Kürdan Kuşu Ve Timsah

 Kainat bir düzen üzerine kurulu. Yüce yaratan yarattığı canlıların rızkını da veriyor. Bu rızk bazen hayvanlar arasında gönüllü ortaklıkların neticesinde oluşuyor. Bunun en güzel örneklerinden birisi de; kürdan kuşu…



Kürdan kuşu, martıya benzese de martı gibi değil, martıdan daha kalıpsız,bacakları uzun , gagası kırmızı renkli ve de sivri. Bu kuşun timsahla olan dostluğu “kazan-kazan” prensibine dayanıyor. Çok güçlü çene ve diş yapısına sahip olan timsah avlandıktan ve karnını doyurduktan sonra karaya çıkıyor. Bir çok hayvanın yanına bile yanaşamadığı timsah, kürdan kuşunu görünce ağzını olabildiğince açıyor. Kürdan kuşu da korkmadan timsahın ağzına konuyor. Timsahın dişleri arasında kalan yemek artıklarını yiyerek karnını doyuruyor. Yukarıda dediğim gibi bu olaydan her iki taraf da memnun. Kürdan kuşu timsahtan besinini temin ederken; timsah da dişlerini temizletmiş oluyor.


Son zamanlarda Devlet Bahçeli ile R.Tayyip Erdoğan arasındaki muhabbeti görünce, kürdan kuşu aklıma geldi. Partisinin performansından ve yönetiminden memnun olmayan muhalif MHP’lilerin kongre talepleri Genel Merkezlerini bunaltmıştı. 


R.Tayyip Erdoğan, Bahçeli’yi aslında hiç sevmezdi, miting meydanlarında Devlet Bahçeli için söyledikleri bala karsan yenmezdi. Hatta Bahçeli’nin bekârlığı ve çoluk çocuğunun olmaması konularına girmesi insaf sahibi kişilerin bile tepkisini çekmişti. Hele o meşhur açılım sürecinde, birbirlerine “şerefsiz” ithamlarında bile bulunmuşlardı. 


Siyasi konjektürün değişmesini Erdoğan’ın işine gelmiyordu. MHP’deki yönetimin değişmesi halinde oy oranının partisinin aleyhine olacağını çok iyi biliyordu. İşte bu noktada menfaatler buluşmuştu. Değişik yargı kararları devreye sokularak ve karmaşa oluşturularak MHP’deki değişim engellendi. 


Devletin bekâsı mıdır, Devlet Bahçeli’nin bekâsı mıdır bilinmez, ama Devlet Bahçeli diyet borcunu meclisteki Anayasa değişikliği görüşmelerinde fazlasıyla ödedi. 


Genel seçimlerde kendi partisinin kampanyasını iki mitingle tamamlayan Bahçeli, “Anayasa değişikliğine evet” kampanyasında meydanlara inerek halka seslenecek. Bahçeli için “Yenikapı’da, sayemizde ömründe görmediği kalabalığa hitap edecek.” diyenler aynı güvenceyi bu mitingler için de vermişler. 


Anayasa değişikliğine “hayır” kampanyası yürütenlere Allah kolaylık versin, onların işi zor.  Bırakın mitingi Ankara’da buluşmaları bile bence tehlikede. 11 Şubatta Çanakkale’de Meral Akşener’in konuşmasının engellenmesi de gösteriyor ki, bu ortaklık halen devam etmektedir. 


Bizim timsaha gelince; şu sıralar mutlu, dişleri ve işleri yolunda gibi gözüküyor ise de kürdan kuşunun desteğinin ne kadar süreceği bilinmez. Bildiğim, bu kuşun kendisine, zaman ve mekâna göre başka timsahları bulmasının hiç de zor olmadığıdır…

Ahmet Duman
YORUM EKLE