Faiz Yükseldi ancak Dolar yine aynı yerine geri döndü

Dolar 27 lirayı gözüne kestirmiş gibi hallere büründü. Merkez Bankası’nın piyasalar tarafından sürpriz olarak nitelendirilen faiz kararı sonra Türk lirası kısmen değer kazanmıştı. Dolar kayıplarını bir hafta olmadan toparladı. Dolar yeninden 27’ye koşuyor.

Faiz Yükseldi  ancak Dolar yine aynı yerine geri döndü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın geçen hafta Perşembe günü sürpriz olarak nitelendirilen faiz artırımı sonrasında Türk lirası kısmen değer kazanmıştı. Kararın üzerinden henüz 3 işlem günü geçmeden Türk lirasının değer kaybı pariteyi eski yerine yakın bir konuma getirdi. Faiz kararı sonrası düşen döviz kurları ve altın fiyatları tekrardan yükselişe geçti. Faiz kararı sonrası 25 TL bandına inen dolar 26,55 TL’nden güne başlamıştı. Haftanın ikinci işlem gününde dolar yeninden yükselerek 26,63 TL seviyesinin üzerine çıktı. Faiz kararı sonrası bin 555 lira seviyesine kadar inen altın fiyatları ise bin 643 lira seviyesinden güne başladı altın öğle saatleri olmadan bin 648 TL seviyesine kadar yükseldi.

Euro ise güne 28,70 seviyesinden başlamıştı. TL karşısında yüzde 1’e yakın değer kazanan euro 28,83 seviyesine kadar tırmandı.

Borsa rekora yabancı ile gidiyor

Geçtiğimiz hafta perşembe günü Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından BIST 100 endeksi 7400 puan seviyesi civarına kadar gerilemişti. Cuma günü kayıplarını telafi eden endeks yeniden 7700 puan seviyesini aşmıştı. Dün ise borsada alımların devam etmesiyle birlikte endeks rekor serisini sürdürmüştü. Haftanın ikinci faiz kararının ardından ise üçüncü işlem gününe de Borsa İstanbul yükselerek başladı. Borsa İstanbul’da yabancı girişlerinde de kayda değer artışlar devam ediyor. Naci Ağbal’ın göreve geldiği 7 Kasım 2020 Merkez Bankası Başkanlığı görevini 20 Mart 2021’e kadar sürdüren Ağbal döneminde de borsaya yabancı girişi benzer bir seviyede gerçekleşmişti.

Altın dolarla birlikte değerleniyor

Spat altının gram fiyatı bir ayda yüzde 2,7 değer kaybetti. Yaşanan bu değer kaybının ana nedeni faiz kararı sonrasında dolarda yaşanan kısmi düşüş oldu. . Faiz kararı sonrası bin 555 lira seviyesine kadar inen altın fiyatları ise bin 643 lira seviyesinden güne başladı altın öğle saatleri olmadan bin 648 TL seviyesine kadar yükseldi. Global piyasalarda 61,80 dolar seviyesinde işlem gören gram altın dolarında yükselişi ile birlikte değerlenmeye devam ediyor.

KAYNAK: halktv.com.tr Ekonomi Servisi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER