Manisa’da Dengeler Her An Alt Üst Olabilir

Manisa’da YSK’nın seçim takvimi yaklaştıkça siyasetin kazanı için için kaynamaya devam ediyor. Bu arada siyasi kulislerde hararetli ve bir o kadar da dengeleri alt üst edecek temaslar sürüyor.

Her kesimden, iş hayatından ve farklı kulvarlarda da olsak etkili bütün siyasi simalarla insani iyi ilişkiler içinde olmanın avantajlarını bu mesleği icra ederken sürekli yaşıyorum.

Şimdi çoğu zaman yaptığımız haberler ve köşe yazılarında herkesten önce konu ne ise önce yazdığım zaman gazeteci dostlarımın dediği  “Demirci’den Manisa’ya ayar veriyorsun “ olmuştur. Bu yazı da yine akıllarına bu ifadeyi getirecektir. Ama dediğim gibi bir gelişme olduğunda her kesimden dostlarımın olması, birçok duyumu hemen değerlendirdiğim zaman dıdısının dıdısından iletişim sonucu olayları en merkezinden ve en doğru şekilde öğrenme şansına sahibim.

İyi Parti’nin büyükşehir adayı olarak Orkun Şıktaşlı’nın ilan edildiği günden itibaren Manisa’da hareketli saatler yaşanmaya başladı. Ardından Tamer Akkal’ın partisinden istifa ederek AKP’ye geçmesi de işin tuzu biberi oldu. İyi Partiye oy veren DYP ve ANAP’lı seçmenler İyi Partiye verilen 130 bin dolayındaki oyun büyük oranda kendi tabanlarına ait olduğunu ve aldatıldıklarını yüksek sesle telaffuz etmeye başladılar. Yükselen bu tepkiler, ibreyi İyi Partiden büyükşehir aday adayı olan Cihan Canuyar’a çevirdi. Sosyal medyada Canuyar’ın lehinde müthiş bir kamuoyu oluştu ve DP adayı olarak seçimlere katılması yoğun bir talep gördü.

Canuyar’ın babası DYP eski milletvekili Ümit Canuyar ile Çevre eski bakanı Rıza Akçalı ve DP’nin birçok ilçe teşkilatı da bu taleplere olumlu karşılık verenler arasında yer alıyorlardı. Manisa’daki siyasi çevreler Canuyar ailesi ile Akçalı’nın yıllar sonra aynı noktada buluşmuş olmasını sürpriz olarak değerlendiriyor ve bu uyumun DP’nin yeniden eski günlerine dönmesi için işaret sayıyordu.
 
Öte yandan daha İyi Parti adayını açıklamadan önce Saadet Partisinden bir heyet Manisa’ya gelerek il başkanı ile birlikte Canuyar’la görüşmüş, İyi Partinin Orkun Şıktaşlı’yı aday göstereceğinin kesinleştiğini bildirerek Canuyar’ı partilerine davet etmişti. Canuyar ise bu nazik davete teşekkürlerini sunmuş ve kibarca reddetmişti. Canuyar’ın SP heyetine “İyi Parti dışında aday olursam bu ancak kendi partim DP olur” dediği de söyleniyor. 
Mevcut adaylardan memnun olmayan Manisa halkı ve DP tabanında oluşan talepler karşısında iş DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın oluruna kalmıştı.

Bu noktada Manisa’da DP camiasının önderlerinden haber sitemiz yazarı hemşerimiz Naci Akın devreye girdi. Gültekin Uysal olurunu verirken, GİK üyesi ve Genel Başkanın baş danışmanlarından Uşaklı Hasan Aysal ve Naci Akın’a yetki vererek Cihan Canuyar’ın ikna edilmesini istedi.

Temaslar sonunda Canuyar’ın istekli görünmesine rağmen bazı çekincelerinin olduğu da gözleniyordu. Daha sonra Canuyar ve ekibi il başkanı İdris Mecek’le de bir toplantı yaparak geçtiğimiz Pazartesi gününe kadar süre istediler.

Bu arada Canuyarların işlettiği Canuyar Seraparkta iki gün boyunca sürekli hareket vardı. DP ilçe teşkilatlarından, hatta İzmir ilçelerinden de Canuyar’ı ikna turuna gelen vardı. Ancak Canuyar ilkeli davranıyor, kendisinin üyelik kaydı hala DP’de olduğu halde başka partiden aday adayı olduğu için döneklikle suçlanmak istemiyordu.

Sonunda var güçleriyle ve tam kadro DP için çalışmaya karar verdiler. Kimi aday çıkaracakları konusu ise hala belirsizdi. 

Canuyar Seraparkın ışıkları hafta sonu sabahlara kadar yandı. Canuyar’ın kurmaylarıyla yaptığı toplantılara zaman, zaman DP İl Başkanı İdris Mecek de katıldı. Canuyar’ın genç bir ekibi var çoğunun ailesi AP, DYP kökenli kimisi de ilk kez siyasi bir oluşum içinde yer alıyor, iş dünyasında başarılı, çevreleri geniş, itibarlı çocuklar. Sabahın ilk ışıklarıyla oradan Şule Tunalı ismi çıkıyor. Temas kuruluyor, görüşmeler yapılıyor, olumlu izlenimlerle ayrılıyor taraflar. Ertesi günü ise Şule Tunalı kararını bildiriyor, DP büyükşehir adayı olmayı kabul ediyor.

Bunu sosyal medya hesabından ilk duyuran Manisa’nın “minik kuşu” deneyimli bir gazeteci ağabeyimiz oluyor. 
Hemen Sayın Akın’ı arayıp teyidini alıyorum… 

Evet, Manisa’da dengeleri alt üst edecek, kâğıtların yeniden karılmasına sebep olacak kişi DP büyükşehir Belediye Başkanı adayı Şule Tunalı. 

Peki, kimdir Sayın Tunalı? 
Tunalı, eğitimini Hollanda’da almış, beş lisan bilen deneyimli bir iş insanı. 2007 seçimlerinde AKP’den 8. Sıra milletvekili adayı gösterilmiş. Aslında AKP ona hak ettiği değeri vermemiş. Zira köhnemiş, kaşarlanmış, siyaseti sadece rant ve çıkar ilişkisi olarak gören zihniyet onu kendileri için hep bir tehdit unsuru olarak görmüşler. Eğitiminden, deneyimlerinden, proje kafalı olmasından, entelektüel duruşundan ve çağdaş görünümünden korkmuşlar. Bir ara Cengiz Ergün ona danışmanlık teklif etmiş ama kibarca reddetmiş. DP’nin teklifini ise tereddütsüz kabul etmiş, teklifi götüren başarılı, Manisa sevdalısı genç ekibe güvenmiş.

Elbette DP-AP-DYP misyonunun ülkeye ve Manisa’ya hizmetleri de eklenince “bu iş olur” demiş. Hayırlı uğurlu olsun.

Gelelim bu olayın yankılarına ve kulis haberlerine. Haber duyulur duyulmaz adeta Manisa’ya bomba düşmüş gibi etki bıraktı.

Hem Ergün, hem Şıktaşlı şimdi hesapları yeniden yapıyorlar. Tabi bu arada Çerçi ve Çelik’in de hesapları bence şaşmış durumda, çünkü bu ekip Yunusemre ve Şehzadeler için de bomba adaylar çıkaracak. İsimler bu iki ilçe de hesapları karıştırır mı derseniz, karıştırır derim. Üstelik büyükşehir adayı kendi içlerinden olunca tabanları da kaymaya başlar mı başlar derim.

Kulağıma gelen bir fısıltı iddiaya göre AKP’ye kırgın olan Selçuk Özdağ da Tunalı’ya örtülü destek verecekmiş. Özdağ ismi bugünkü sonuçlar ne olursa olsun, tabloya ismi yazılmasa da Manisalı ve özellikle ilçelerde karşılığı olan bir isim.

Diğer yandan Salihli’de bağımsız aday olan gazeteci dostumuz Ertan Gökçe’nin de Tunalı’nın adaylığından sonra Salihli DP adayı olmaya sıcak bakabilir deniliyor.

Gelen duyumlar o yönde çünkü. Zaten hâlihazırda Ahmetli, Alaşehir, Köprübaşı DP adayları seçim kazanmaya en yakın adaylar. AKP’nin güçlü olduğu yerlerde büyükşehrin oy pusulasında AKP logosu olmadığı için oyların DP’ye verilmesi de ihtimal dâhilinde. Yani Tunalı dengeleri değiştirdi.
Manisa ittifak açıklanmalarından hemen sonra ülke gündemine girmişti, çok yakında siyasi tansiyon yükseldikçe şimdiden öngörümü yazayım Türkiye 'de İstanbul, Ankara, İzmir kadar "Manisa daha çok konuşulacak".
13 Şubat 2019
Mustafa Temiz
YORUM EKLE