Keskin Sirke Küpüne Zarar Verir

Siyaseti geren, öfke ve hiddeti üslup haline getiren, baskı ve şiddete başvuran hep yenik düşmüştür siyasette. Liderlerin üslupları malum, zillet, illet tartışmaları, hainlik, teröristlik suçlamaları, poster savaşları milleti bezdirmiş durumda.

Belki körü, körüne biat etmiş fanatik taraftarları “helal olsun, ne güzel verdi ağzının payını” diyerek keyifleniyordur ama çoğunluğu teşkil eden sokaktaki sıradan vatandaş hiç de memnun değil bu gerilimden. Sadece bir taraf için söylemiyorum, iki taraf için de aynı durum. İki kutbun, cephenin, ittifakın, ne derseniz deyin dışında kalan, ittifaklara dahil olmayan parti ve adaylar ise sessiz ve derinden gidiyorlar bana göre de çok yol kat ediyorlar. 

Demokrat Partinin Şehzadeler adayı Uğur Kıraloğlu az zamanda çok yol alanlardan. Her gün akşamları bazen ekibiyle, bazen de Büyükşehir adayı Şule Tunalı ile birlikte iki ayrı beldede kalabalık topluluklara hitap ediyorlar, vatandaşlarla kucaklaşıyorlar, ilgi görüyorlar. Gündüzleri ise düzenli bir şekilde esnaf ziyaretleri, sivil toplum kuruluşlarına nezaket ziyaretleri, basınla, muhtarlarla kahvaltı sohbetleri ve benzeri etkinlikler yapıyorlar, zamanı fevkalade güzel değerlendiriyorlar.

Huyumdur, görünüşe aldanmam, kasabalı her gelene hüsnü kabul gösterir, onun için heyetler gelip döndükten sonra nabız alırım. Çobanisa’da, Hacıhaliller’de, Hamzabeyli’de ve daha birçok yerde eski dostları, eski Doğru Yolcu reisleri arayıp görüşlerini aldım. Hepsi söz birliği etmişçesine tam not veriyorlar ve Kıraloğlu’nun seçmende karşılık bulduğundan söz ediyorlar. Dahası köylere heyecan gelmiş uzun zamandır suskun, eylemsiz olan demokratların üzerindeki ölü toprağı kalkmış, artık köy kahvelerinde DP konuşulur hale gelmiş. Elbette bunun sandıkta yansıması da olacaktır. Kent merkezi ise renk vermez son sözünü sandıkta söyler, buna rağmen merkezde de heyecan yakalanmış. Bir başka husus da; Kıraloğlu hamaset yapmıyor, gittiği yerde projelerini de açıklıyor ve ilgi uyandırıyor.

Bu yükselişten elbette rahatsız olanlar da var. Mevcut reisler hiç yorulmadan tekrar seçilmeyi beklerken Kıraloğlu’nun çıkışı keyiflerini kaçırdı. Zira İyi Partinin adaylarını fazla ciddiye almıyorlardı. 
Tüm bu gelişmeler yaşanırken beklenmedik bir gelişme oldu. Pazar günü yapılan Ankara’daki DP kurultayını ve aday tanıtımını fırsat bilen magandalar Uğur Kıraloğlu’nun standını, posterlerini falçatayla doğramışlar. Yazık! Centilmence yarışan gencecik evladımıza karşı yapılan bu haince saldırının kime ne faydası olacak? Keskin sirke küpüne zarar verir, yukarıda da söyledim siyasette şiddet, öfke dili, bu tür saldırılar hep yapan tarafa zarar verir. Mağdur taraf ise hep kazanır. Kıraloğlu açıklamasında yapanları tahmin edebiliyoruz ama siyasi ortamı germemek adına kimseden şikayetçi olmayacağını belirtti.


Siyasette bu tür saldırılar, afiş indirme, pankart sökme, seçim bürosu taşlama, standları tahrip, toplantıları sabote etme ne ilktir ne de son ama kimseye de faydası yoktur.

Yeri gelmişken 1946’lara gidelim genç okuyucularımıza da geçmişi biraz anlatalım. 7 Ocak 1946’da DP kurulduktan sonra Manisa ilk teşkilatlanan illerdendi. Demirci de Manisa’nın ilklerinden. Dedem Edip Akın kurucu başkan, diğer dedem Ekrem İzmiroğlu da kurucu azalardan. İlk başlarda Ekrem beyin mağazasının altında küçücük bir dükkanı ilçe merkezi yapıyorlar. Dışarıya kapısından başka açılan yeri yok, karanlık izbe bir yer. Bir küçük masa ve üç beş tahta sandalyeden başka bir şey yok 5-6 kişi oturarak bir o kadar da ayakta ancak sığışıyorlar. Büyüdükçe toplantıları azaların ilme depolarında yapıyorlar. Oralara da sığmayınca büyükçe kahvelerde toplanıyorlar, sokaklara kadar taşıyorlar. CHP bundan rahatsız, belediye kahvehaneler görülmedik baskı uyguluyor ama bir türlü demokratların toplanmaları ve giderek büyümeleri engellenemiyor.
Durum Ankara’ya intikal ediyor, Ankara da İzmir’den Dr. Hüseyin Hulki Cura’yı CHP parti müfettişi olarak görevlendiriyor. Cura, önce kaymakamdan engellenmesini istiyor. Ancak yasa dışına çıkılmadıkça müdahale edemeyiz cevabı alınca belediyede CHP ileri gelenleriyle toplanıyor tedbir alınmasını istiyor. Cura’nın kararı itfaiye araçları ile tazyikli su sıkılması. Toplantıya katılanların çoğunun kardeşi, kayını, eniştesi, yakınları DP’li bu karadan rahatsız oluyorlar ancak yapacak bir şey yok CHP Müfettişi emir vermiş, çaresiz Belediye Reisi Şıho Mehmet (Mehmet Ünlü) kararı uyguluyor. Düvenönündeki toplantı mahalli basılıyor kalabalık tazyikli suyla dağıtılıyor. Camlar kırılıyor, hafif yaralananlar oluyor ama demokratlar yılmıyor, ertesi gün daha kalabalık bir gurupla toplanıyorlar. Her geçen gün katılımlar çığ gibi büyüyor. 

Seçimler gelip çatıyor, DP açık ara önde. Hacıbaba mahallesinde büyük amcam adını taşıdığım Naci Akın CHP müşahidi, sonuç; DP: 76, CHP: 13. Eve geliyor abisi DP Başkanı Edip Akın’ı tebrik ediyor. Sabah bir bakıyor, oylar ters yüz edilmiş, CHP:76, DP: 13 yazılmış. Mazbatayı imzalamıyor ve düzelttiriyor, sonra da CHP merkezine gidiyor istifasını veriyor. 97 yaşında İzmir’de vefat ettiği güne kadar DP, AP ve DYP dışında hiçbir partiye oy vermiyor. DYP’nin seçime sokulmadığı 1983 seçimlerinde ise iptal oyu kullanıyor. 97 yaşına kadar hafızası muhteşem dimağı yerindeydi bu ve benzer hadiseleri de ondan dinledim.

Dedik ya keskin sirke küpüne zarar verir. Öfkeyle kalkan da zararla oturur. Eminim Uğur Kıraloğlu’nun taraftarları standının parçalanmasından sonra daha da artmıştır. DP camiası ne kumpaslara, ne darbelere göğüs gerdi, böylesine ucuz bir sabotajdan mı ürkecek.

Her şeyin hukukun içinde cereyan ettiği, baskılardan, tehditlerden arınmış, vatandaşın hür, eşit ve adil bir seçimle tercihini sandığa yansıtacağı bir Türkiye istiyoruz. 
Kalın sağlıcakla…

06 Mart 2019
Naci Akın
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmett yanar
Ahmett yanar - 5 yıl Önce

Sayın genel müdürüm sizlerin tervubesinizde n yararlansinlar bende gordesten adayımız kim ben hanyaliyim benim tarişten genel mudurumdun

Ismail pilavci
Ismail pilavci - 5 yıl Önce

yaşım 80 o yillari anımsıyorum rahmetli Edip beyii veNaci beylerii tanıyorum Dp ruhunu o zamanlardan olmıştım çok güzel bir yazı beni eskilere götürdü ksleminize sağlık