Hünnap egzotik bir meyvedir

 Hünnap meyvesi bizim Demirci yöresinde herkesin bildiği bir meyvedir. Dışarıya giderken hediye olarak götürülen veya misafir giderken hediye olarak verilebilen en makbule geçen şeydir.

Demirci ‘ye gelen misafirlere ikram edilen, bu meyveyle tanışmamış her insanın önüne konulup ikram edildiğinde ilk sorduğu soru “ bu nedir?” olan ve “ bu bir meyvedir” cevabından sonra misafirin ağzına alıp yüzünün aldığı şekil gözlenen ve ilk yutkunmasının ardından misafire fikri sorulan bir meyvedir.


Dönemin bakanlarından rahmetli Ekrem Pakdemirli bir ziyaret ve açılış için Demirci ‘ye gelir. TBMM’de bizleri temsil etmiş Abdullah Akarsu ‘da misafirlerini ağırlayıp yolcu ederken hediye olarak şoför veya danışmanlardan birinin eline Hünnap dolu poşeti tutuşturur. Ağır misafirler gideli 3-4 saat geçmiştir ki Abdullah Akarsu’nun telefonu çalar. Arayan bakan Pakdemirli’dir. Yolda giderken arayan bakan “ Abdullah Bey bu bize hediye olarak verdiğin şey nedir?” diye sorar. Akarsu “ Hünnap efendim bu bir meyvedir” der. Pakdemirli bu kez “ Peki bu nasıl yenir? “ diye sorar. Akarsu telefonun karşısında bir bakanın olduğu ciddiyetini hiç kaybetmese de güldüğünü çaktırmadan cevap verir “ hemen ağzınıza atıp yiyebilir, çekirdeğini çıkarıp atabilirsiniz, hatta kaynatıp suyunu bile içebilirsiniz” der. Bakan aldığı cevaba rağmen devam eder “ Peki bunun neye faydası vardır” diyerek bir soru daha sorar. Akarsu devlet adamı ciddiyetinde ama gerçeği de açıklamak adına zekice bir yanıt verir “ Çok şeye yarar efendim” "Arif olan anlar" sözü gibi bakan Pakdemirli hafif gülümsedikten sonra “ Tamam Abdullah bey anladım, hayırlı akşamlar” der telefonu kapatır.


Hünnap meyvesinin Demircililere özgün bir başka gücü daha vardır ki, siyasilerimiz bir dosya takibi veya herhangi bir kurumda ilçenin işleri için giderlerken, halı seccadelerin yanına mutlaka 1’er kiloluk torbalarda 10 kilo falan Hünnap alırlar. Hünnap maymuncuk gibi gerektiğinde bütün kapıları açan, herkesin bildiği bir meyve olmadığı için bu az bilinmişliğinden ötürü bu gizemi iyi kullanan siyasilerimiz gittikleri yerde iş bitirecek adamlara hemen Hünnap hediyesi ile makamlara girerler. Yazılacak o kadar çok Hünnap mucizesi vardır ki, sütunlarımıza sığmayacağı için bunları yeri gelirse daha sonraki yazılarımızda yazarız.


Dönemin Belediye Başkanı Mithat Erşahin geçmişteki siyasilerin anlattığı tecrübelerden yararlanarak elinde Hünnap ile Demirci Belediyesinin yapacağı bir proje için mevzuat gereği Anıtlar Kurulu Başkanlığında bir iş takibindedir. Elinde hünnap ile bir masanın etrafında toplanmış kalabalık bir hazirunun huzuruna çıkar. Amacı verilecek bir onay ile Demirci’de bir projeyi gerçekleştirmektir. Oda da bulunanlara kendisini tanıtınca bir yandan da elindeki hünnap torbasını açıp masada oturanlara ikram etmeye başlar. Demirci’ye verilecek onay için toplanan kuruldakilerin dikkati ikram edilen Hünnap meyvesine çevrilir. Komisyonda en son kararı verecek en yetkili kim ise müdür veya başkan o kalabalıkta yemeye başladığı Hünnap meyvesini çiğnerken bir yandan da söylenmeye başlar ve sorar “ Yahu Mithat başkan tadı nefis bu şeyin neye faydası var bunun”...Başkan masada oturan üç beş bayan üyeyi de görüp tedbiren yanıt verir.“Şifalıdır efendim, şu bizim işi bir çözelim, ben size yalnız kaldığımızda daha detaylı bilgi veririm” der. Komisyonda Demirci ‘nin meselesi görüşülür Demirci adına bir mesafe kat edilmiştir ama henüz nihai karar verilmemiştir. Anıtlar Kurulunda makama geçilir dosyayı önüne koyan yetkili içeriye giren Erşahin’e elindeki hünnap meyvesini hala yemeye devam ederken sorar “ Yahu şunun neye faydası olduğunu söyleyecektin Mithat Başkan” Başkan hafif gülümser “ Efendim sindirimi kolaylaştırır, karaciğeri güçlendirir, soğuk algınlığında adeta C vitamini deposudur “ der. Eline kalemi alıp evrağa son imza için hazır bekleyen yetkili sorar “ sadece bu kadar mı?” diye sorar. Başkan Erşahin “ Siz bunu akşama kadar yiyin akşam eve vardığınızda kendinizi daha enerjik ve güçlü hissedeceksiniz ve inanın deliksiz ve huzurlu bir uyku çekip çok mutlu olacaksınız” der. Demirci’nin işi için evrağa son imzasını atan yetkili bu cevap karşısında çok mutlu olmuştur. Yüzü gülerek evrağı imzalayıp başkana uzatan yetkiliye gülerek Başkan Erşahin “ Gördünüz mü bizim Hünnap hemen etkisini gösterdi, hem siz mutlusunuz hem de ben “ der.


Demirci Akıncılar etkinliği için Demirci belediyesinin sponsorluğunda Demirci'ye konsere gelen Songül Karlı türkülerini söyler. Bir evlilik programı sunucusu da olan Karlı sahne şovu sırasında seyirciyle ve hatta protokoldekilerle birlikte diyaloğlara da girer. Müzikalite anlamında çok başarılı bir performans gösteremeyen Karlı ‘ya konser arasında Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk hediye vermek için sahneye çıkar. Hediyelerini vermeye başlar ve Demirci ‘de bu yıl bir genç girişimcinin ürettiği Hünnap Lokumunu da uzatır. Türkücü Karlı başkana sorar “ Bu nedir başkanım bu ne işe yarar “ Başkan Selçuk cevap verir “ Bu ürünümüz enerji verir takviye için “ Seyirciye şirin gözükmek ve şovuna biraz renk katmak amacındaki Karlı “ Başkanım ben adamı boşamadan niye bunu bana vermedin sanki “ der… Seyirciler arasında bulunan aileler bu konuşmalardan rahatsız olur. Ama Songül Karlı diyaloglara devam eder, Başkan Selçuk bitmez tükenmez çanak bir cevap vermiştir çünkü. Eline Hünnap lokumunun kutusunu alan Karlı işi zıvanadan çıkarıp lokumu başkanın verdiği enerjiye ve takviyeye getirip getirip güya espri yapmaya devam eder. Öyle ki en son bunu babasına götüreceğini bile söyler…
Söyler söylemesine de çoluğuyla çocuğuyla konsere gelen onlarca aile de o anda konseri terk eder ve hem başkanı hem türkücü hatunu bu konuşmalardan dolayı eleştirir.


Hünnap ile ilgili anlattığım bu yaşanmış hikâyelerden anlayacağımız şu “Hünnap akıllı bir siyasetçinin elinde gerektiğinde açılmaz kapıları açan bir anahtar veya silah olabilir.” Başkan Selçuk için yaşanan bu Songül Karlı macerası bir talihsizlik olsa da, bundan sonra Hünnap ile ilgili daha dikkatli ve temkinli olacağı kesin.


Belki bir gün “Demirci ve Hünnap” isimli bir kitap yazan olur. Hünnap ile ilgili tarihe bu yaşanılanları da not düşelim istedim.


Manisa Milletvekili Abdullah Akarsu, Demirci belediye eski Başkanı Mithat Erşahin hünnap ile işleri kurtarmışlar zamanında, ancak Başkan Selçuk için aynı şeyleri söyleyemeyeceğiz. Hünnap lokumu başkanın elinde patladı. Bu diyaloğlardan rahatsız olup konseri terk edenler de etmeyenler de aynı şeyi söylüyor. “ Ayıp ettiler”


Hünnap nedir? Diye bir soru gelirse protokol için yeni cevap şu olabilir.
Hem anlaşılır hem de tehlikesi olmayan…
“Hünnap egzotik bir meyvedir”


Mustafa Temiz

- - - -

YORUM EKLE