Hıdrellez

Hıdrellez; Türk, Fars ve Arap âleminde 6 Mayıs’ta kutlanan bir gün. Dünyada zorda kalanlara ihtiyacı olanlara yardım ettiği kabul edilen Hızır (AS) ile İlyas(AS) buluştuğu gün olarak kabul ediliyor. İnsanların dertlerini, sorunlarını, taleplerini dile getirdikleri bir gün. Uzun bir konu ama Türklerin bulunduğu her coğrafyada kutlanan bir gün olduğu kesin.
Demirci’de hıdrellez biraz daha farklı kutlanırdı. Halı dokudukları için evden pek çıkamayan, hanımların kızların piknik yaptıkları günler serisiydi. İlki İlçenin Kozağaç çamlığı altındaki elektrik santralinin olduğu yer, ikincisi Mithatpaşa camisi etrafında, üçüncüsü de bugün Üniversite caddesinde yeni Kaymakamlık civarıydı. Münavebeli olarak üç kez tekrarlandığından 9 hafta sürerdi. Cuma günleri ikindi vaktinde şenlik havasında kutlanırdı. Macuncuların, dondurmacıların, şambalicilerin parsayı topladığı günlerdi. İnsanlar evlerinde yaptıkları hamur işlerini de getirirler ve afiyetle yerlerdi. Pek dillendirilmese de Demirci’deki hıdrellez, bekârların eş adaylarını belirlemeye çalıştıkları mümtaz günlerden sayılırdı.
Yine aynı zamanlarda eski mezar ile gurbetler mezarı arasındaki yol üzerinde 200 metre ilerideki ayenne çeşmenin havuzuna bir şeyler atılırdı. Atılan nesnenin gidebileceği iki yol vardı. Gittiği yere göre dileğinin olup olmayacağı güya belli olurdu. Çeşme yanındaki ağaç dallarına insanlar isteklerine uygun nesnelerin sembollerini (bez, gelin teli v.s.) bağlarlardı. Ev isteyen de olurdu, eş isteyen de.
Bunun yanında havaların kurak geçtiği dönemlerde yağmur duası yapılırdı. Yine gurbetler mezarı önünde harman yeri vardı. Halk oraya toplanır hatta ilçe dışından misafirler de gelirdi. Danalar, koyunlar kesilir yemek ikramında bulunulurdu. Hocalar,  Kuran’dan sureler okurlardı. Çocukluğumda ilginç gelen iki şey olmuştu. Birincisi dua ederken eller semaya değil yere bakardı, ikincisi de koyun sürüsü getirilir, sürüsünün halka haline getirilerek koyunların daire çizerek dönme ritüeli yapmaları sağlanırdı. 
Şimdi bu adetlerin hiç birisi kalmadı sanırım. En azından merkezde kalmadı. Gördüğüm kadarıyla hıdrellez âdeti değişerek ve dönüşerek köylere kaymış ve hıdrellez ve yağmur duası adını almış. Gönül isterdi ki, bu adetler devam etsin. Ama maalesef zaman her şeyin törpüsü.
Bize; köylerde hıdrellez ve yağmur duası adı altında yapılanların hayırlı olmasını dilemek düşüyor. Araya Ramazan ayının girmesiyle ertelenen hayırları Allah kabul etsin.
06 Haziran 2019
Ahmet Duman

YORUM EKLE
YORUMLAR
Kazım AYSAN
Kazım AYSAN - 5 yıl Önce

Süper. gençler bilmez yakında unutulur seçime gelirse hatırlanır