MHP Demirci'de Kongre Vardı

MHP Demirci'de kongre vardı. İlçe Başkanlığına aday olan Ümit Kanyılmaz'ın telefonlu davetiyle kongreyi haber yapmak ve izlenimlerimi de siz değerli okurlarımla paylaşabilmek için Kültür Sarayında yerimi aldım.

Demirci'de bugüne kadar yapılan MHP kongrelerinden farklı bir kongre izliyorduk.

Pandemi salgını nedeniyle sadece delegelerin iştirak ettiği, sosyal mesafe kuralları içinde döşenmiş sandalyeler yanı sıra içeri girenlerin ateşlerinin ölçülmesi, maskesiz kimsenin içeriye alınmaması ve "bir an önce yapılsın da bitsin" ifadesinin ifade edilemediği ama işleyişin böyle sürdüğü bir kongre takip ettik.

Koronavirüslü günlerde yapılan MHP Demirci kongresi olarak tarihe geçse de, aslında kongrede dikkat çeken başka tarihi şeylerde vardı.

Bir önceki kongre süreci Demirci'de oldukça gergin ve sancılı yaşanmıştı.

Ahmet Kırkaya ve ekibinin istifasıyla boşalan ilçe başkanlığı için kimler kimler MHP genel merkezinde ağırlanmıştı. O dönem hatırlıyorum, şimdilerin İYİ Parti ilçe Başkanı ve bir önceki yerel seçimlerin Millet İttifakı Belediye Başkan adayı Haluk Şenyurt bile MHP Demirci ilçe başkanlığı için düşünülen isimdi. Yılmaz Ayhan ismi bir anda gündeme düştü. Ankara'da Genel Merkez'de teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcısı Şefkat Çetin'in odasına Demirci MHP için giren çıkanlar ile Çetin'in masasının üstüne konulan listelerin ve isimlerin sayısı da oldukça kalabalıktı.

Yılmaz Ayhan isminin Demirci ilçe başkanlığı görevlendirmesi açıklandığında, ülke genelinde Cumhur İttifakı rüzgarı esmeye başlamıştı. MHP Demirci için Ayhan'ın ismi açıklandıktan sonra, sosyal medya üzerinden hareketli bir gündemin oluştuğunu biliyorum.

Gözlemlerini aktaran, MHP Demirci'yi yıllardır takip eden bir gazeteci olarak MHP Demirci'nin teşkilatındaki gerçek dava adamı, vefalı ve vicdanlı insanların sessizliğindeki sesleri hissederek ve bazen dinleyerek yazan çizen biriydim.

Yılmaz Ayhan ilçe başkanı olduktan sonra, MHP'de sessizlik hakim sürdü. Hatırlıyorum da Demirci'de Milletvekili Erkan Akçay'ın da katılacağı, Cumhur İttifakı açıklaması yapılacağı gün Ticaret ve Kültür merkezinin salonuna kimseler gelmemişti. Cumhur ittifakının ayarını ve dozunu iyi ayarlayan AKP Demirci'nin kurmayları salondaki boşlukların AKP Gençlik ve kadın kollarını organize ederek ve salonda dağıtarak doldurulmasını sağlamıştı.

O günden bugünlere Ayhan yönetimindeki MHP ilçede en cılız dönemi yaşadı. Birileriyle sürtüşme ve gerginlik sürecini hep tetikleyen, şikayet eden bir anlayışla kongreye kadar geldi.

Kongre için hazırlıklar yapıldığında bazı delegelerin isminin hazirun listesinde olmadığı veya silindiği anlaşıldı.

Bu durum adliyeye bile intikal etti.

Ümit Kanyılmaz işte böyle bir gergin ortamda kongreye üç beş gün kala Yılmaz Ayhan'ın karşısına başka bir liste ile çıkarak aday oldu.

Eski ilçe başkanlarından Ahmet Koç'un kontrolünde Yılmaz Ayhan'ın listesinin kazanması için bugüne kadar MHP'de İhsan Temel faktörü ile aktif olan tüm kesimler pasif hale getirilerek ve hatta delege listesinden isimleri İlçe Seçim kuruluna verilen listeye yazılmayarak kongreye gidildi. Kanyılmaz o kongrede üç beş günlük çalışmasına rağmen bence başarılı bir sonuçla kaybetti.

Kongre sonrasında Yılmaz Ayhan ve yönetimi kongre öncesi hal ve icraatlarından farklı şeyler yapamadı.

Yılmaz Ayhan'ın ilçe başkanı iken, MHP Manisa İl Başkanlığı tarafından kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildiğini ve daha sonra bu disiplin kuruluna sevk edilme kararının difrize kaldırıldığını da tarih yazdı.

Yerel Seçimlere yakın performansı bir türlü yükselemeyen Yılmaz Ayhan seçim takvimi sürecinde iş mevsimine uydu adaylık için istifa ediyormuş gibi istifa etti.

MHP Demirci'de işte bu süreçten sonra yaşanılanları da burada tarihe geçmesi için hatırlatmam gerekiyor.

MHP Demirci yönetim kurulundan da istifalar arka arkaya gelmeye başladı.

Yılmaz Ayhan sürecinin komuta merkezindeki eski başkanlardan Ahmet Koç yine aktif duruma gelerek bu boşluğu gidermek için parti tüzüğü ve mekanizmada yer alan tüm etkenleri yarı resmi, yarı gayri resmi kullanarak gayretlerin içine düştü. Hatta MHP Demirci'nin karar defteri burada tarihi bir vesikadır. Ayhan, istifa ettikten sonra yönetim kurulu kendi arasında başkan seçti. Önceden imzalanan karar defterinin, karar bölümünün sonradan doldurulduğuna bile bu karar defteri şahitlik etti. Apartman yöneticiliği seçiminin bile daha demokratik yapıldığı bir ülkede, MHP Demirci’ye ilçe başkanı seçilip, Ankara’ya Genel Merkeze onaylatılmaya gidildi. Tarih böyle bir olayı da maalesef not aldı.

Ankara yollarına düşüldü. MHP Demirci'de ikbal peşine düşmüş, İhsan Temel'in belediye başkanı olduğu süreçte, MHP İlçe yönetiminde mesafeli kalınmış kimler varsa MHP Genel Merkezi'nde Şefkat Çetin'in ve Sadir Durmaz'ın odasına ellerinde listelerle deyim yerindeyse hücum etti.

Elinde telefonla bire bir tanışıklıkla bu çalışmalara destek veren, STK ruhunu siyasete yansıtan, kongre sürecinde arka planda durup, bire bir kulis yapanları da bu süreçte Demirci'de görebilen gözler gördü.

MHP Genel Merkezi bu yoğun Demirci trafiğine Ümit Kanyılmaz ismini görevlendirme yaparak sona erdirdi.

Bir başka deyimle Yılmaz Ayhan ile kongre yarışına kongreye üç beş gün kala aday olan ve sandıkta sayılan oylarla seçimi kaybedip, ismi delege listesinde bulunamayan yılların MHP'lisi ve vicdanlı ülkücülerin yüreğinde başkan seçilen Ümit Kanyılmaz MHP Demirci'nin başına geçen adam oldu.

Kanyılmaz, MHP Genel Merkezinin Cumhur İttifakına katılmasının hemen ardından hassasiyetle sürdürdüğü çalışmalar için aranan kumaş olmayı başardı.

Süreci iyi yönetti, görevlendirme ile gelip kucağında bulduğu yerel seçimleri de yine pozitif olarak tamamladı.

Kanyılmaz'ın Ahmet Kırkaya'nın istifasının hemen ardından kendisinin görevlendirilmesine kadar geçen MHP Demirci'nin kayıp zamanı ve aldığı yaraları da uyumlu, uzlaşıya önem vererek pansuman ettiğini ve yaraları kapattığını da burada yazmamız gerekiyor.

Kanyılmaz, geçtiğimiz gün yapılan pandemi sürecindeki kongreyede tek liste ile aday olarak bu kez sandıktan çıkan ilçe başkanı ünvanını da aldı.

KONGREDE DİKKAT ÇEKENLER

Kongreye Cumhur İttifakının Belediye başkan adayı olan ve seçilen AKP'li Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk da katıldı. Sosyal mesafenin korunarak döşenen sandalyelerin en önde olanına oturarak kongreyi izledi.

Hemen arkasında yaklaşık 6 yıl önce Selçuk'a rakip olan, 5 yıl MHP'li Belediye Başkanı olarak başarılı bir hizmet dönemi yaşayarak, Selçuk'a karşı seçim kaybeden İhsan Temel'de yer aldı.

Seçimi kaybettiği gece bugüne kadar hiç duyulmamış, görülmemiş bir şekilde, Emniyet Müdürlüğüne ifade vermeye giden ilk belediye başkanı ünvanını da alan şu Demircililerin eskileri yıkıp, yenileri yaptığı için “dozer essan” dediği İhsan Temel.

Emniyete ifade vermesi için şikayet eden ve seçim gecesi "Belediyeden evrak kaçırıyor" diyen, Selami Selçuk idi.

Başkan İhsan Temel seçimi kaybettiği gece emniyetlik olduğu olayın kahramanı ile MHP kongresinde arkalı önlü oturuyorlardı.

Nereden nereye, ben fotoğraf çekerken İhsan bey bunu fark edip eliyle bozkurt işareti yaptı, bana poz verdi.

Oysa hemen önünde şu an belediye Başkanı olan ve kendisini seçim akşamı sonradan yalan olduğu ortaya çıkan ihbarıyla emniyetlik eden aynı Selami Selçuk, yeniden belediye başkanı seçilirken, seçim konvoylarının en önünde yanında MHP ve AKP ilçe başkanlarıyla yürürken , bir eliyle rabia, bir eliyle de bozkurt işareti yaparak yine işi görmüştü.

Ama Selçuk ile Temel’in çektikleri bozkurtları kıyaslarsak, orijinali essan başkanın çektiği bozkurt idi.

Demirci’de geçici süre ile iş görmeye bir laf ederler ya, “enki işi eğret eğret yapyon” Selami Selçuk’un bozkurt çekmesi de eğret işlerdendi, yani içinden gelmeyen işlerdendi.

Siyasetin cilvesi bu olsa gerek.

Nerden nereye, AKP'nin Türkiye'de rakibi CHP ise Demirci'de de hep MHP olmuştur. İhsan Temel'in Belediye Başkanı olduğu süreçte AKP'nin ilçe başkanı olan Selami Selçuk iktidarının gücüyle, Temel'in yürüyen tekerlerine çok çomak sokmuştu. Aklıma ilk gelenler kapalı pazar yeri ve TOKİ. Hükümet konağı yapılırken Öğretmenevinde yapılan toplantıya davet edilmeyen ilk belediye başkanı da yine İhsan Temel olmuştu.

Kader değil ama Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bahçeli'nin ördüğü ağlar, MHP Demirci ilçe kongresinde bana bu görüntüleri de göstermişti.

Selami Selçuk gibi bir siyasetçinin başarılı olurken, beslendiği gerginlik, ayrıştırıcılık sürecinde yaptığı siyasetin ana malzemesi yaptığı MHP ve ülkücüler bugün kongrelerinde onu en öne oturtmuştu.

KANYILMAZ'N LİSTESİ

Ümit Kanyılmaz'ın yönetim kurulunda genç isimler gördük. Başkan eski bir eğitimci olarak işin sırrını çözmüş. Gençlerin dinanizmi ile tecrübeyi harmanlayarak bu dönemi de atlatmak istiyor.

İl delegeleri listesinde de dikkatimizi çeken isimler oldu. Manisa Büyükşehir Belediyesi eski meclis üyelerinden Kemal Korkmaz hocanın yazılması iyi bi jest. Genç isimlerin il delegesi listesine alınması da yine gençleri bu işin merkezine taşımak anlamında olumlu bir görüntü veriyor.

İl delegesi listesinde 9 ve 10 numaralı sıralarda ise öyle isimler yazıyor ki merak eden listeyi bulur, bakar veya sorar.

9 ve 10 numarada il delegeliğine ismi yazılanlara burada aslında bir demokrasi dersi var desek yalan olmaz.

Onların hakim olduğu bir zamanda yapılan kongrede, Kanyılmaz'a oy verebilir şüphelisi delegelerin ismini silenlerin oraya yazılması siyaseten bakılırsa demokrasi ve vefa diye okunabilir, insan olarak bakılırsa da adı tam da "adamlık böyle olur" dersidir.

Siyasette bazı adamların isimlerinin altı, bazı adamların isminin üstü de işte böyle çizilir dedirten olayı da burada yazmış olalım.

Bu arada bu kongrede kullanılan 101 oyun tamamı geçerli çıktı ve 101 oy ile başkan ve yönetim kurulu seçildi.

Aynı listede il delegeleri arasında isminin üstü çizilenler de var. Özellikle bir isim var ki onun ismi bir çok delege tarafından çizilmiş, yani delege demokratik hakkını kullanmış, medenice " sen buraya layık değilsin" demiştir.

Yani kullanılan 101 geçerli oyun tamamını alamayıp, üstü çizilenlerin bile il delegesi olduğu bir kongreyi Demirci MHP yaşadı. Oysa oy pusulası tanzim edilirken il delegeleri içinde yedekler bölümü yapılsa ve oraya da isimler yazılsa idi, bu ismi çizilen arkadaşlar tam demokratik olarak delege tarafından liste dışı kalacaklar ve yerlerine de yedek üyelerden kişiler seçilmiş olacaktı.

Bu listeleri yaparken bu tür yedek kişilerin  listelerininde sandığa girmesi gerek, böyle asil listeden üstleri kalemle çizilenler olur, mazaallah eceliyle veya  kahrından ölenler olur, yedekten adam koyarsınız. Bu mesajımı da teyit edin, MHP Tüzüğü buna elverir.

Genç başkan ve ekibine başarılar diliyorum. Allah mahçup etmesin.

23 Ağustos 2020

Mustafa Temiz

YORUM EKLE