Genç yaşta baba olmak riskler taşıyor

Her insanın hayalidir hayatının insanını bulup onunla evlenip çoluk çocuğa karışmak. Erken yaşta evlenen erkeklerin çocuk sahibi olmaları sağlıkları açısından bazı sakıncaları da ortaya koymuş. Uzmanlar genç yaşta baba olma sorumluluğu ve ev geçindirmek zorunda kalanlarda bakın ne tür sağlığı riske sokan sonuçlara ulaştılar.

Genç yaşta baba olmak riskler taşıyor
Yapılan bir araştırmaya göre, erken yaşta baba olmak strese, stres de çeşitli sağlık problemlerine yol açarak ölüm riskini artırıyor. Bilim adamlarının araştırmasına göre, erken baba olanların orta yaşta çeşitli sağlık sorunları nedeni ile ölüm riskinin daha fazla olabileceği belirlendi.

Araştırmaya 30 binden fazla erkek katıldı. Katılımcıların sağlık ve eğitim durumu gibi kriterler göz önüne alındığında baba olma yaşını inceleyen bilim adamları, araştırmanın yapıldığı 20 yılda 22-24 yaşında baba olanların ölüm riskinin diğerlerine göre yüzde 14 fazla olduğu sonucuna vardı. En fazla riski 22 yaşında baba olanlar taşıyor Araştırmada, 30-44 yaşında ilk kez babalığı tadanların ise orta yaşta ölme riskinin, 25’inde birinci çocuğunu kucağına alanlara göre yüzde 25 daha az olduğu ortaya çıktı.

En fazla risk altında olanların yüzde 26 oranı ile 22 yaşında ilk çocuğu doğanların olduğu belirtildi. Araştırmanın yapıldığı dönemde 20 erkekten 1’i yaşamını yitirdi. Başlıca ölüm nedeninin yüzde 21 ile kalp hastalıkları, yüzde 16 ile aşırı alkol tüketimi olduğu saptandı.

Genç baba olmak stres kaynaklı sağlık sorunlarına yol açıyor Bilim adamları, orta yaşta ölüm riskinin artmasına genç babalığın getirdiği ve başa çıkmakta zorlanılan stresin yol açtığı sağlık problemlerinden kaynaklandığını vurguladı.

Bilim adamları “Ailenin taleplerini yerine getirmekle boğuşurken psikolojik ve ekonomik baskı altında kalan genç babaların sağlıklarına dikkat etmesi gerek” ifadelerini kullandı.


Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2015, 21:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER