Başkan Ergün Rakamları Ortaya Koydu

Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ergün, Büyükşehir Web TV’de yayınlanan ‘Başkanla Başbaşa’ programında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde söylediklerinin çarpıtıldığını belirterek “Mecliste saydığım ilçelere yatırım yapılmayacak değil. Ancak bu gelirde artış olmayınca, elbette ki planlanan yatırımlarda da azalma ya da bazılarının eksik yapılması anlamına gelir” dedi.

Başkan Ergün Rakamları Ortaya Koydu
selcuk
 Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ergün, Büyükşehir Web TV’de yayınlanan ‘Başkanla Başbaşa’ programında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde söylediklerinin çarpıtıldığını belirterek “Mecliste saydığım ilçelere yatırım yapılmayacak değil. Ancak bu gelirde artış olmayınca, elbette ki planlanan yatırımlarda da azalma ya da bazılarının eksik yapılması anlamına gelir” dedi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Büyükşehir Belediyesi Televizyonu’ndan canlı olarak yayınlanan ‘Başkanla Başbaşa’ programına katıldı. Başkan Ergün, son günlerde gündemde geniş yer bulan, MASKİ Genel Kurulu’nda CHP ve AK Parti gruplarının hizmetlere ket vurmak amacıyla aldıkları ortak karara ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu tavrın tamamen siyasi olduğunu belirten Ergün, bulundukları makamlara hizmet yapmak için geldiklerini bir kez daha hatırlatarak, kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan algının yanlış olduğunu ifade etti.
“Hep söylüyorum; söylemeye de devam edeceğim: Hizmetin siyaseti olmaz!”
Başkan Ergün, “MASKİ’nin geçtiğimiz Genel Kurulu’nda CHP ve AK Parti gruplarınca hizmetlerin önünün kesilmesine yönelik alınan karar, tamamı ile halka hizmet mantığından uzaktır. Her platformda üstüne basa basa söylüyorum; söylemeye de devam edeceğim: Hizmetin siyaseti olmaz! Bu makamlar, hizmet makamları. Burada işler siyasi kaygılarla, oy hesabı yaparak yürümez. Ancak alınan bu karar, tamamen kişisel ve partisel düşünceler ile yönlendirilmiş seçim odaklı bir karardır. 2 madde önce Büyükşehir’in bütçesini onaylayıp, altyapı hizmetlerinin ulaştırılması noktasında tek gelir kaynağı olan su bedellerindeki artışa izin vermemeyi ben anlayamıyorum. Almadan vermek Allah’a mahsustur. Gelir olacak ki hizmet olsun” dedi.
En düşük atıksu bedeli alanlardan biri Manisa
Diğer büyükşehir belediyelerindeki atıksu bedel yüzdelerini de tek tek kamuoyuyla paylaşan Başkan Ergün, “Söz konusu atıksu bedellerini, bir tek MASKİ almıyor. Daha önce büyükşehir olan belediyeler, bu bedelleri 3 buçuk yıldan beri hizmet bedeli olarak koymuşlar. Evsel atıksuların arıtma tesislerimizde arıtılıp doğaya temiz bir şekilde geri salınması ve çevrenin korunması için alınan bu bedelin diğer illerdeki tariflerine birlikte bakalım. İzmir yüzde 81,82, Adana, Erzurum, Eskişehir, Kocaeli, Ordu ve Tekirdağ yüzde 50, Kayseri yüzde 49,50, Denizli yüzde 46,5, Konya ve Malatya yüzde 25 oranında atıksu bedeli alıyor. Biz de Manisa’da yüzde 30 olan bu bedelde yüzde 10’luk bir artış istedik. Niye? Çünkü tüm bu yatırım planlamaları, gelir gider dengesi baz alınarak yapılıyor. 50 milyon liralık bir yatırımdan söz ediyorum. Yani ayda 4 milyonluk bir gelir artışına karşılık geliyor” dedi.
“Sondaj elektrik maliyeti olan iller arasında suyu en ucuza yine MASKİ veriyor”
Kendi belediyelerinin gelirlerini arttırmak için yüzde 650’lere kadar zam yoluna gidenlerin, yüzde 10’luk bir gelir artışına neden karşı çıktıklarının da iyi düşünülmesi gereken bir konu olduğunu vurgulayan Başkan Ergün, “Mecliste gelir artışına hayır vererek ‘Sen hizmet yapma’ diyenler, kendi ilçe belediye meclislerinde zam yapıyorlar. Ahmetli yüzde 104, Akhisar yüzde 100, Demirci yüzde 60, Gördes yüzde 18, Kırkağaç yüzde 100, Köprübaşı yüzde 150, Saruhanlı yüzde 110, Soma yüzde 66, Gölmarmara ise yüzde 650 oranında zam yapmışlar. Ben bu mantığı anlamış değilim. O zaman siz niye yaptınız? Vatandaş bunun cevabını bekler. Elektrikte fiyat yükselmedi diyorlar. Evet Kilowatt değeri sabit kaldı. Ama tesis kullanım bedeli altında yüzde 14,5 oranında bir zam var. Bunu görmezden gelemezsiniz. Manisa’ya su temin ettiğimiz sondajlar, doğamızı koruduğumuz atıksu arıtma tesisleri, bunların hepsinin elektrik giderleri var. MASKİ, TEAŞ’a aylık 4,5 milyon, yıllık 50 milyon lira elektrik parası ödüyor. Evet, 3-4 büyükşehir belediyesinde bizdeki 2,90’lık fiyatın altında su verenler var. Ama bunların hiçbiri suyu yerin altından sondaj pompalarıyla çekmiyor. Doğal kaynak sularından besleniyor bu iller. Ki bunları kıyaslama dışında tuttuğumuzda da suyu yine en ucuza kullanan Manisa halkıdır” diye ekledi.



Gelir olmazsa, hizmetler nasıl hayata geçirilecek?
Büyükşehir Belediyesi olmadan önce işletme maliyeti nedeniyle çalıştırılamadığı için atıl durumda olan 13 atıksu arıtma tesisini çalışır hale getirdiklerini de belirten Ergün, “Bu tesislerin doğamıza zarar vermemesi için her ay 2 milyon lira civarında işletme ve bakım gideri var. 3 yeni atıksu arıtma tesisi yaptık. 46 milyonluk Turgutlu atıksu arıtma tesisi bitti, işletmeye alındı. 59 milyonluk Manisa merkez atıksu arıtmamız bir aya kadar bitecek. 10 milyonluk Gördes ve 32 milyonluk Soma’daki tesisimiz bitti, ön işletmeye aldık. Bunlar hep İller Bankası kredileriyle yapılan ve geri ödemeleri başlayan yatırımlar. Bunun yanında, MASKİ bünyesinde 1.750 kişi çalışıyor. 3 ila 3 buçuk milyonluk bir personel gideri mevcut. Bu insanlara maaşlarında zam yapılmayacak mı? Asgari ücrette artış devlet tarafından zorunlu tutulmuş. Bu artış neyle yapılacak? Aynı şekilde, MASKİ’nin 505 adet aracı var. Bunlar sürekli sahada. Arızalara müdahale ediyorlar, altyapı çalışmalarında kullanılıyorlar. Bu kepçelerin, vidanjörlerin 1 milyon TL civarı mazot gideri var. Bunun yanında yine 17 ilçede, bin 88 mahalledeki işlerde kullanılan malzemelerin gideri 5-6 milyon civarında. MASKİ kurulmadan önce yapılan altyapı borçları için de her ay 4 buçuk milyona yakın eski borç kesiliyor. Yani sadece MASKİ’nin ana kalemleriyle aylık gideri 22 ila 24 milyon lira arasında değişiyor. Yıllık su geliri ise, 2017’nin 12’nci ayı dahil 210 milyon TL. Aylık gelirimiz, faturaların tamamını tahsil edebilirsek 20 milyon civarında. Gelir ve gider bütçesi bu çerçevede kafa kafaya gidiyor. Bu gelir artışı olmazsa ben planladığım yatırımları neyle yapacağım?” dedi.




Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2017, 02:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER