Demirci'deki 2 bin yaşındaki 3 ulu çınar anıt ağaç olarak tescillendi

Manisa’nın Demirci ilçesinde 2 bin yaşındaki 3 ulu çınar anıt ağaç olarak tescillendi

Manisa Son Haber
Demirci'deki 2 bin yaşındaki 3 ulu çınar anıt ağaç olarak tescillendi

Yerleşimi tarih öncesine dayanan Demirci Çamköy Mahallesinde bulunan 3 ulu çınar tescillendi.
2018 yılında Manisa Büyükşehir Belediyesi Demirci Koordinatörü İnş. Müh. Kazım Aysan tarafından bu ulu çınarların tescili için yaptığı müracaat 3 yıl sonra sonuçlandı. 
Tescil süreci hakkında bilgi veren Kazım Aysan “Çamköy ziyaretimiz sırasında hep bahsedilen ulu çınarlara gittik. Mahalle halkının anlattığı menkıbeden etkilenmemek mümkün değildi. Yaşının 2 bin yıla yaklaştığı akademisyenlerce tespit edilmiş. 15 metreyi bulan gövde çapı, 30 metreye yaklaşan boyu ile yıllara meydan okuyan ve geçirdiği yangınlara rağmen ayakta kalmayı başarabilen ulu çınarlar vadide yer alan pınarın başında yer alıyor. Yıllar önce evlerde su olmamasından dolayı halk su doldurmaya buraya gelirken yeni evlenen gelin sabah ezanında su doldurmak için güğümlerini doldururken ağaçların secde ettiğini görünce kısa bir şaşkınlık sonrasında halka buna anlattığında inanmayacaklarını düşünerek en üst dalına yazmasını bağlamış. Ertesi gün bu durumu komşularına anlatmış olaya inanmayanlar gelinin yazmasını görünce o günden beri bu ağaçlara daha büyük ilgi göstermeye başlamışlar. Bu sebeple pandemiden önce her yıl ulu çınarların gölgesinde hayır davetleri düzenlemeye başlamışlar. Bu ağaçların dallarının evlerde kullanılması ve yakılması hoş karşılanmaz.” dedi. 
Ekolojik turizm açısından bu değerlerin büyük önem arz ettiğini belirten Aysan “ yörenin trekking için biçilmiş kaftan olduğu yörenin en yüksek tepesi ziyaret tepe ile oluşturulacak bir rota ile hareketlenme sağlanarak ekonomik girdi sağlanabileceğine dikkat çekti.”
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar ile tescili yönündeki çalışmalar tamamlanmıştır. Demirci Tekeler mahallesindeki çınarlarla beraber Manisa’daki anıt ağaçların Demirci’de olduğu da tescillendi.


Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 13:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER