Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi’nin Dikkatine!

Kadın telefonda anlatırken bile için için öfkeliydi. Yaşadığı şeyler yenilir yutulur şeyler değildi. Hazmedemiyordu. Çünkü onun canı biricik kızını çok üzmüşlerdi. 23 yaşında genç bir kız, konuşamıyor, yürüyemiyor, tekerlekli sandalye üzerine mahkum olmuş, ana yüreği o onu anlamasına rağmen, karşıdan bakıp göremeyenler, o onu üzenlerin, onun hissettiklerinin onda birini hissetmeyenlereydi kızgınlığı, Bakın ana kız neler yaşamışlar.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi’nin Dikkatine!

Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi’nin Dikkatine!

Tarih 10 Haziran 2022

Yer, Manisa otogar.

Saat 13.00

166 hat No’lu otobüs, Saruhanlı Mütevelli’ye ve sonrasındaki güzergâha gidecek.

Bir anne, Manisa’ya kızının işi için gelmiş, mahallesine dönecek kızıyla.

23 yaşındaki konuşamayan ve yürüyemeyen tekerlekli sandalye kullanan kızına refakat ediyor.

Otobüslerde herkesin yeri ayrı, hatta otobüslerin içinde bu yazılarla bile belirtilmiş ama kızın tekerlekli sandalyesi ile ilgili bölümde engelli olmayan başka yolcular ve hatta engelli boşluğunu bagaj niyetine kullanan duyarsız yolcularda var. Şoför ise bu işlere sanırım pek duyarlı biri değil.

Kadın zor zahmet kızını tekerlekli sandalyesi ile bindiriyor ancak olması gerektiği gibi kızı engelliler bölümünde değil.

Otobüs hareket ediyor.

Yolda indi bindi oldukça otobüsün içinde yerine geçemeyen engelli kız koridorda inen binenin temasıyla karşılaşıyor ve huysuzlaşıyor.

Anne otobüsün şoförüne “şoför bey otobüsün içinde engelli yeri yok mu? “ diye diğer yolcularında duyarlı olması için sesli olarak soruyor.

Şoför “idare et” mealli duyarsızca laflar ediyor gözü yolda araç sürmeye devam ediyor.

Kadın engelli kızı indi bindi oldukça aracın ortasında inip binenlerin teması yüzünden tamamen huysuzlaşınca bu kez bir kez daha soruyor.

“şoför bey bu otobüs engelli düzenlemeli değil mi?”

Şoför,  Manisa Saruhanlı arasında ana yolda Menekşe mevkii yakınlarında aracı durduruyor. O kadar yolcunun arasında  üstelik tekerlekli sandalye üstünde olduğunu gördüğü kadın ve kızına “ beğenmiyorsanız inin arabadan” diyor.

Kadın şaşkın, inip inmemek arasında tereddüt ediyor. O an eşini aramak istiyor, ancak telefonunun şarjı bitik olduğunu görüyor, inse bir türlü inmese, bir türlü. Yutkunuyor ve aslında Mütevelli’ye aynı araçla gidecek olmasına rağmen, araç Saruhanlı otogara geldiğinde engelli kızıyla birlikte iniyor.

Kadıncağız engelli kızıyla tekerlekli sandalyesini iterek derman arıyor. Garajda onun tabiriyle şoförler odasına gidiyor. Orada görevlerinin ne olduğunu bilmese de Arif ve Ramazan isimli şahıslara başından geçenleri anlatıyor. Onlar kadını dinliyorlar, sakinleştirmeye çalışıyorlar, kadın üzgün, kadın kızının aracın içindeki kendisine temas etmek zorunda kalan diğer yolcuların durumundan dolayı iyice huysuzlaşmış. Hem onu sakinleştirmeye çalışıyor, hem oradaki görevlilere derdini anlatmaya çalışıyor.

Kadın Saruhanlı’dan Mütevelli mahallesine kendi imkânlarıyla ulaşıyor.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi umarım bu kadının iddialarına duyarlı olur. İnşallah yukarıda kalkış saati ve numarasını verdiğim o araçtaki kamera görüntülerinden bunu teyit eder.

Umarım il içindeki bu toplu ulaşımları daha sıkı denetler. Umarım çoğunda köy dolmuşu şoförü psikolojisi olan şoförlere hizmet içi eğitimleri artırır. Engelli asansörünü otobüs kullandığı halde kullanamayan şoförlerine umarım yeterli eğitimi verdirir veya arada unuttular mı diye denetler.

(O asansörden ŞOFÖRÜN KULLANMASINI BİLMEDİĞİ İÇİN tekerlekli sandalyesiyle 1,5 metre yükseklikten beyin üstüne düşmüş kafasına 12 dikiş atılmış, kafa travması geçirmiş bir engelli gazeteci olarak bunu yazmaya hakkım var sanırım)

Evet beyler… Hadi bakalım şimdi çalışma zamanı, önce icraat, sonra açıklama bekliyoruz.

Kadının iletişim bilgileri bende mevcut, ulaşamazsanız bana ulaşın ben vereyim.

Bu anne yüreğini anlayın, aslında çok basit ilk önce empati yapın, eminim daha iyi anlayacaksınız,  sizden sonuç ve bedel istiyoruz.

DİP NOT: Kadını hiç kesmeden dinledim, arada sorular sordum detayları netleştirdim. En son "ben de engelliyim, sizi çok iyi anlıyorum hanımefendi" dedim. Kadın "inanın bilmiyordum, hatta ben sizi Saruhanlı diye aradım, sizi bilmeden aradım, Facebook sayfasından buldum telefonunuzu, rabbim bunu kararlamış, şükürler olsun, beni siz daha iyi anlayacaksınız"dedi.

İşte bunun için bu özel haberimin harareti çok yüksek haberiniz olsun. Ölçecek derece yok, dünyada yok, o genç kızın o otobüsün içinde bir dakikalık somurtmasını düşünmek bile bu ateşi körüklüyor, bilginiz olsun.

ÖZEL HABER-Mustafa Temiz-Manisa Son Haber

Güncelleme Tarihi: 12 Haziran 2022, 13:56
YORUM EKLE
YORUMLAR
Fehmi Ural
Fehmi Ural - 2 yıl Önce

İnanılmaz ya... o otobüste yolculuk eden bir tane insan çıkmamış mı ya.. o anne ile kızına yapılan hareket kabul edilemez... kamu aracından bir şöför yolcuyu indiremez ya bu nasıl bir ülke hiç mi duyarlı bir vatandaş yok muydu ya...! O şöför bu yaptıklarının bedelini ödemeli.. ki diğerlerine örnek olmalı... yetkililer göreve...!

SIRADAKİ HABER