Özgür Özel’in Ayak Sesleri / Ahmet Orhan Yazdı...

Büyük Kurultay yaklaştıkça CHP Kongreleri yeni gelişmelerin işaretini vermekte.

Özgür Özel’in Ayak Sesleri / Ahmet Orhan Yazdı...

Büyük Kurultay yaklaştıkça CHP Kongreleri yeni gelişmelerin işaretini vermekte.

Medyada yer alan haberlere göre bugüne kadar kongreleri tamamlanan illerde ilk günlerin aksine “değişimciler” öne geçmiş durumda.

Otuzun üzerindeki ilde değişimci delegenin çoğunlukta olduğu ifade ediliyor.

Bu hafta sonu Manisa siyaset açısından önemli olaylara sahne oldu.

Hem MHP de hem de CHP de İl kongreleri vardı.

CHP İl kongresi, son zamanlarda delegenin bile ilgi göstermediği, tek adaylı “zorunlu tercihli” MHP toplantısının aksine bir çok ilki barındırmasıyla hafızalardaki yerini koruyacaktır.

CHP kongresindeki ilkler nedir diye soracak olursanız;

kongrenin kazananın Özgür Özel olduğunu söylemek kesinlikle doğru olur.

Manisa siyasetinin son yıllardaki en önemli şahsiyetleri arasında yerini almayı başarmış olan Özel’i kendi mahallesinde delege bile seçtirmeyen Semih Balaban bu kez Özel’in adayı karşısında 100’e yakın oyla seçimi kaybetti.

Balaban ekibi il delegelerini kendisine oy vermelerini temin etmek üzere yakın markajda tutmasına rağmen bu sonucun ortaya çıkması, Özgür Özel için siyasette yeni bir sürecin başlangıcı olduğu şeklinde değerlendirmek yerinde olur.

Başlangıcında olduğu süreç onu Genel Başkanlığa ve oradan Cumhurbaşkanlığına kadar götürür mü bilmem ama Özel, kariyerinin henüz sonuna gelmiş bir siyasetçi konumunda değildir.

CHP’nin Milletvekili adaylarının tamamını belirleyebilecek bir güce sahip olmasına rağmen Özgür Özel bir türlü aynı hakimiyeti kongre süreçlerinde tesis edememiştir.

Söz konusu başarısızlığın temelinde şüphesiz ki Semih Balaban’ın kendisine muhalif bir konumda olmasının etkisi büyüktür.

Özgür Özel, Akhisar ve Alaşehir Belediye Başkanları Besim Dutlulu ve Ahmet Öküzcüoğlu’nun açıktan desteğinde yaygın muhalefet kanadına rağmen kendi adayı Ferdi Zeyrek’i il başkanı koltuğuna oturtmayı başarmıştır.

Ortaya çıkan CHP’li delegelerin iradesi sadece CHP kurultayını etkilemekle kalmayacak muhtemelen de Manisa’da da önemli sonuçlar ortaya çıkarabilecektir.

Özgür Özel CHP’ye genel başkan olur veya bugünden daha önemli bir konumda olursa Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığını partisi adına kazanmak için yoğun çaba gösterecektir.

2014 yılında yapılan yerel seçimde Manisa’nın ilk Büyukşehir Belediye başkanı olmak isteyen CHP Grup Başkanvekili Özel yüksek popülerliğine rağmen şimdiki başkan Cengiz Ergün karşısında hezimete uğramıştı.

Bu nedenle temsil ettiği Manisa’da rövanşı almayı çok isteyecektir.

Gelişmeleri yakından takip edenler Özgür Özel’in İYİ Partiyle ittifakın yeniden tesisi için her yolu deneyeceğini bilirler.

Özgür Özel’in İYİ Partiyle yeniden ittifak kurmayı başarması Millet İttifakı açısından büyük başarı olur.

Bu büyük başarıyı Özel seçimde Manisa’yı alarak elbette taçlandırmak isteyecektir.

Hemşerileri ise böyle bir ihtimalin hayat bulması halinde ise gereken desteği verebileceğini düşünmek hiç de akla uzak değildir.

CHP henüz kongrelerinin yarısına bile yapmamış olmasına karşın değişimcilerin öne geçmesi, Kılıçdaroğlu’nun karşısında diğer değişimci önderlerin de desteğini alan Özgür Özel’in CHP liderliğine giden yolda onun ayak sesleri olarak görülmelidir.

Bir tespit daha bundan böyle yapılacak il kongrelerinde değişimci kurultay delegesi sayısının artması ihtimali daha yüksektir.

Sahip olduğu muazzam örgüt gücü nedeniyle Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlıktan uzaklaştırılmasını mümkün görmeyenler, tabandan gelen değişim isteğinin büyüklüğü karşısında yanıldıklarını kabul etmek durumundadırlar.

Özel’in genel başkan olmasıyla herhangi bir doktrin değişikliğine ihtimal vermeyenlerin Manisa kongresinden çıkarması gereken dersler var.

Siyasi geçmişinin doğal sonucu olarak sol radikal kesimlerle birlikte siyaset yapan Semih Balaban karşısında Özel’in rehberliğinde seçimi kazanan Ferdi Zeyrek ve destekçileri CHP’de ortanın solu-sosyal demokrat çizgiye dönüşün işaretini vermekteler.

Bunları şimdiden yazmak riskli görülse bile ben CHP’nin Özgür Özel’le daha geniş halk kitlelerine ulaşabileceğini değerlendiriyorum.

Sözün kısası “değişim kervanı” Özgür Özel liderliğinde yola çıkmıştır.

25 Eylül 2023

Ahmet Orhan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER