Hastane ve doktor üzerine

 Ülkenin eşit hizmet alması ve adil personel dağılımının sağlanması, her hükümetin sorunu olmuştur. Özellikle Millî Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı personeli için yasa ve yönetmelikler çıkarılmıştır. Halkımız tarafından “rotasyon” olarak bilinen ve personelin adil dağılımını öngören bu yasalar kısmen başarılı olmuştur. Siyasilerin adam kayırması ve özür grubu hileleri ile garibanlar bu doğu görevlerini tamamlamışlar, dayısı olanlar da bu rotasyondan kurtulmuşlardır.

Doğuya veya mahrumiyet bölgelerine atanan öğretmenlerin veya sağlık personelinin, zorunlu durmak mecburiyetinde oldukları yıl bitiminde batıya veya memleketine tayin istemeyeni yoktur. İki yıl dayanacak kadar sabrı olmayanlar da eş durumu özrünü kullandılar. Doğu illeri memurların mesleki çıraklıklarını geçirdiği yerlerdir.

İnsanoğlu, sürekli daha iyi şartlarda yaşamak ister. Ekonomik refah ve sosyal hayatın iyi olduğu yeri bulmak ve orada yaşamak ister. Bu yüzden, Demirci’nin zenginleri Salihli’ye, Turgutlu’ya özellikle İzmir’e göç etmişlerdir. Aynı gerekçeyle de köylülerimiz şehir merkezine göç etmişlerdir. Zorlamalarla sosyolojik olaylar ertelenebilir ama önüne geçilemez.
 
Şehrinizi cazip hale getirmezseniz, ilçenizin ekonomik ve kültürel hayatını güçlü kılmazsanız dışarıdan gelecek olan memur için hiçbir kıymetiniz olmayacaktır.
 
Üzülerek ifade edebilirim ki; Kendi hemşehrisini İzmir’e ve komşu ilçelere kaptıran bir ilçe, yabancıyı Demirci’de tutamaz. Elimde istatistiksel bir bilgi yok, ama şundan eminim ki, Demirci’nin öğretmenlerinin ve sağlık personelinin %90 Demirci’lidir veya Demirci’den evlidir.
Bilindiği gibi ilçemize 75 yataklı hastane yapıldı. 75 yatak, 100 yatak tartışmaları geride kaldı. Artık konuşulan personel ihtiyacı, özellikle uzman doktor ihtiyacı. Umarız bu sorun da en kısa zamanda olumlu şekilde sonuçlanır. Basından okudum, MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay da soru önergesi vermiş. inşallah bu önerge, sorunun çözümüne katkı sağlar.

İlçeye geçici görevlendirme ile gelen doktorların derde derman olmaları mümkün değildir. 
Bunların doğudaki, görevini bitirmek ve bir an önce batıya gitmek için çalışan öğretmenden veya hemşireden farkı yoktur. Bu ruh haliyle verimli olmaları da düşünülemez.

Siyaset, bireysel menfaatler için değil toplumsal yararlar sağlamak amacıyla yapılmalıdır. Demirci’nin, yerel yöneticileri ve siyasileri Demirci için ciddî projeler üretmedikçe bu sorunun çözümü kolay olmayacaktır. 
Ahmet Duman
YORUM EKLE