Çiftçiler Bono ve Çek Kullanmamalı

Vadeli çek ve senetle satış ülkemizdeki çok sayıda sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de yaygın bir uygulama. Fakat çiftçiler, bono ve çek konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip değil. Özellikle üzüm çiftçisi, hakkında hiç bilgi sahibi olmadığı halde bono ve çek karşılığında mahsulünü satıyor. Bu konuda çiftçileri uyaran İzmir Barosu Avukatlarından Erman Kaya “ Ne yazık ki her yıl, azımsanmayacak kadar üzüm çiftçisi bono ve çekle satış yaptığı için mahsulünün karşılığını alamayıp mali sıkıntı içine düşüyor”. Dedi.

Çiftçiler Bono ve Çek Kullanmamalı
 Bono ve çek ticaret hukukuna ait iki önemli senet diyen Kaya bu konuda çiftçilerin kulaklarına küpe olacak uyarılarını da sıraladı. Ticari yaşamı kolaylaştırmak için düzenlenmiş bu senetler diğerlerinden çok farklı kurallara bağlı tutulmuş. Ticari yaşam kolaylaştırılmak istenirken çok sayıda olumsuz ve riskli durumlar bono ve çekin bünyesine alınmıştır. Bono ve çekin tabi tutulduğu kurallar, olumsuz ve riskli durumlar o kadar fazladır ki çiftçinin bunları öğrenebilmesi ve bunlarla baş edebilmesi oldukça güçtür. Bilgi sahibi olmadan bono ve çek kullanmak ise adeta zarara razı olmak anlamı taşır Bu yüzden üzüm çiftçileri, mahsullerini bono ve çek karşılığında satmamalıdır. Diyen Avukat Erman  Kaya “Üzüm çiftçisinin mahsulünü kooperatifler aracılığıyla satması kendileri için en güvenli yoldur. Bireysel satışlarda ise nakit, ayni ve nakti teminat karşılığında vadeli satış üzüm çiftçisinin zarar görmeden mahsulünü satabileceği yollardır. Çiftçilerimiz mahsul satışlarında öncelikle bu yolları kullanmalıdır.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Bir hukukçunun yaptığı uyarılar bunlar, şimdi çiftçilerimiz bereketli ve bol kazançla geçmesini dileyerek çalıştıkları alın terlerinin karşılığını almak için bu yıl ki hasat döneminde ürünlerini satarken bu uyarılara umarız kulak asarlar ve Avukat Kaya’nın tavsiyelerine  de uyarlar.Üreticilerimiz için bol kazançlı bir sezon olmasını diliyoruz.

 

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2015, 18:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER