Mucize Besin Yoktur!

 Lafa “Her şeyin başı sağlık!“ sözüyle başlanılsa da aslında ülkemizde insanlar sağlığının değerini gerçekten kavramış değil.    
Diyetisyenler olarak danışanlarımızın öncelikle sağlığını temel alarak hazırladığımız kişisel beslenme programları ile olumlu sonuçlar almayı hedefliyoruz.
Beslenme ve diyet bölümü etiği bilimsel veriler ışığında danışanına yaklaşmayı gerektirir.
Danışanınıza sağlıklı beslenme programını anlattığınızda ve bu programa sadık kalınca ayda kaç kilo vereceğini söylediğinizde:
Hocam bir ilaç verseniz?
Ya ben geçen internette görmüştüm bilmem ne çayı varmış işte 1 ayda şu kadar kilo verdiriyormuş.
Bir arkadaşım söyledi bu konuları çok araştırıyor: zayıflama ilacı varmış. Bunlar hakkında ne düşünüyorsunuz diye sorduğunda cevabım:
Sevgili danışanım bu kiloları kaç günde aldınız ki bu kadar çabuk gitmesini bekliyorsunuz? Peki sağlığınızı düşünüyor musunuz? Bahsettiğiniz çayın veya ilacın üzerine bilimsel bir çalışma yapılmış mı? Yan etkilerini biliyor musunuz? Bu ilacı hangi mekanizma onaylamış? Hiç haber okuyor musunuz? Diye sorarım.
Televizyonlarda, gazetelerde sıkça zayıflama çayı veya ilacı kullanımı sonucunda karaciğeri ve böbreği iflas eden hatta ölen insanların haberi yapılıyor. Buna rağmen insanlarımız kolay ve kısa sürede zayıflamak istediği için bu tür yollara başvuruyor. 
Ağırlık kaybetmeyi istemek elbette en doğal isteklerden. Ancak bilinçsiz yapılan diyetler, internette görülen veya bir arkadaş tavsiyesi ile kullanılmaya başlanan çaylar, ilaçlar ölüm saçmakta ve bunun ciddiyeti insanlarımızca anlaşılmamakta. 
Reklamı yapılan bu tür ürünler diyetisyenler arasında şarlatanlık ve dolandırıcılık olarak adlandırılır. Uzmanı olmayan kişiler tarafından bilinçsizce para kazanmak için kurulan bu tür ölümcül tuzaklara düşmemenizi öneririm. 
Sağlıklı kilo vermek için diyetisyene danışın.
Hacer Çelik
Diyetisyen
15.10.2018
YORUM EKLE