Paraziter Mücadele

Bir canlının iç organlarına veya vücut yüzeyi üzerine yerleşerek sürekli ya da geçici olarak ondan faydalanarak yaşayan canlılara parazit denir.
Ülkemizde bu parazitlerin bazılarını görebilirsiniz bazılarını ise göremezsiniz. Hayvanlara zarar veren dış parazitler arasında çeşitli uyuz böceklerini, keneleri, kan emen sinekleri, bit, pire ve tahtakurularını sayabiliriz. Hayvan yetiştiriciliği ve bakımı açısından önem taşıyan dış parazitler sürekli kan emerek, deri hastalıkları oluşturarak, tedirginlik ve strese neden olarak hayvanlar arasında hızla yayılabilmekte, neden oldukları verim düşüklüğü, hastalık ve ölümler sonucu çok ciddi ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Ayrıca toksikoza(zehirlenme) neden olmakta, felç yapmakta, sıtma, piroplazmoz gibi hastalıklara neden olan protozoonları nakletmekte, ayrıca viral ve bakteriyel kökenli hastalıkların etkenlerini de taşımaktadır.Aynı zamanda bağışıklık sistemi üzerinde de olumsuz etki oluşturur ve enfeksiyonlara da açık hale getirir.
 Bazı hastalıklar aynı zamanda dış parazitler tarafından taşınarak insanların da yaşamlarını tehdit eder. Yakın zamanda yaşanan Kırım Kongo kanamalı ateşi vakaları bu konuya üzücüde olsa iyi bir örnektir.İnsanlara bulaşan başlıca hastalıklar şunlardır; uyuz,bit,tenya,kist hidatik,akciğer kurtları,sıtma,malarya,leismaniasis,karaciğer kelebekleri,bağırsak solucanları…
Paraziter hastalıkların ekonomik kayıplarını göze aldığımız zaman maalesef üreticilerimiz tarafından gereken önemin verilmediğini görüyoruz. Parazitlerle mücadele hakkında yazılarımızı takip ettiğiniz takdirde en azından bir nebze olsun fayda sağlarsanız bizlerde çok mutlu oluruz.Tabii ki böyle durumlarda önce en yakın veteriner hekime başvurmanız ilk önerimizdir.Bize eleştiri ve sorularınız için ulaşmak isterseniz lütfen mail adresimizden iletişime geçiniz. 

HALUK ŞENYURT
Veteriner Hekim
haluksenyurt@gmail.com
YORUM EKLE