İstiklal Marşı, ağlama, zırlama şiiri değildir

İstiklal Marşı :
Korkma ! Diye başlayan kahraman ırkımızın milli neşidesidir. Bu şiiri Mehmet Akif ,vatanımızın dört yanını düşman sardığında ,1921 yılında üzerine konan para ödülünü almadan yazmıştır.

Bugün Osman Zeki  Üngör tarafından bestelenen ve hepimizin ortak duygularını yansıtan İstiklal Marşı, aziz Türk milletinin destanıdır, namusudur, yeminidir ve dünyaya ilan ettiği manifestosudur.

İstiklal Marşı’mız umuttur, duadır, cesarettir, öğüttür, davettir, vasiyettir ve karanlığı aydınlatan ışıktır. 
O ,sisleri dağıtan rahmettir ve kahraman bir milletin imanını haykıran coşkulu dilidir. O ,hürriyet aşkımızdır, bayram coşkumuzdur. Vatan denen sevgiliye ilanı aşkımızdır. O, kimsenin susturamayacağı zafer türkümüzdür.

Son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan İstiklal Marşını güzel okuma etkinliklerinde , her bir kelimesi derin manalar içeren bu şiir ,sahte  bir ağlama yarışı içinde gerçekleşiyor.

Korkma ,diye başlayan şiirde ağlanır mı? Ağlanarak okunan şiirler vardır.Okuyan kendini kaptırır, duygusal coşumda zirveye ulaşır ve göz yaşlarına hakim olamaz. Eyvallah. Ama Okunan İstiklal Marşı’ysa ağlamak olmaz.

Bundan  üç beş yıl önce, ülkemizde benim ‘Türkçe ezber olimpiyatları ‘adını verdiğim bazı gösteriler olurdu. Sözde yurt dışında süper eğitim verdiğini iddia edenler ;Afrika’nın Tazmanya ülkesinde   çocukların saflığı ve masumluğunu kullanarak ezberlettikleri şiirleri şarkıları  okuturlar ve bundan nemalanırlardı. 

Nasıl nemalandıklarına girmeyeceğim ,herkes her şeyi biliyor. Anlatmaya çalıştığım husus , bu ağlama zırlama işi ,o dönemlerden kaldı.’’ Falan ülkedeki minik çocuk İstiklal Marşı’nı nasıl  da ağlayarak okudu. Elin Afrikalısı, bizim milli marşımızda göz yaşlarına boğuluyor ,sen yerli ve milli olan Ayşe ,Fatma ,Ali ,Mehmet.. Sen neden ağlamıyorsun? Hal böyle olunca ülkemiz okullarındaki öğretmenlerimiz de öğrencilerimize; ki defalarca şahit oldum, ağlayarak okuyacaksın ,diye söylüyorlardı.

Zavallı öğrencimiz ne yapsın sesini ağlamaklı yapıp , başlıyordu istiklal Marşı’nı okumaya. 
Bu durumun bir son bulması lazım. Gerçekten göz yaşlarına hakim olamayana saygım sonsuz . Ama İstiklal Marşı bir ağlama ,zırlama şiiri değildir.

O ,yiğitçe bir edayla okuyacağımız ,kahraman ordumuza ithaf edilmiş ,Hakk’a tapan milletimizin istiklal yeminidir.

İsmail Kıran
12.03.2018
YORUM EKLE
YORUMLAR
Raziye Öztürk
Raziye Öztürk - 6 yıl Önce

Yüreğine sağlık kardeşim