Hipertansiyonda Beslenme Nasıl Olmalı?

Merhaba,
Hipertansiyon, yüksek kan basıncına bağlı olup kardiyovasküler hastalıklarla doğrudan bağlantılı olan bir rahatsızlıktır. Yüksek tuz tüketimi, stres faktörlerinin artışı,  alkol ve sigara tüketimindeki artışla birlikte görülme sıklığı artmaktadır. Sinsice ilerleyip organları hedef alan yaşam boyu tedavi gerektiren ciddi bir sorundur. 
İlaç tedavisinin yanında hayat standartlarının değiştirilmesi de tedavisinde oldukça etkilidir. Stresten uzak durulması, fazla tuz alımının azaltılması, bazı hastalarda tamamen tuzun beslenmeden çıkarılması, alkol ve sigaradan uzak durulması tedavi de oldukça olumlu etki göstermektedir. Bunun yanında sebze ve meyve tüketimin arttırılması, doymuş yağ ve toplam yağ alımının azaltılması,  fiziksel aktivitenin arttırılması ve vücut ağırlığının kontrol altına alınması yapılabilecek yaşam tarzı değişiklikleridir. 
Kafein alımının artması kan basıncını arttırabileceğinden aşırı kahve tüketimi de önerilmemektedir. Karbonhidrat alımı aşırı kısıtlanmamakla birlikte rafine karbonhidrat tüketimi azaltılmalıdır.  Alkol kullanımının artması kan basıncını ve inme riskini arttırmaktadır. Alkolden kaçınılmalıdır.
Tuz tüketimi kan basıncını etkileyen en belirgin faktördür. Günlük tuz alımı normal bireylerde 6 gr geçmemelidir. Bu da yaklaşık 1 çay kaşığı tuza denk gelmektedir. Tuz kısıtlaması yapılan hipertansif hastalarda 1500 mg ı geçmemelidir. Bu oranda ülkemizde ekmek gibi gıdalardan sağlanmaktadır. Zeytin ve kabuklu yemişlerin tekli doymamış yağları faydalıdır.  Kızartmalardan kaçınılmalıdır.
Meyve sebze tüketiminin arttırılmasıyla vücutta oluşan stres faktörlerinin etkisi azaltılmakta vücudun strese maruz kalmasını azaltmaktadır. Antioksidan beslenmeye önem verilmelidir.
Akdeniz diyeti ve DASH diyeti hipertansiyon için önerilen diyet türleridir. DASH diyeti ile fiziksel aktivite arttırılması ve hipertansif ilaç kullanımı hipertansiyon tedavisinde oldukça olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür.
Aşağıdaki kullanıcı adıyla instagramdayım. Takip edebilir, sorularınızı sorabilirsiniz. 
Sağlıkla Kalın!
     dyt.hacercelik 

 

YORUM EKLE