Çiftçiler İkramiye Mağduru Oldu

Cumhuriyetimizin 100. yılı nedeniyle emeklilerimize 5.000 TL ikramiye ödenmesine ilişkin kanun Mecliste kabul edilerek, paralar hesaplara yatırılmaya başlandı.

Çiftçiler İkramiye Mağduru Oldu

 Tüm itirazlarımıza rağmen çalışan-çalışmayan ayrımı yapılarak emeklilerin büyük bir kısmı mağdur edildi.

AKP; emeklileri çalışan-çalışmayan diye ayırmak gibi bir garabete imza atmıştır.

Kanun maddesinde geçen; “5510 Sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamına girecek şekilde faaliyette bulunanlar” ibaresi yüzünden esnaf ve çiftçi Bağ-Kur’u emeklileri kapsam dışında bırakıldı.

Tarım Bağ-Kur emeklisi çiftçilerin çok büyük bir kısmı, 5.000 lira ikramiyesi alamamıştır.  

Çünkü emekli çiftçilerimiz, tarımsal faaliyetlerine devam etmektedir ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Ziraat Odası kayıtları faal durumdadır.

SGK sisteminde aktif sigortalı olmadıkları halde, ÇKS ve ziraat odası kayıtları dikkate alınarak 5.000 lira ikramiyeden mahrum bırakılmaları, hatta bu yüzden adeta cezalandırılmaları büyük bir haksızlıktır.

Bu ayrımcılık başka bir sorun ortaya çıkarmıştır. Çiftçilerin ziraat odalarından toplu istifa etmelerine neden olmuştur.

Ekim ayı itibari ile ziraat odası kaydı olanlara 5.000 TL ikramiye ödemesi yapılmayacak olmasına rağmen, çiftçiler ziraat odalarından istifa kuyruğuna girmişlerdir.

Çiftçilerimiz En Az Emekli Aylığı Alan Kesimdir

2003 yılında asgari ücretin 1,5 katından fazla aylık alan çiftçilerin emekli aylıkları zaman içerisinde erimiz asgari ücretin altında kalarak, bugün neredeyse tamamı 7.500 liraya mahkum edilmişleridir. 

Resmi rakamlara göre 65 yaş üzeri yaşlıların yüzde 65’i tarımda istihdam edilmektedir. Yani tarım nüfusunun çok büyük kısmı emeklidir.

SGK verilerine göre 2011 yılında 1 milyon 121 bin olan tarım Bağ-Kur’u sigortalısı sayısı bugün 453 bine düşmüştür.

Buna karşın emekli sayısı 766 bin kişiye ulaşmıştır.

Tüm Emeklilere 5.000 TL İkramiye Ödenmeli

Tarım ve hayvancılık meşakatli, geliri az ve zor bir uğraştır. Bu yüzden gençler tarımsal faaliyete ilgi göstermedikleri için tarım nüfusu yaş ortalaması sürekli artmaktadır. Bir nesil sonra bu ülkede tarım yapacak insan bulamayacağız. 

Bu insanları tarımsal faaliyette bulundukları için, ürettikleri için, köylerine, topraklarına sahip çıktıkları için cezalandırmak kabul edilemez.

Bu kesime daha fazla sahip çıkıp desteklenmesi gerekiyor.

En kısa zamanda bu yanlıştan dönülerek tüm emeklilere 100. yıl ikramiyesi ödenmelidir.  

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu

Manisa Milletvekili

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER