Demirci'ye Hep Sarayın Gölgesi Düşüyor / Mustafa Temiz Yazdı...

Refik Halit Karay'ın "Bugünün Saraylısı" diye bir romanı vardır. 

Demirci'ye Hep Sarayın Gölgesi Düşüyor

KÖŞE YAZISINI SESLİ OLARAK DA DİNLEYEBİLİRSİNİZ...DİNLEMEK İÇİN VİDEOYA TIKLAYINIZ

Refik Halit Karay'ın "Bugünün Saraylısı" diye bir romanı vardır. 

Romanda, aileye sonradan gelen görgüsüz bir kızın, ailenin değerlerini nasıl değiştirdiği konu edilir.

Demirci'de ise romandan yola çıkarsak, dünün saraylısı Mithat Erşahin ve Selâmi Selçuk, Bugünün Saraylısı ise Erkan Kara'dır.

Sarayın gölgesinde yaşayarak 4 dönemdir belediye başkanlığını alıyorlar. 

Oysa sarayın gölgesi olmasa seçim filan alacakları yok. Şuradan belli ki, Selami Selçuk 10 yıl evvel seçildiğinde sarayın gölgesine sığınarak 13 bin küsur oy almış, bugün ise sarayın gölgesine giremeyince, bağımsız girdiği seçimde 200 oyu zor almıştır.

İspatı budur.

Bu defa Erkan Kara, Selami Selçuk'un seçildiği iki dönemdir aldığı oyları alamamışsa da,  13 bin civarında oy alarak sarayın gölgesinde o da sandığa giren orijinal Demirci standardı oylarla seçilmiştir.

Ancak 20 yıllık AK Partili belediye ile yönetilen Demirci'ye baktığınız zaman şu söz akla geliyor. "Gölgede kalan ekin dolgun başak veremiyor."

Mithat Erşahin, Selami Selçuk'un 10x2  yılları Demirci için hizmetsiz, yatırımsız geçen yıllardır.

AK Parti'nin 2002 'deki çıkış noktası TOKİ bile bu 20 yıllık süreçte değil, 5 yıl içinde ilçenin öncelikli yapılması gereken işleriyle birlikte yapılan MHP'li Başkan İhsan Temel döneminde yapılabilmiştir.

Demircililer oy verirken bunu bile görememişlerdir. Bu defa yine sarayın gölgesine sığınan birini reis seçmişlerdir.

Meselâ İhsan Temel'in oylarının tahlilini yapalım ;

2009 yılında girdiği seçimde Partisi MHP'nin Demirci'deki oyu 2000 civarında iken, şehir merkezinde 4500 oyla seçilmiştir.

2014 yılında kaybettiği seçimde, 11.600 civarında oy almıştır.
Henüz ittifak da yok iken ve partisinin oyları çok gerilerdeyken bu oylar birilerinin gölgesinde değil, şahsına verilmiş oylardır.

Bu son seçimde de, seçime girdiği parti ilk defa seçime girmiş ve parti logosu halk tarafından iyice tanınmamışken ve  iptal edilmiş oy pusulalarına rağmen, 6 bine yakın oy almıştır. 

MHP'den de yani ülkücülerden de oy verilmemesine rağmen alınmış oydur.

Erkan Kara'ya verilen 13 bin oy ile Büyükşehir'de 10 bin oy verilen Cengiz Ergün oyları da tahlil edilmelidir.

MHP kanadı sadakatle bir önceki seçimdeki gibi AK Parti adayını oylarıyla desteklemiştir. Zira Cumhur ittifakı bir önceki seçimlerdeki oyları aşağı yukarı Kara'nın aldığı oylarda aynıdır.

Aradaki yani Kara ile Ergün arasındaki oyun 3 bin olduğu kaba hesapla görülmektedir.

O zaman MHP Demirci bunu sorgulamalıdır. AK Parti seçmeni Ergün'ün Manisa'yı kaybetmesinde çorbada tuzu vardır. Öyle "Demirci ilçesinde en fazla oyu Ergün'e biz çıkardık" sözüyle AK Parti'nin Demirci'de MHP'yi çırak çıkardığının üstünü kapatamayız.

MHP'li seçmenin Demirci'de, her seçimde AK Partili adayı desteklemesi de geçen 10 yılın ardından artık kader haline gelmiştir. Sarayın gölgesinden çıkan her aday, MHP'nin peşine düşmek zorunda olduğu biri haline gelmiştir.

Demircililer son seçimde bile sarayda alınan kararlara ittifak ayağına uymuştur. Çevresindeki ilçeler gibi, değişimi görememiştir. 

Sırf saraylı diye, söyledikleri doğru olmayan, verdiği vaatler hayalden öteye geçemeyecek birinin ardına düşmüştür.

Çelişkilere,rağmen, akılla izanla tarif edilemeyecek, çocuklara anlatılan, masalların abartısını bile zorlayan vaatlere inanmış, oyunu bu masal kahramanında birleştirmiştir.

Yalan mı? Sorumuza susarak cevap verenlerin sayısı bu seçimden sonra da maalesef sayısını korumuştur.

"Çalışmış, çaldırmamış adam" diye aday bile ayırt etmemiştir. Demircililer yaptığı hizmetlerinin gölgesinde yaşarken, "Gölge etmeyin başka İhsan, istemem" diyememiştir.

20 yılın ardından bu işin geri dönmesi için sihirbaz olmak lazım.. Hesap yaparlarken Demirci hiç sorun olmaz. Demircililerin saray hastalığı sosyolojik bir vaka haline gelmiştir. Türkiye'de ANAP'ın emaresi yok iken, Demirci'de geçmişte de ANAP seçim kazanmıştır.. Türk Demokrasisi her seçimden gelişerek çıkmayı öğrenirken, Demirci yerinde saymaktadır.

İşin özeti komik ama şu ;

Kırmızı renge bürünen Türkiye haritasına bakarak MHP yine AK Parti ile birlikte " Milleti zorla solcu yaptık" da diyebilirler...

18 Nisan 2024

Mustafa Temiz

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2024, 04:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER