O Biontech aşısı öyle de, böyle de Demirci'ye mutlaka gelecek!

Demirci'de son süreçte covid-19 virüsü nedeniyle acı kayıplar vermeye devam ediyoruz.
Pandemi sürecinde bu virüsü kapan, tedavisi yapılan ve iyileşen insan sayısı da yine dikkat çekecek kadar fazla.
Covid-19, 2020 yılı Mart ayından beri yaşamımız içinde bizimle birlikte yaşayan bir gerçek artık. Onun yüzünden kısıtlamalar, ekonomik zorluklar, sevdiklerimizden ayrı kalmalar, hatta birbirimize sarılıp bayramlaşamamak, yumruklarımızı tokuşturarak selamlaşmaları yaşıyoruz.
Maske yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. 


Dünya'yı kasıp kavuran bu virüs yüzünden artık bulunan aşılar bu virüsü yok etmek için tek çare olarak tüm otoritelerce de kabul edilmiş durumda.
Nüfus yoğunluğunun fazlasını aşılamayı becerebilen ülkeler, normal hayata yumuşak geçişlerle başladı.


Bu virüste ardında bıraktığı can kayıplarıyla, aşılanan insanlıkla birlikte tıp liuteratürüne geçecek bir virüs olarak tarihe geçecek.
Demirci'de aşılama sürecini yakından takip eden bir gazeteciyim. Okurlarım bu hassasiyetimi ve özellikle pandeminin ilk günlerinden beri gerek haberlerim ve sosyal medyadan paylaştıklarımla bu konuda ne kadar hassas olduğumu biliyorlar.


Bundan önce yazdığım köşe yazılarımda Demirci'de aşılama konusunu da işlemiştim.
Demirci'de Ramazan ayı içinde aşı randevularının alınamaması, aşı talep edilmemesi, aşılamanın Aile Sağlığı Merkezleri dışında niçin Demirci Devlet hastanesinde de yapılmadığını sorgulamış, sonuçları da siz değerli okurlarımla paylaşmıştım.
Özellikle randevu sisteminden Demirci'deki sağlık kuruluşlarından randevu alamayan hemşerilerimin, çevre ilçe ve hatta Manisa'daki sağlık kuruluşlarına aşı olmak için gidip gelmesinin, risklerini, mesafesini de önemli bir sorun olarak dillendirmiştim.


SİNOVAC AŞISI İÇİN DEMİRCİ'DE HALEN RANDEVU ALINAMIYOR
Demirci ilçesinde randevusunu almış, 1. Sinovac aşısını olmuş ve 2.si için randevu alanlara Sinovac aşısı hem Aile Sağlığı Merkezlerinde, hem de Demirci Devlet Hastanesinde yapılıyor. Ramazan bayramı tatilinde Demirci Devlet Hastanesi de aşı için sahaya indi. Ancak hastane yine 1.Sinovac aşısını olmuş ve 2.si için randevu almış vatandaşlara aşılama yapıyor. 2. aşı için müracaat etmiş insanları aşımalaya başlayan hastane ASM'lerinin yükünü de hafifletmiş oldu.


Hiç müracat etmemiş yani birinci dozu yapılmamış kişiler Biontech aşı için Demirci dışına gidiyor. Demirci'de sadece Sinovac aşısı var. Var olan bu Sinovac aşısına ilk doz aşı için randevu alınamadığı için, sırası gelen kişiler mecburen Biontech aşısı olabilmek  için Simav, Akhisar ve Salihli'ye gidiyorlar.


Demirci ilçesinde bir kaç hafta içinde  1. aşısını olmuş ve 2. doz aşı randevusunu alanlar için süreç tamamen bitmiş olacak. Önümüzdeki hafta içinde edindiğim bilgilere göre, 2. doz için müracaat eden her vatandaş aşılanmış olacak. Yani kısa süre sonra, 2. doz aşılar bittiğinde de, Sinovac için randevu sisteminin yeniden açılması, yani aşıların da talep edilerek sağlanması gerekiyor. Açılmaz ise sadece 2. doz Sinovac aşısı yapılabilen sağlık kurumları deyim yerinde ise aşı yoğunluğunu bitirmiş, normal işleyişleri yanısıra oturuyor olacaklar.


BİONTECH AŞISININ KORUMA KOŞULLARI OLMADIĞI AÇIKLANDI
Önceki yazılarımda bu aşı randevu sisteminin Demirci için aktif olmaması ve hastanenin aşı işine ağırlığıyla niçin girmediğini gündeme taşımıştım. 
Yapılan açıklamada Biontech aşısının saklama koşulları yanı sıra Bakanlığın Biontech aşısı sadece hastanelerde uygulanabilir kararı gerekçe olarak söylenmişti. 


Bu yazımız çok ses getirdi, geri dönüşler çok yoğundu. Pandemi ikliminde bu tür bilgi giriş çıkışları yoğun olunca, önemli olanlarını da teyit etme zorunluluğu çıkıyor.


Önemli bir bilgiyi teyit ettim. 
Demirci Devlet Hastanesi BİONTECH aşısı koruma koşulları sağlanırsa, bu aşı için bakanlık ve il bazında yetkilendirilmiş merkezlerin Demirci'ye uzaklığı gerekçe gösterilirse, Biontech aşısının ilçeye gelebileceği ve hastanenin de yoğun bir çalışma yapması ile Demirci ilçesindeki aşılamaların, kısa sürede daha çok insana uygulanabileceği üzerinde durmuştum ya hani.
Bu temenni anlamındaki yazdıklarım bile çok büyük ilgi gördü, çarşı da pazar da bu yazımdan dolayı okurlarımdan ve hemşerilerimden de takdir ve teşekkürler aldım.


Demirci Devlet Hastanesinde Biontech aşısını koruyacak şartlar var mı? 
Yapılan "saklama koşulları yok" açıklaması yüzünden, aynı yazımda 100 yataklı statülü hastane konusuna da dem vurmuş, dönemindeki bu isteklerin iktidar yöneticileri için anlaşılmadığı ve hatta 75 yataklı statüde kalan hastanemiz için bu yetmezliğin yaşandığının altını bile çizmiştim.


Şimdi bir soru  daha soracağım..
Demirci Devlet Hastanesi kan merkezinde taze donmuş plazma dolabı var mı? 
Cevabını biliyorum, evet var.
Biontech aşısı için gerekli -80 derece özelliği var mı? 
Bunun da cevabını biliyorum, bu özellikte var.
Peki bu dolap nasıl edinildi? 
Bunun da cevabını biliyorum. Kan merkezi kurulurken, Demircili bir hayırsever aile bunu aldı ve hastanenin kan merkezine bağışladı. Ailenin ismini bile biliyorum ama "alan el, veren eli görmemeli" ilkesi ve ailenin iznini almadığım için yazmıyorum.


Şimdi hastane yöneticileri ve Demirci ilçe Sağlık yönetiminin cevaplaması gereken soruyu soruyorum.
Niye bu imkan değerlendirilmiyor?
Bu kan merkezindeki dolap şayet Biontech aşısının korunmasi için Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı'nın şartlarına uyuyor ise, Demirci ilçesinin Biontech için belirlenen sağlık kuruluşlarına olan uzaklığı da gerekçe gösterilerek, yani "bizim Biontech aşısını koruyacak koşullarımız var, ilçemizde merkeze ve diğer ilçelere uzak, biz talep ediyoruz, aşıyı gönderin, randevuları açıyoruz" niye denmez?


Avrupa İlaç Ajansı EMA’nın eksi 70 derecede saklanması gereken BioNTech aşılarının, 2-8 derecelik normal aşı dolaplarında da bozulmadan saklanabileceğine onay vermesinin ardından Sağlık Bakanlığı, BioNTech aşılamalarının aile sağlığı merkezlerinde de yapılmaya başlanacağını açıkladı. Önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelmesi beklenen 30 milyon doz aşı ile geniş çaplı aşılamaların başlayacağını düşünüyorum.
Diyeceğim o ki ; aşılama süreci iyi yönetilemedi. Ülkemizde aşı yetmezliği yaşandı. 


Demirci'de bu işi organize edenler de yukarıdan gelen direktiflerle işi yürütmeye çalıştılar. Halkın nüfus yoğunluğu ve imkanı olanların ilçe dışına gitmek zorunda kaldığı gerçeğini ve Demirci'deki özkaynaklarla böyle önemli bir süreci "daha fazla insanı aşılamak için ne  yapabiliriz"i hiç düşünemediler.


ENDİŞEM ŞU ; Türkiye’de yaygın olarak kullanılan Çinli Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısında  antikor yanıtlarının BioNTech’e göre biraz daha düşük olduğu en başından beri biliniyor, bu otoritelerce de dillendiriliyor. 2. doz sonrasında da Sinovac ve Biontech içinde 6 ay sonrasında üçüncü doza, yani hatırlatıcı doza ihtiyacımız olacağı yönünde bilim dünyası açıklamalar yapıyor. 


Böyle bir iklim yaşanmak zorunda kalırsa yine Demircililer yollarda mı olacak? 
Biontech aşısı için yaygın bir aşılama süreci başlatılacak. Bakanlığın günlük 1,5 milyon kişiyi aşılama hedefi var, bu açıklandı da.
Aşılama grafikleriyle, haritalarla falan sakın cevap vermeyin, pandeminin siyaseti olmaz. Gazeteci rakip değildir. siyasi rakip hiç değildir. Gazeteci, gazgiderici değilse halkın yanında olandır. 


Ben tarafım. Virüsle mücadele edenlerin tarafındayım. Herkes üzerine düşeni yapıyor. Hemşiresi yoğun bakımda entubeli hastalarla, doktorlar teşhis anında, ceset torbasınının fermuarını çeken morgda çalışan hizmetli, mezarlık hizmetindeki cenazelerin gömülme işini yapan, eli kazmalı kürekli görevli, enjektörü ile aşılayan sağlıkçı, ne ise ben de kalemiyle bu sürece destek veren bir gazeteciyim.


Dingin, kılı kırk yaran araştırmalarım, halkı dinlemelerim ve  bir gözlemle, eksikleri göstermek niyetim. Bu milletin devletine ve bilime olan inancını hamle yapamadığınız için, öngörüsüz davranarak, köreltmeyin.
Demirci şartlarını zorlasın, Sinovac, Biontech her neyse gelsin, getirilsin, imkanlar seferber edilsin...
Ben artık virüs yüzünden ölüm haberlerini yazmak istemiyorum. Ben artık maskeyle gezmekten usandım.
Çereşe'de, Emniyetin karşısındaki kahvede dost sohbetlerini, dostlarla oturup çay içmeyi özledim.
Anladınız mı?
Anladığınızı biliyorum, dolap yoksa dolap alınsın, ki var diye bilgi kesin geldi. Öyleyse çalıştırılsın, Demircili artık aşı için çevre ilçelere sefer düzenleyip durmasın. Efendiler! O Biontech aşısı öyle de, böyle de Demirci'ye mutlaka gelecek. NOKTA...
26 Mayıs 2021
Mustafa Temiz


 

YORUM EKLE