e-Devlet kapısından askerlik yoklaması yapılabilecek

Askerlik yoklaması ve sağlık muayenesi işlemleri bundan sonra e-Devlet kapısı üzerinden internet ortamında gerçekleşebilecek. Milli Savunma Bakanlığı bu yenilikle ilgili basın açıklaması yaptı.

e-Devlet kapısından askerlik yoklaması yapılabilecek
 Askerlik yoklaması ve sağlık muayenesi işlemleri bundan sonra e-Devlet kapısı üzerinden internet ortamında gerçekleşebilecek. Milli Savunma Bakanlığı bu yenilikle ilgili basın açıklaması yaptı.
Milli Savunma Bakanlığı, askerlik çağına giren yükümlülerin askeralma faaliyetlerinin teknolojik imkanları da kullanmak suretiyle hızlı, kolay ve etkin bir şekilde yapılması amacıyla e-Devlet ve elektronik ortamda gerçekleştirilmek üzere başlatılan çalışmalara bir yenisinin daha eklendiğini duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu kapsamda son birkaç yıl içerisinde başlatılan çalışmalarla askerlerin sevk işlemleri, dövizli askerlik faaliyetleri, yurt dışı işçi ve yurt içi öğrenci erteleme işlemleri, askerlik durum belgelerinin verilmesi, yükümlü randevu faaliyetleri ile muhtaç asker aile yardımı işlemlerinin e-Devlet ve elektronik ortamda yürütülmeye devam edildiği belirtildi. Açıklamada, bu hizmetlere ilave olarak Askeralma Genel Müdürlüğü (MSB), Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bilgi Sistemliri Genel Müddürlüğü) ve Ulaştırma Bakanlığı (TÜRKSAT Genel Müdürlüğü) arasında geliştirilen işbirliği neticesinde 'e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri' projesinin başlatıldığı bildirildi. Bu proje ile vatandaşlara daha kaliteli hizmet verilmesi için yoklama işlemlerinde talep edilen bilgi formlarının (Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu ve Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu) e-Devlet kapısı üzerinden doldurulması ve kayıtlı olduğu aile hekimine giderek yoklama işlemlerinin yapılabilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Ayrıca vatandaşların sağlık muayenelerini askerlik şubelerine gitmeden e-Devlet üzerinden başlatarak, bağlı oldukları aile hekimlerine gitmek suretiyle yaptırabileceği belirtilerek, daha önce askerlik şubelerine iki kez giderek yapılan işlemlerin sadece alınan raporun teslimi için bir kez gidilerek tamamlanabileceği ifade edildi.

MANİSA PİLOT İL OLACAK

Sağlık Bakanlığı ile yapılan koordine neticesinde projenin pilot uygulamasına Manisa ilinde 2 Kasım 2016'dan itibaren başlandığı ve söz konusu projenin yürütülmesi amacıyla Manisa il ve ilçelerinden 222 hekime bilgilendirme eğitimi verildiği kaydedildi. Aynı tarihten itibaren Manisa il ve ilçelerinde afişlerin asılması, yükümlülere bilgilendirme mektupları ve kayıtlı telefonlarına SMS gönderilmesi işlemlerine de başlandığı belirtilerek, yaklaşık üç ay sürmesi öngörülen pilot uygulama sürecinde tespit edilecek teknik ve uygulama hatalarının giderilmesini müteakip Şubat 2017'den itibaren 'e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri' projesinin ülke genelinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiği kaydedildi.



1. Askerlik çağına giren yükümlülerin yoklama işlemlerinin günümüz teknolojik imkânları kullanılmak suretiyle hızlı, kolay ve etkin bir yapıya kavuşturulmasını sağlamak amacıyla, MSB Askeralma Genel Müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı ve TÜRKSAT Genel Müdürlüğü arasında geliştirilen işbirliği neticesinde e-Yoklama projesi başlatılmıştır.

2. Sağlık Bakanlığınca, projenin pilot uygulaması için Manisa ili ve ilçeleri belirlenmiştir. 01 Kasım 2016 tarihinden itibaren Adrese Dayalı Nüfus Kimlik Sistemi’nde (ADNKS) kayıtlı adresi Manisa il ve ilçeleri olan yükümlülerin askerlik yoklama işlemleri proje esasları dâhilinde yürütülecektir.

3. Adrese Dayalı Nüfus Kimlik Sistemi (ADNKS) adresi Manisa il ve ilçeleri olan yoklamaya tabi yükümlülere proje kapsamında işlem yapılacaktır. Bu amaçla yoklamaya tabi yükümlülerin kayıtlı telefonlarına bilgilendirme mesajı, ADNKS adreslerine ise bilgilendirme yazıları Askeralma Genel Müdürlüğünce gönderilecektir.

4. Yükümlüler, e-Yoklama işlemlerini, internete bağlı herhangi bir bilgisayar üzerinden aşağıda belirtilen aşamaları yerine getirerek yapacaklardır. Bu kapsamda yükümlüler;

a. Kimlik kartı (nüfus cüzdanı) ile birlikte en yakın PTT şubesine şahsen başvurarak e-Devlet şifresi alacak,

b. e-Devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine girerek oradan "ASAL Yoklama Başvurusu" linkini tıklayarak e-Yoklama menüsünü seçecek, aşamaları takip ederek yoklama işlemini başlatacaktır.

c. Öncelikle e-Devlet kapısı üzerinden ”ASAL Yoklama Başvurusu” linkinde ilgili alana son altı ay içerisinde ön cepheden çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraflarını yükleyecek,

ç. Fotoğrafı kaydetmelerini müteakip sistemdeki bir örneği LAHİKA-1’deki "Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu" ve LAHİKA-2’deki "Yoklamada Uygulanacak Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu"nun kendileri ile ilgili bölümlerini doldurarak birer nüsha çıktılarını alacak,

d. Formlar ile birlikte Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre e-Devlet üzerinden yönlendirileceği kayıtlı bulundukları aile hekimlerine müracaat ederek sağlık muayene işlemlerini yaptıracak,

e. Aile hekimleri, yükümlülerin beraberinde getirdikleri Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu’nda belirttikleri hususları da dikkate alarak Aile Hekimleri Bilgi Sistemi (AHBS)’nde oluşturulan “Askerlik Yoklaması” modülünden yükümlülerin sağlık muayenelerini yapacak, muayene sonucunda AHBS’nden çıktısını alacağı LAHİKA-3’deki “Askerlik Yoklaması Sağlık Muayene Belgesi”ni ıslak imza ile imzalayarak bir suretini elden yükümlülere teslim edecek,

f. Yükümlüler e-Devlet üzerinden doldurmuş olduğu "Yoklamada Uygulanacak Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu" ile "Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu" ve aile hekimlerince düzenlenen “Askerlik Yoklaması Sağlık Muayene Belgesi” ile birlikte sağlık muayene işlemi tarihinin üzerinden bir (1) iş günü geçmesini müteakip (Örnek; aile hekimince Çarşamba günü sağlık muayenesi tamamlanan yükümlü Cuma günü askerlik şubesine müracaat edecektir.) proje kapsamındaki en yakın askerlik şubesine müracaat edecektir.

Güncelleme Tarihi: 02 Kasım 2016, 18:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER