Müziğe Yasak Var, Müzisyenlere Çözüm Öneren Yok

Müzikle uğraşan, bu işten evine ekmek götüren dostlar dertli..

Koronavirüs pandemi salgınında getirilen tedbirler arasında müzik yasağının hemen gelmesi onları da geçim derdine sokmuş durumda.

Mesele şu ki ; Alınan tedbirler kapsamında turizm başta olmak üzere yazın ortasında yapılan esneklik ve maske, hijyen, sosyal mesafe söyleviyle her sektörün işlerine devam etmesi ve yeni getirilen müzik yasağı ile bu durumlar çelişiyor.

Müzisyen dostlar dertlenmişler mesaj gönderiyorlar. Yıllarca müzikten ekmek yemiş, sahnelerin tozunu yutmuş biri olarak, onlara bir müzisyen olarak bu mesajlarını ve benim derlediklerimi yayınlayarak destek olmak istiyorum.

Düğünler yasak, kutlamalar yasak, konserler yasak, bar ve müzikholler yasak, restoran ve kafelerde gece saat 12’den sonra müzik yapmak da yasak…

Korona virüs ile mücadele, müzik ve eğlenceyle savaşa dönüşmüş durumda ve neredeyse müzik yapılabilecek tüm alanlarda müzik yapmak yasak…

Turizmde, üretimde, ticarette, ulaşımda, aslında müzik ve eğlencenin dışındaki tüm ekonomik alanlarda çalışmak ve faaliyete devam etmek serbest ama getirilen kısıtlamalar sonucunda yaşamını müzik ve eğlence sektöründen kazanan insanların çalışması yasak…

İşlerini bir günde kaybeden ve çalışmaya ne zaman başlayabileceğini bilmeyen müzisyenler, tonmaysterler, menajerler, müzik organizasyon firmaları, ses / ışık sistemi firmaları ve bu firmaların on binlerce çalışanı korona virüs ile tek başlarına mücadele etme sorumluluğunu omuzlarına yükledikten sonra kendilerine sırtını dönen devlet yetkililerine dertlerini anlatacak kanal arıyor ve seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Kurumsal müzik organizasyon firmaları bünyesinde çalışanlar dışında, düğün salonlarında, barlarda ve eğlence mekânlarında çok büyük bir bölümü sigortasız çalıştırılan ve günlük kazandıkları yevmiyelerle geçinmeye çalışan müzisyenlerin ne yazık ki birleşebilecekleri ve seslerini duyurabilecekleri etkili bir meslek örgütleri yok.

Düğünlerde, davetlerde, eğlence mekânlarında, verdikleri konserlerde yaşama güzellik ve mutluluk katan müzisyenler ve sahne çalışanları, hayat tüm yaşamsal alanlarda devam ederken sadece kendilerine getirilen gayri resmi çalışma yasağı karşısında şaşkın ve kaygılılar. Yasağı getiren ama işsiz kalan müzik sektörü için çözüm getirmeyen anlayış karşısında inançlarını kaybetmeye başlayan müzik çalışanları, devlet yetkililerinin kendilerini fark etmesini ve önerdikleri iki çözümden biriyle devletin yanlarında olduğunu göstermesini bekliyorlar.

Korona virüs ile mücadelenin “sadece müziği yasaklayarak” kazanılamayacağına inanan müzik çalışanları, toplumun tüm kesimlerinin katılacağı ortak mücadele sonrasında virüsün yenilebileceğini savunuyor. Ülkemizdeki tüm sektörlerin ve halkımızın tamamının ortak fedakârlığıyla hayatı iki hafta durdurarak salgının kontrol altına alınabileceğini söyleyen sahne çalışanları,  herkesin katıldığı mücadele başlayana kadar işlerine geri dönmek ve çalışmaya devam etmek istiyor.

Virüs ile mücadele, sadece müziği yasaklayarak  müzik ve eğlence sektörüne bırakılacaksa çalışmadıkları için ailelerini geçindirebilmelerinin de mümkün olamayacağını belirten sahne çalışanları, bu koşulda yaşamaya devam etmelerini sağlayacak desteklerin devlet yetkilileri tarafından bir an önce açıklanmasını talep ediyor.

Müzisyenler ile birlikte müzik yasakları sonucunda faaliyetleri durma noktasına gelen ve bu sıkıntılı sürecin mağduru olan müzik organizasyon firmaları ve ses / ışık sistemi firmalarının da gelirleri sıfırlanmış durumda. Pandemi yasakları boyunca işleri iptal olan, son altı ayda sadece iki ay ve çok düşük kapasiteyle iş yapabilen müzik firmaları, çalışanlarının maaşlarını, depo ve işyeri kiralarını, birikmiş vergilerini, SGK primlerini ödeyemez duruma geldiler ve iş yapmak umuduyla çektikleri işe devam kredilerinin ödemeleri de Ekim ayından itibaren kendilerini bekliyor.

Bireysel olarak ya da organizasyon firmaları bünyesinde çalışan müzisyenler, sahne çalışanları ve müzik hizmeti sunarak geçimini sağlayan müzik firmaları, devletin çalışmadıkları dönem için özel bir finansal program hazırlayarak kendilerini sahiplenmesini bekliyorlar.

Organizasyon firmaları ya da mekanlar bünyesinde kayıt altında çalışan müzisyen ve sahne çalışanlarından ancak bir bölümünün yararlanabildiği kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinin sektörel sıkıntılar yüzünden kayıt dışı çalıştırılan tüm müzisyenleri kapsayacak şekilde genişletilmesini isteyen müzisyenler ve firma temsilcileri aşağıdaki desteklerin devletimiz tarafından kendilerine sağlanmasını talep ediyorlar.

MÜZİSYENLER İÇİN

  • Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteğinin geliştirilerek müzisyen ya da sahne çalışanı olduğunu ispatlayan herkesin yararlanmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması
  • Part time sigortalı olarak, günlük çalışan sahne emekçilerinin biriken genel sağlık sigortası borçlarının silinmesi ve işlerine dönene kadar alınmaması
  • Müzisyenlerin pandemi döneminde sağlanan diğer sosyal yardımlardan çalışmalarının önündeki kısıtlamalar dikkate alınarak öncelikli olarak yararlandırılması

MÜZİK ORGANİZASYON VE SES, IŞIK SİSTEMİ FİRMALARI  İÇİN

  • Daha önce ertelenmiş ve biriken vergilerin ve SGK / BAĞKUR prim ödemelerinin 2021 sonuna kadar faizsiz ertelenmesi
  • Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteğinin geliştirilerek pandemi sürecinin sonuna kadar uzatılması
  • Kullanılan işe devam kredilerinin 2021 sonuna kadar faizsiz ertelenmesi
  • Kira desteği sağlanması ve pandemi sürecinin sonuna kadar kira stopaj oranının düşürülerek ertelenmesi.

16 Eylül 2020

Mustafa Temiz

manisasonhaber@gmail.com

YORUM EKLE