Kalp Dostu Beslenme

Merhaba,
Bu haftaki yazımda sizlere kalp sağlığını korumak için beslenme anlamında nelere dikkat edebileceğiniz konusunda bilgi vermek istedim.
Kalp ve damar hastalıklarının oluşum ve gelişimi beslenme tercihleri ve fiziksel aktivite durumuyla çok ilgilidir. 
Kalbinizi korumak için; hemen hemen her yazımda belirttiğim gibi işi uzmanından dinlemenizi öneririm. 
Diyetle alınan yağ miktarını azaltılması; Tükettiğimiz yağ miktarı ve çeşidi oldukça önemlidir. Geçtiğimiz haftalarda yazdığım Akdeniz diyetinde zeytinyağı kullanımının yer etmiş olması dolayısıyla ve doymuş yağların azaltılmasıyla kalp damar sağlığını koruyucu etki yapmaktadır. Tamamen hayatınızdan yağı silin demiyorum zaten böyle bir deyiş vücuttaki dengeye ters olur. Herkesin gereksinim miktarı farklı olsa da yağlar vücudumuz için elzemdir.  Bir diyetisyen tarafından planlanmış bir menü sizin ihtiyacınıza göre yağ miktarının ayarlandığını göstermektedir.
Katı yağlara ve görünen et yağlarına dikkat!
Margarinler, tereyağ katı yağlara girmektedir. Margarin tüketimini önermemekle birlikte tereyağ tüketiminde de miktar çok önemlidir. Özellikle kalp damar hastalığı öyküsü olan bireyler diyetisyeninin tavsiye ettiği miktar dışına çıkmamalıdır. Bu tamamen tüketmemekte olabilir. Görünen et yağları hayvansal yağlar olup iç yağı gibi beyaz yağlardır. Tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yağsız dana, koyun eti veya derisiz kanatlı eti tercih edebilirsiniz. 
Görünmez yağlar; ette bulunan, dışarıdan alınan gıdalardaki yağlardır. Etiket okumayı öğrenmek her anlamda size bilgi sağlar. Alışkanlık haline getirmek yararınıza olur.
Meyve- sebze tüketimine beslenmenizde yer vermelisiniz. Posa içeriğinin yüksek olması yönüyle, yağ içeriğinin düşük olması nedeniyle ve antioksidan maddeler içerdiği için vücudunuzdaki stresi de azaltacağından önerilmektedir.
Tam tahıllı ürünler tüketin. Posa içeriğinin yüksek olması nedeniyle diyetle alınan kolesterolün emilimini azaltarak kana daha az miktarda geçmesini sağlar.
Eğer ideal vücut ağırlığında değilseniz, bir diyetisyen yardımıyla bu ağırlığa ulaşmalısınız. Bel-kalça oranı bizim için oldukça önemlidir. Bu oran diyabet, kalp damar hastalıkları, insülin direnci, bozulmuş kan glukozu ve kan lipit profili hakkında bilgi vermektedir. Karın bölgesi yağlanması riski arttırır.
Fiziksel aktivitenizi arttırmanız hem kalp sağlığınız için koruyucu etki yapmakta hem de stresin etkilerini azaltarak ruhsal sağlığınıza olumlu etkileri vardır. Hareket etmek dolaşım sisteminin daha düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Alkol ve sigaradan uzak durun. 
Stresten kaçının!

Stres vücudumuzun her sistemi için oldukça risk oluşturmaktadır.
Aşağıdaki kullanıcı adıyla instagramdayım.

Takip edebilir, sorularınızı sorabilirsiniz. 
Sağlıkla kalın!

20 Mart 2019

Hacer Çelik
     dyt.hacercelik 

 

YORUM EKLE