Oruç ve Diyabetli Hastalar

Merhaba, bu haftaki yazımda diyabetli hastaların oruç tutma durumu ve risklerini anlatacağım.
Ramazan ayı orucu uzun süreli açlık ve susuzluk söz konusu olduğundan diyabetli hastalar için büyük riskler taşımaktadır. 
Kimler risk altındadır?
İnsülin kullanan diyabet hastaları, sürekli hipoglisemi atakları yaşayan hastalar, hipoglisemi ataklarının farkına varamayan hastalar, oral antidiabetikler dediğimiz ilaçları kullanan hastalar ve yakın zamanda diyabetik ketoasidoz komasına giren hastalar yüksek risk grubunda olup oruç tutmaları önerilmemektedir. 
Riskler nelerdir?
Su ve elektrolit dengesinin sağlanamaması sonucunda vücudun aşırı susuz kalması sonucu tansiyon düşmeleri yaşanabilmektedir. 
İnsülin iğnesi kullanan diyabet hastaları, insülin kullanımının düzenlenmemesi sonucu hipoglisemi veya hiperglisemi risklerini taşır. 
Normal şartlarda diyabet hastalarının diyetinde, insülin hipoglisemilerini önlemek için ara öğünlere yer verilmektedir. Ramazan orucu sürecinde ara öğünler atlanmaktadır. İnsülin dozlarının ve zamanının ayarlanmaması ciddi riskler taşır.
Diğer açıdan gün boyu artan açlık sonucunda iftarda aşırı karbonhidratlı yiyeceklere yönelim artar ve bu da hiperglisemi riskini doğurur. 
Yüksek riskli diyabet hastaları oruç tuttuğunda ciddi kan şekeri düşüklüğü, diyabetik ketoasidoz denilen ( yüksek kan şekeri) diyabetik koma, uzun süren susuzlukla beraber böbreklerde diabetin verdiği zararı daha da arttırır.
Bu nedenle diyabet hatası bireyler doktoruna danışmalı, eğer tutulmaması tavsiye ediliyorsa önerilere kulak asmalıdır. 
Unutulmaması gereken bir noktada bu beden bize emanet edilmiştir ve en büyük ibadet bu bedene iyi bakmaktır.
Aşağıdaki kullanıcı adıyla instagramdayım. Takip edebilir, sorularınızı sorabilirsiniz. 
Sağlıkla kalın!
Hacer Çelik
14 Mayıs 2019

dyt.hacercelik 
 

YORUM EKLE