşarak Kongre binasına girmesiyle şehirde başlayan şiddet ve kargaşayı yatıştırmak için bölgeye ek güvenlik güçleri gönderildi.

Ulusal Muhafızlar, Kongre binasına girerek binada kontrolü sağladı.

"Senato Başkanı" sıfatıyla söz konusu oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence'in ise güvenlik nedeniyle binadan çıkarıldığı öğrenildi. Öte yandan Mike Pence, Twitter'da Donald Trump'ı takip ettikleri arasından çıkardı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER