O Biontech aşısı Demirci’ye ya gelecek, ya gelecek

Bir önceki yazım " Demirci'de aşı işi" okurlarımızdan çok büyük ilgi gördü, 24 saatin içinde bu yazı sadece Manisa Son Haber üzerinden şu ana kadar 25 bin kişi tarafından okundu.

Bu yazımız Manisa, Ankara dahil ilgili tüm siyasilere ve bürokrasinin tüm birimlerine de gönderildi.

Bunun yanı sıra yazının içinde vatandaşlara yazının özü itibariyle aşı randevusunun Demirci ilçesindeki sağlık kurumlarında alınamadığını, Demirci Devlet Hastanesi'nin aşı içinde aktif olmamasının, 2. doz aşı için bile alınan randevulara rağmen, insanların Aile Sağlık Merkezleri tarafından telefonla aranarak " aşı yok gelmeyin" mealinde açıklamalar yapıldığını, aşılamaların sürekli ötelendiğini belirterek, okurlarımıza ve Demircili hemşerilerimize "bu sorunu şikayet edin, anayasal hakkınızı kullanın" demiştik. Okurlarımız bu çağrıya önem vermiş, CİMER başta olmak üzere kurumlara dilekçelerle veya internet üzerinden bu şikayetlerini de iletmişler. HERKESE BU DUYARLILIKLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

55 yaş ve üzeri yaş grubu takvimi açıklandığında Biontech aşısı gerçeği de ortaya çıkınca, randevu açılmaması bu karmaşayı ortaya çıkardı.

Hastalığın, halkın yaşadığı zorlukları açıklamanın tarafı, amigoluğu da, siyaseti de olmaz.

Gazetecinin kamu adına soru sormak, doğru gitmeyen işleri kamuoyunun önüne koymak görevidir. Bizde onu yaptık. Gazeteciler Jurnaller ilgili yetkili de bunun görür, görevini yapar.

Demirci'de aşı işi böyle olumsuz tablolar ortaya çıkarmışken, halkın yanında yer alan bir yayın politikamızın güveni içinde, okurlarımızdan bize yoğun bir şekilde ulaşan şikayetler ve yaptığımız araştırmalarla ortaya çıkan sonuçlara, kayıtsız kalmadan bu konunun üstüne gittik.

Sosyal medya ve yukarıda bahsettiğim köşe yazımla da bu sorunları ve tespitleri dillendirdim.

SESSİZLİK BOZULDU AKP DEMİRCİ İLÇE BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI

Bu süreç olumsuzluklarla devam ederken, sessizlik hakimdi.

Ben sosyal medya ve Manisa Son Haber üzerinden yaptığım aydınlatıcı ve soran sorgulayan vatandaş karakterli paylaşımlarımla bu sorunun çözüm noktasında ve eleştirisel ama yapıcı ifadelerle bu ilgililerin duyarsısızlıklarına ve sessizliğe de dikkat çektim.

YAZIMIZIN ARDINDAN SESSİZLİK SONA ERDİ

Açıklama bekliyorduk. Demirci Kaymakamlığı'nın internet sitesi ve sosyal medya hesabını, yine Demirci İlçe Sağlık Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabını defalarca sayfa yenileyerek, ısrarla  gün içinde önünde oturduğum bilgisayar üzerinden sık sık kontrol ettim, fakat bu konuda bir açıklama göremedim.

Açıklama AKP Demirci ilçe başkanının sosyal medyası üzerinden akşam saatlerinde geldi.

"Buna da şükür" dedik. Bizim bildiğimiz devlet geleneği ve kurallarının bu işte bile yine uygulanamadığının şaşkınlığını kısa sürede atlattık. Zira iktidar partisinin ilçe başkanının böyle bir konuda açıklama yapması, en azından süren sessizliği bozması bizim için ve Demirci halkı için önemliydi.

Başkan Mehmet Acar, açıklamasında şöyle diyordu.

"Manisa ilinde Biontech aşısı gerek saklama koşulları gerekse kısa sürede tüketilmesi gerekmesi nedeniyle sadece dört Merkezde yapılmaktadır.Manisa,Salihli, Akhisar da

Yani bu aşıyı olmak isteyenler bu merkezlerdeki hastanelerde aşı olabilir.Sinovac aşısı saklama ve tüketim tarihi sıkıntısı olmadığı için diğer ilçelerde de uygulanmaktadır.Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizdede Sinovac aşısı tedariğindeki sıkıntı sebebiyle bir süredir bu aşı uygulanamamakta olup yarından itibaren ilçemize gelen 400 doz aşı öncelikle 2. Doz aşıyı olacaklarda uygulanacaktır.Bu dozların 300 ünü aile hekimleri 100 dozunu da Devlet Hastanesi yapacaktır. Sağlık bakanımızın da bu gün açıkladığı gibi yeni aşı anlaşmalarımızla Türkiye nüfusunun 3 katı doz aşı anlaşması yapılmış olup kısa sürede bütün vatandaşlarımızı aşılayıp şu illetten ülkece kurtulmayı hedeflemekteyiz. Bu zor süreçte birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olduğu zamanda bu tür hassas konuları siyaset malzemesi yapmadan Devletimize destek olmak durumundayız. Allah’ın izniyle bu zor dönemi en az hasarla atlatmak için birlik olalım şu mübarek günler hürmetine dua edelim.

#BirlikteBaşaracağız"

Bu açıklama daha aklı başında yapılmış bir açıklama.

Sosyal medyada ve köşe yazımdan sonra yorum yazanlara karşı başkanın tavrı hiç hoş değildi. Canı yanan vatandaşın eleştiri yapmak hakkıdır, başkan bunu kendilerine yapılmış bir muhalefet olarak algılayarak  değerlendirmiş yakışmamış. Bak bu konuda aklı başında bir okurum ne demiş.

Bir başka okurum da başkanın son açıklamasının hemen ardından bana şöyle bir mesaj yazmış..

Ben de okuruma şöyle yanıtverdim, ki doğrusu da budur, bundan sonra algı sorunu olan veya önyargılı düşünenlerde bunu kulağına küpe etsin.

Başkan Acar'ın bu sosyal medya üzerinden yaptığı son açıklamasından ne anladık?

1- Demirci Devlet Hastanesi artık aşı işine giren bir sağlık kurumu olduğunu hatırlayacaktı.

2- Sinovac aşısının dünya da tedarik edilmesinde sıkıntıların olduğu (Yani Sağlık bakanının dediğinin doğru olduğu) anlaşılıyordu.

3-Perşembe gününden itibaren 400 aşının Demirci'ye geleceği, 300'ünün ASM'lerde 100'ünün DDH yani Demirci Devlet Hastanesinde yapılacağını,

4- Biontech aşısının Manisa'da sadece 4 merkezde ve ilçe olarak sadece Salihli, Akhisar'da yapılacağını ve bu aşıyı olmak isteyen Demirci ilçesinde yaşayan 55 yaş üstü kişilerin, buralardan randevu alarak oralara gideceği,

Pandemi süreci içinde çözüm için bunların yapılabilmiş olması bile önemliydi. Çünkü bilim dünyası aşılama sayılarının önemini söylüyor. Dünya sağlık örgütü ülkelerin aşılama oranının yükselmesiyle pandemi mücadelesinin kazanılacağını söylüyor.

Başkanın yaptığı açıklamadaki rakamsal gerçekleri biraz daha didikleyelim de millet gerçekleri öğrensin. Başkan rakamlarla ve sonuçlarla tam bir siyasetçi gibi açıklama yapmış. Benim de haddime değil, ancak en azından biraz içeriğe bilimsellik katalım, hem de rakamsal gerçeklerle, edindiğim bilgileri sizlerle paylaşayım.

400 aşı meselesine gelecek olursak;
Bu aşının 300 adeti perşembe ve cuma günleri 2 gün içinde aile hekimleri tarafından tüketilecek. Yani %75 'ini aile hekimleri perşembe ve cuma yapacak. Bu 300 aşının 80 adetini sadece bir tane  aile sağlığı merkezî 2 gün içinde tüketecek.
Önümüzdeki hafta idari izin olduğu için aile sağlığı merkezleri kapalı olacak. Dolayısı ile aile hekimliğinde aşı yapılamayacak. Hastanenin aldığı bu 100 aşı 10 gün boyunca ilk dozu yapılmış,  2'inci dozun günü gelmiş kişilere yapılacak. Yani hastane 100 aşı,10 günde, dolayısıyla günlük 10 aşı yapmış olacak. Eğer yeni aşı gelmezse. Bayram olduğu için yeni aşının geleceğini düşünmüyorum.
Sorun Biontech için  vatandaşın uzak ilçelere gitmesi, 55- 60 yaş aralığında aşı hakkı gelen hastaların ilk doz Sinovac randevusu alamamasından dolayı,  mecburen Biontech için, araba tutup, uzak ilçelere gitme mecburiyetinde kalması. Bu iki sorun var. ÇÖZÜM:  Hastanenin Biontech için uygun koşulları hazırlayıp,  uzak olma ve coğrafi koşulları gerekçe göstererek Biontech talep etmesi.

(Biontech aşısı) için neden Demircililer başka ilçelere gitmek zorunda kalacak?

Bu sorunun içi "keşke" ile başlayacak tespitlerinde yazılmasını gerektiriyor.

1- Keşke, Demirci Devlet Hastanesinin  Biontech aşısını saklama koşulu olacak bir ünitesi olsaydı? Çünkü Biontech'in Demirci'ye gelmemesi bu yüzden...(Hastanenin hizmete alınması, geçen süre gözönünde tutulduğunda)

a) Hastane yapılırken ve planlanırken siyasilerin ve bürokrasinin öngörüsüzlükleri ortaya çıkmıyor mu?

b) 100 yataklı hastane ısrarında olanlara, dönemin iktidar yöneticilerinin 75 yataklı inadını sürdürerek ve bu beyanlarda  bulunarak ne büyük bir hata yaptıkları ortaya çıkmıyor mu ? "Hastane nüfusa göre yatak sayısı" yalanını gözünü kırpmadan terennüm edenlerin yalanları şimdi bir kez daha ortaya çıktı mı?

c) 100 yataklı tam teşekküllü hastane tarifi ile hastane statüsünü anlayamayan bilgisiz ilgililerin, bu işi binanın içine yatak sığdırmak gibi gören sığ düşünceli iktidar temsilcilerinin " 75 yataklı yaparız, 25 yatak daha atar sığdırırız" diyecek kadar basit, bağnaz , dar kafalı adamlar olduğu şimdi anlaşıldı mı?

2- Keşke, döneminde hastane inşaatında, yarım yamalak henüz bitmemiş, kaba inşaatın içinde hıdırellez günü yapıp, keşkek ve nohutlu pirinç pilavı yiyip üstüne ayran içerek baharı karşılayan zihniyet, keşke bunu tantanaya getirip, geçiştireceğine, bir bilene sorup öğrenseydi. Ağustos böceği misali sadece içi boş cırcır sesler çıkarıp, işi gürültüye boğduracaklarına öngörülü davranarak, böyle pandemi gibi olağandışı dönemlerin olabileceğini ve hatta en basitinden uzman doktor kadrolarının atanması konusunda bilgiye sahip olabilselerdi.

Şimdi bu zor günlerde, bu işi bilmedikleri karambole siyaset yaptıkları da ortaya çıktı mı?

3- Keşke Demircililer siyasi tercihlerini doğru yapmayı becerselerdi, keşke gaza gelip, bu ufuksuz, vizyonsuz, öngörüsüz, günübirlik siyaset yaptıkları ortaya çıkan bu adamların sırtını sıvazlamasalardı.

"Ne verirsen elinle, o da gelir seninle" sözü Demircililere keşke her dönemin ardından yaşanan beceriksizce " biz yaptık oldu" veya "kervan yolda düzülür" diyecek kadar cahilce öncelik sıralaması yapılmayan,bu tavırla yapılan işlerin sonucu oluşan ilçenin kayıpları ve hukuksuz işlerin ardından keşke, ah keşke hiç söylenemeseydi.

Mesela 3. sınıf ilçe olmamıza neden olan bu kadrolar ve onların olduğu bu sebepler ve yine bu tayfanın sessiz kaldığı süreçte,  büyükşehir kanunu yazılırken, Borlu halkının milli iradesi kanun maddesinin satırı içinde gasp edilirken, anlayacağınız Demirci'nin nüfusu 50 binin altına düşünce, küme düşmüş takım gibi amatörde maç yapacak olduğumuzu, keşke yüzlerine kimseler söyleyemeseydi.

Ama hayır şimdi her şey meydanda, o dönem tu kaka edilen bütün aydın insanlar, bunları devlet tecrübesi ve birikim ile söylerken şimdi haklı çıktılar.

Bu küçülen,vizyonsuz, göç yaşayan, işsizliğin zirve olduğu, gençlerin geleceği göremediği bu dönemlerin Demirci'sinde bu kadroların vebali var. 

BİONTECH AŞISININ SAKLANMA KOŞULLARI DEMİRCİ DEVLET HASTANESİNDE SAĞLANMALIDIR

Gelin bari bu işe eh deyin.

Şimdi sıralama hatası yapmadan, dünyanın ve insanlığın başına bela olan pandemi için ortak akılda bir araya gelinsin. Aşı için açıklama yapan siyaset kurumu, şimdi bu işte de önder olsun.

Demirci Devlet Hastanesi için aşı saklanacak ünite hemen yapılsın. Yüzeysel bilgim -70 dereceden çıkan BİONTECH aşısının -10 derecede 10 gün süreyle saklanabildiği...

Bu daha da bilimsel kurumlar aracılığıyla geliştirilsin, 100 yatak, yok 75 yatak işi gibi geçiştirilmesin. 25 yatak daha atınca 100 yatağın kullanılması mümkün olur, "bi kenara sıkıştırveriz nolcek" kafasından vazgeçilsin.

Statü denilen resmi kavramın içeriği artık kavranılsın. 100 yataklı statülü hastanenin geniş kapsamlı olacağı ve doktorundan, tesisine araç gerecine kadar imtiyazlı bir hastane olduğu artık öğrenilsin.

Ankara yollarını arşınlamakla, kapı kapı dolaşmakla, uzman doktor açığını kapatan siyasetçiler, atamaları hallettikten sonra bunu açıklarken zafer çığlıkları atacağına, artık geçmişte keşke 100 yataklı devlet hastanesi yaptırsaydık da uzman doktor atamaları bakanlıkta kafadan yapılsa idi, bizde yollarda bitap düşmüş olmasaydık demeyi özeleştiri olarak artık yapsınlar.

İşte 100 yataklı bir hastane tam o zaman yapılsa ve statüsü böyle olsa idi, şimdi Biontech aşısını da koruyacak koşulları olan bir hastaneden hizmet alıyor olacaktık.

Yani Biontech aşısını gidip kendi memleketimizde, hastanemizde  olabilecektik.

Keşke sayısı çok olan toplumların huzuru olmaz, keşkelerin sayısını çoğaltmadan, vebale girmeden, bir ilçenin geleceğini karartacak veya zorda bırakacak işler yapmadan, doğru hamleleri zamanında ve bir vizyonla öngörülerle yapabilmek siyasettir veya adamlıktır.

Unutmayın!

Ankara’da kapısını çalacak, birlikte fotoğraf çektirilerek, seçim afişi malzemesi gibi kullanılan, bir obje gibi dekor tamamlattırılan, kahvehanelerden seçim konuşmaları sırasında  telefonla bağlanılarak seçim kazanılacak, doktor getirmek için, doğalgaz işini takip ettirecek, bakanımızda yok artık.

Biliyorsunuz değil mi kabinede  pandemi sürecinde fıs fıs ile sıkılan dezenfektan gibi, virüs yok eden bir gece yarısı kararnamesi ile bu kez Demircili bakanımız da fıs-fıs  ediliverdi. 

Seçimlerde Manisa'da oy şampiyonu olan ilçenin, iktidardan oy oranı kadar olmasa da, bunun yarısı kadar devlet yatırımı almayı dahi  beceremeyen, ancak kapı kapı dolaşarak, STK’ların bağışlarıyla cezaevinin arsasını alıp, devlete cezaevini yaptıranlar ve pişkin pişkin "hizmet yaptık" diyebilenler şunu unutmasın.

Zamanında olmayan hastanesini hayırseverlerin bağışlarıyla sıfırdan yapıp bitiren, tabelasında "Demirci Devlet Hastanesi" yazan binayı bitirip, hizmete açtıranlar, bu işleri ahenkle, şevkle yapanlar yine bu Demircililerdi.

Şimdi hastaneye Biontech aşısının korunacağı üniteyi de yine Demircililer olarak istersek ,doğru üslupla konuşmayı becerirsek, birlikte yaparız. Aşı için açıklama yapan siyaset kurumu sahaya insin, kolları sıvasın, bu işi de bir şekilde halletsin. Her eleştiri sonrasında tavsiye ettikleri gibi şimdi onlarda pozitif düşünsünler..

Demirci Eğitim Fakültesi Dekanına makam otosu alırken kapı kapı, esnaf, esnaf dolaşan devlet idarecileri kadar da mı çaba gösteremeyecekler, çıksınlar meydana görelim, biz de destek verelim, başarsınlar alkışlayalım.

Hastaneye memografi cihazı alırken, cami hutbelerinde anons yaptırıp, cami cemaatinden namaz çıkışı, hocaların tuttuğu poşetli bağış sistemiyle, bunu almayı başaranlar kadar da mı gayret gösteremeyecekler canım?

Yeter ki, amaç hasıl olsun. Pozitif düşünün, hayalini kurun.  Demircililer, Demirci Devlet Hastanesine giderek,  Biontech aşısını olsun.

“Ha önce aşının saklanacağı korunacağı koşulların olduğu yer lazım” diyorsanız ki öyle. Önce bu aşıyı saklayacak yeri yapmak ve içini donatmak gerekiyor.

Buyurun bunu hemen yapalım.

Yapmak zorundayız.

Bu millet aşı olacağım diye bu yaz gününde sıcakta, salgın yüzünden klimaların çalıştırılmasının yasak olduğu toplu ulaşım araçlarında , bu pandemi de, yollarda bitap düşmeye layık insanlar değildir.

Manisa'da, Akhisar'da, Salihli'de nüfusun yoğun olduğu bu yerlerde, Demircilileri hastane önlerindeki kuyruklarda Koronavirüsün kucağına atamazsınız.

Özel aracı olup buralara gelip gitme şansı olanlar bile, o aşı kuyruklarında risk altında olacaklar, ona göre!

Velhasıl son sözüm şu...ARTIK SEYRETMEYİN...VİRÜS TESTİNDEKİ GİBİ DEĞİL, HAYATA KARŞI, HİZMETE KARŞI POZİTİF OLUN. HEMEN BAŞLAYIN... 

O Biontech aşısı Demirci’ye yani Demirci Devlet Hastanesi'ne ya gelecek, ya gelecek. NOKTA…

06 Mayıs 2021

Mustafa Temiz

"DEMİRCİ'DE AŞI İŞİ" YAZIMI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE
YORUMLAR
kazım aysan
kazım aysan - 3 yıl Önce

açık ve net bir yazı.emeğinize teşekkürler.lütfen takibi bırakmayın.aşı olacakların umudu oldunuz.