Ey Demircili Siyasetçiler Uyanın da Balığa Gidelim! Demirci Teşvik Sistemindeki İlçe Bazında Listede Yer bulamadı, Haberiniz Var Mı?

Komşu ilçelerden Balıkesir'e bağlı Sındırgı, Kütahya iline bağlı Domaniç, Hisarcık, Şaphane, Pazarlar, Dumlupınar, Altıntaş, Çavdarhisar, Aslanapa, Manisa iline bağlı Saruhanlı, Köprübaşı, Ahmetli, Gölmarmara,Selendi listeye girerek teşvik sisteminden yararlanacak ilçeler arasında yer buldular. Teşvik sisteminde Demirci ilçesi yok. Komşu ilçelerin olması ve ortada Demirci'nin adının olmaması ise sürpriz oldu.

ÖNGÖRÜLERİMİZLE YİNE HAKLI ÇIKTIK

Nüfusun 50 binin altına düşmesi halinde Demirci ilçesini dezavantajlı bir dönemin beklediğini yıllarca yazdık çizdik, endişelerimiz ve öngörülerimizde yine haklı çıktık.

Demirci'nin nüfusunun düşmesine sebep olan ve 2. Sınıftan, 3 sınıfa düşerken çıkarılan Büyükşehir yasasının içine konulan bir madde ile Borlu beldesi ve 8 köyün Köprübaşı ilçesine bağlanması, kanun yürürlüğü girmezden sadece bir yıl önce yapılan Borlu beldesindeki halkın referandumda ezici bir çoğunluk ile "Demirci ilçesine bağlı kalmak istiyoruz" tercihinin sandıktan çıkan millet iradesi olarak görülmemesi en büyük etken oldu.

Bu süreçte de yine susan iktidar temsilcileri göz göre göre Borlu beldesini Büyükşehir Kanunun içine yazılan ve milletin iradesini yok sayarak kanuna yazılan tek satırlık maddeyle bu küçültme operasyonuna seyirci kaldılar. Sustular.

Seçim akşamları Manisa'da iktidar partisine oy vererek ilçeler arasında 1.ci olduk diye nara atanlar, Demirci küçülürken sessiz kalarak ve bu halka hep doğruları söylemeyerek, aslında kendi yarattıkları sahte dünyanın, gerçek kahramanları olabildiler.

Nüfusu 50 binin altına düşen ilçe olduğumuzun ilk emaresi Adalet Bakanlığının aldığı kararla cezaevinin kapatılması oldu. Bu kapanmadan ders çıkarmayanlar, cezaevi gibi bir kurumun gidişindeki beceriksizliklerini örtmek için " Cezaevi Demirci'de olmayıversin ne çıkar" gibi ahmakça gerekçelerle bu süreçteki vizyonsuzluklarını kamufle ettiler.

İktidar partisine Manisa genelinde yüzde ölçümle en çok oyu veren Demircililer, bu kez yeni cezaevi projesi diye ballandırılan işle avutuldular. Cezaevi yapılmaya başlandı ve şu an son çalışmaları yapılıyor. Eyvallah ama, tarihe not  düşelim. Bu bilgi geleceğe de taşınmış olsun. Unutulmasın ki iktidar partisine tüm vilayette en çok oy veren bir ilçe olarak aynı zamanda cezaevinin yapılacağı arsa için para verip arsa alarak, ey devletim bize cezaevi yapıver al sana arsa diyen tek ilçe de olduk. Demirci 50 binin altına düşerken susarak bu ilçenin dibinin delinmesine yol açanlar, Borlu elimizden giderken ağzını bıçak açmayanlar, cezaevi kapanırken, "Demirci'de cezaevi olmayıversin" diyenler, kapı kapı dolaşıp odalardan, STK'lardan arsa parası toplayarak, olmayıversin dedikleri hazır cezaevinin gitmemesi için siyasi kulis yapmadıklarını unutup, yeni cezaevi yapacağız "haydi pamuk eller cebe" diyerek avuç açarak, sadaka kültürüyle güya devlet yatırımını ancak getirebildiler. Bu cezaevi işinde de ANKARA'da suyu oluğuna sokup, buralara akıtan gizli kahramanı da yok sayarak, saymayarak, üstelik. Bu teşvik sistemi kanununda da yine ayni beceriksiz Demirci siyaseti ve kayıp yılların tek sorumlusu,  protokole gelirken ceket bile giymeyi bilmeyip resmi törenlerin dışında kalan o güncellenmemiş kafalar yine uyuyorlar. Ancak uyumayan, bu treni kaçmadan yakalamak için çaba gösterenler de var. YANİ MEMLEKET BOŞ DEĞİL..

BU AŞAĞIYA BIRAKTIĞIM TABLOYA BAKARAK ÖNCE SİYASİLER, SONRA DA BU BECERİKSİZ KADROYA HALA OY VERİP, MEMLEKETİN BAŞINA ADETA MUSALLAT EDEN DEMİRCİLİLER ŞÖYLE BİR DÜŞÜNSÜNLER...DEMİRCİ BU LİSTEDE NİYE YOK?



Nüfusu 50 binin altına düşen Demirci ilçesi bu referandum sonucuna rağmen çıkarılan Büyükşehir yasasının hemen ardından 3. Sınıf ilçe konumuna geldi. Doğalgaz hizmetinden yararlanmak ve talep edebilmek için ilçe merkezinin 20 bin ve üstü nüfusa sahip olması gerekliliği yüzünden, cami kapılarına asılan pankartlarla nüfusun tamamlanma girişimleri ve muhtarlara rica toplantıları düzenleyip, telefon ederek, kırsal mahallelerden  ilçe merkezine yapılan ikamet kaydırmaları ile bu işlerin yürümeyeceği son çıkan bu karar ile bir kez daha anlaşılmış oldu.

Demirci küme düşmeye devam ediyor. Siyasi irade ve ilçede siyaset yapanlar ilçeye 3 bakan getirip müjde üstüne müjdeleme yaparken, yaratılan bu sanal göz boyama ile gerçeklerin örtüşmemesi yanı sıra, çıkan bu tür kanuni düzenlemelerde ise sınıfta kalıyorlar.

Demirci adına siyaset yapanlar bu işi taşıyamadıkları , kendilerini güncelleyemedikleri için bu tür çalışmalar öncesinde gerekli donanım içinde olmadıklarını da ortaya koymuş oluyorlar.

Demircililerin irade gösterirken, bu kaderi kabulleniş göstergesi ile aynı paralelde kayıp yıllar devam ediyor. Demirci her geçen gün etrafı büyüyüp, yerinde sayınca da kendiliğinden her konuda da küçülmüş oluyor.



KULİSLERDE BU KONUDA BİRŞEYLERİN YAPILDIĞI KONUŞULUYOR

Demirci'nin nabzının attığı bazı kulislerde son çıkan bu ilçe teşvikleriyle ilgili siyasi iradenin dışında  kalan bazı kesimlerin bu listeye Demirci ilçesinin de dahil edilmesi için çaba gösterdikleri iddia ediliyor.

Bu kulis faaliyetlerinin ne derece etkili olacağını zaman gösterecek, ancak tren kaçtıktan sonra kaçan trenin arkasından eşeğe binerek yetişmek için çaba göstermenin pek faydası olduğu bugüne kadar görülmüş şey değil.

Bu kesimlerin herşeye rağmen, içimizde uhde kalacağına, aklımızda duracağına emeğimiz heba olsun adına yaptıkları bu girişimler umarız ki olumlu neticelenir ve Demirci ilçesi teşvik sistemine dahil edilir.

Teşvik sisteminde ilçe bazında sınıflama ve teşviklerin tasarlanması için önemli bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı kararı ile ilçe bazında bulunduğu il nedeniyle olduğundan daha gelişmiş listesinde yer alan bir ilçenin teşvikten daha çok yararlanmasının önü açıldı. 

Demirci ilçesinin listede yer alamaması halk arasında günün konusu oldu. Teşvik sisteminden yararlanan  ilçeler arasında komşu illere bağlı ilçelerin olması, Demirci ilçesinin bu ilçeler arasında kalan tek ilçe olması da vatandaşlar arasında tepki topladı. Demirci ilçesinde son yıllarda göçün artması, pandemi salgını ile birlikte ekonominin sarsılması yanı sıra,  gittikçe küçülen ilçe ekonomisine rağmen siyasi mekanizmaların bu konuda bir adım atmaması ve yayınlanan listede Demirci ilçesinin yer bulamaması eleştiri konusu oldu.

Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili Demirci Ticaret ve Sanayi Odasının başı çektiği çalışmaların yanı sıra yıllardır  Manisa merkeze en uzak ilçe olmasına rağmen kalkınmada öncelikli yöre statüsü için, bütün platformlarda bunun seslendirilmesine rağmen, Cumhurbaşkanlığının bu kararıyla teşvik sistemine ilçelerin alınması ancak Demirci ilçesinin bu listeye dahil olamaması şaşırttı.



İŞTE YENİ DEĞİŞİKLİKLER

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, “İlçelerimizde, özellikle doluluk oranı düşük OSB’lerimiz için yepyeni bir yatırım sayfası açılacak” ifadelerini kullandı. Sanayiciler tarafından uzun zamandır talep edilen ilçe bazlı teşvik sisteminin uygulanmasına yönelik karar, yatırımcıları sevindirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 53 ilin ilçeleri teşvikten yararlanabilecekken, 28 il ise kapsam dışı kaldı. Yetkililer, bulundukları ilin gelişmişlik düzeyinin altında olan ilçelerin seçildiğini belirtti.

Teşvik sisteminde, uzun süredir talep edilen ilçe bazında sınıflama ve teşviklerin ilçe bazında tasarlanması taleplerine yönelik ilk adım atıldı. Resmi Gazete’nin 21 Ağustos günlü sayısında yayımlanan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”da değişiklik yapan Cumhurbaşkanı Kararıyla, kendi bölgesindeki teşviklerin bir alt bölgesindeki teşviklerden yararlanacak ilçeler belli oldu. Edinilen bilgilere göre ; “bulunduğu ilin bir alt grubunda teşvik uygulanacak” ilçelerin temel seçim kriteri, bulundukları ilin gelişmişlik düzeyinin altında bulunmaları olarak uygulandı. Böylece, ilçe bazında bulunduğu ilden daha gelişmiş görünen bir ilçenin sorunu ortadan kalkmış oldu. Yetkililer, çalışmanın 60’ın üzerinde kriterle yapılan ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi baz alınarak gerçekleştirildiğini vurguladı. Bu şekilde, ilçenin durumu diğer ilçeler ve ilin durumuyla kıyaslanarak sıralama oluşturuldu.

Neden 53 ilin ilçesi?

İlçe bazındaki teşvikin ilk kriteri için 53 ilin ilçesi sınıflandı. 28 il ise kapsama alınmadı. Yetkililer bunun nedeninin, “ilgili ilde, o ilin teşvik grubundan (sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinden) daha düşük seviyede ilçe bulunmaması” olduğunu belirtti. Ayrıca, en yüksek teşvikten yararlanan 6. Bölgedeki iller, alt bölge olmadığı için kapsam dışında kaldılar.

Yetkililer, ilçe düzeyinde gelişme yoluna girmiş bir ilçede yatırımların teşvik nedeniyle hiç gelişmemiş, hatta sürdürülebilirliği sınırlı olabilecek bir ilçeye kaymasına yol açmayacağı görüşünün de altını çizdiler. Bir sanayi yatırımının kararında, ekosistemden, insan kaynaklarına, ulaşım yollarına yakınlıktan enerjiye kadar bir dizi kriterin etkili olduğunu, kamu teşvikinin etkisinin dördüncü sıraya kadar gerilediğini belirttiler. Dolayısıyla ilçe düzeyindeki yatırımlarda sadece teşvikin ana rol oynamayacağı, yeni getirilen teşvik unsurunun gelişmeye katkı vermeyi amaçladığı kaydedildi.

İlçe bazında teşvikin ilk adımı

Karar şimdilik sadece alt bölge teşvikinden yararlanacaklar kriterini içeriyor ancak gelecek dönemde bu sınıflamaya dayalı olarak yeni teşvik unsurları tasarlamanın da yolu açıldı. Ayrıca, OSB’lerin ait oldukları illerin bir alt bölgesi teşvikinden yararlanmasına dair dipnot da teşvik kararnamesi içinde bulunuyor. Bu nedenle sayılan ilçelerdeki OSB’lerde yatırım yapıldığında, iki alt bölge teşvikinden yararlanılabileceği yönünde yorumlar yapıldı ancak bu konuda farklı yorumlar yapılabiliyor.Kamuoyunda teşvik kararnamesi olarak adlandırılan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda, halen yürürlükte olan illerin 6 gruba ayrılarak, bu gruplara göre teşvik unsurlarının verilmesi sınıflamasının yanında, her bir ilin içinde diğer ilçelere göre daha az gelişmiş ilçeler belirlendi. İlçe sınıflaması ilk kez Karara girmiş oldu. Her bir ilçe için ya da bir bölgedeki ilçeler için henüz “özel” bir düzenleme yapılmadı. Ancak bu sınıflamaya göre gelecekte ilçe bazında özel teşvik düzenlemeleri de mümkün olacak. Bu aşamada verilen teşvik, ilgili ilçenin ili hangi teşvik grubundaysa, bir alt grup teşvikinden yararlanacak şekilde düzenlendi.

OSB’lere yatırım iki alt bölgenin teşvikinden yararlanacak

Teşvik kararnamesinde yer alan dipnotlarda, OSB’lerde yapılan yatırımlar, bir alt bölge teşvikinden yararlanır hükmü bulunuyor. Buna göre, 1. Bölgede OSB içine yapılan bir yatırım, 2. Bölgenin teşviklerinden yararlanıyor. Kararnamede ilçe bazında sınıflama yapılmasının ardından, kapsama giren bir ilçedeki OSB’ye yatırım yapılırsa, 2 alt bölgenin teşvikinden yararlanma imkanı doğmuş oldu.

 

- kralbet giriş - - - - -

YORUM EKLE