Maske Takmak Virüsün Yayılmasını Önlüyor Mu?

Dünya Sağlık Örgütünce Koronavirüs pandemi salgını ilan edildikten sonra, güncel hayatımızın içine giren, günlerce gündemde kalan maskenin etkisi yapılan bir araştırma ile ortaya çıkarıldı.

Manisa Son Haber
Maske Takmak Virüsün Yayılmasını Önlüyor Mu?

Koruyucu maskenin ilk uygulanmaya başladığı Almanya'nın Jena kentinde vaka sayısı diğer şehirlere göre daha az artış gösterdi.
Almanya'da gerçekleştirilen araştırmaya katılan Mainz'daki Johannes Gutenberg Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, alışveriş veya toplu ulaşım araçlarında kumaştan yapılan koruyucu maske kullanımının, koronavirüsün yayılmasının önlenmesine katkı sağladığı belirtildi.
DW Türkçe'nin haberine göre, Araştırma, ağız ve burun maskelerinin konuşurken hava akışını engellediği ve bu şekilde enfeksiyon içeren parçacık ve damlacıkların havaya yayılmasını önlediği yönündeki salgın hastalıkları ve viroloji uzmanlarının tahminlerini doğrulamış oldu.


MASKE KULLANMAK ZORUNLU TUTULDU
Araştırmada, Almanya'nın diğer şehirlerine göre daha erken maske zorunluluğu getiren Jena ile zorunlu maske uygulamasını daha geç hayata geçiren kentlerde enfeksiyon sayılarının gelişimi karşılaştırıldı. 
Thüringen eyaletinin Jena kenti, 6 Nisan'da kamuya açık alanlarda koruyucu maske zorunluluğu getirerek, Almanya'da bu uygulamayı başlatan ilk büyük kent olmuştu. Koruyucu maske zorunluluğu ile kentte koronavirüs vakalarının sayısı yavaş bir şekilde artış göstermişti.


MASKE ZORUNLULUĞUNUN ETKİSİ
Almanya'nın Mainz, Darmstadt, Kassel kentleri ile Danimarka'nın Sonderborg şehrinden bilim insanlarının katıldığı araştırmada, Jena ile maske zorunluluğun olmadığı kentlerdeki vaka sayıları arasında önemli bir farklılık kaydedildi. Jena'da maske zorunluluğu getirildiği 20 gün içinde koronavirüs vakalarının sayısı 142'den 158'e yükseldi. 
Maske zorunluluğunun bulunmadığı kentlerde ise aynı süre içinde vaka sayısının 143'den 205'e yükseldiği tespit edildi.Bilim insanları, 22 Nisan'dan veya 27 Nisan'dan itibaren maske zorunluluğu getiren kent ve kasabalardaki vaka sayılarını incelediğinde de benzer bir sonuca ulaştı. Johannes Gutenberg Üniversitesi'nden Klaus Wälde "Özetle, bu bölgelerde maske zorunluluğu getirilmesi, COVID-19'un yayılmasının yavaşlamasına katkı sağladı” dedi. 
Kaynak Yeniçağ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER