Migren kadınlarda 3 kat daha fazla etki gösteriyor

Migren, şiddetli baş ağrılarına neden olan, genellikle bir yarı baş ağrısı olarak tanımlanan bir tür baş ağrısıdır.

Migren kadınlarda 3 kat daha fazla etki gösteriyor

Bu tip baş ağrısı, genellikle bir başın bir tarafında hissedilen, pulsatil (atımlı) bir karaktere sahip, ışık veya sese karşı hassasiyet, mide bulantısı ve kusma ile birlikte olabilir. Migren atakları genellikle birkaç saat ile üç gün arasında sürebilir.

Migren, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu sonucu ortaya çıkabilir. Bu faktörler arasında hormonal değişiklikler, genetik yatkınlık, stres, uyku eksikliği, çeşitli gıda ve içeceklerde bulunan tetikleyiciler, çevresel faktörler, ve bazen baş ağrılarına neden olabilen başka sağlık sorunları bulunabilir.

Migren atakları genellikle üç aşamada gelişir:

  1. Ön Belirtiler (Prodromal Faza): Bazı kişiler migren atağından önce birkaç saat veya gün boyunca belirtiler yaşarlar. Bu belirtiler arasında ruh hali değişiklikleri, enerji seviyelerinde düşüş, yorgunluk ve yeme alışkanlıklarında değişiklikler yer alabilir.

  2. Baş Ağrısı (Auralı veya Aurasız): Migren atağının en belirgin özelliği şiddetli baş ağrısıdır. Auralı migrende, baş ağrısından önce görme değişiklikleri, karıncalanma hissi veya konuşma güçlüğü gibi belirtiler olabilir. Aurasız migrende ise bu tür belirtiler olmaz.

  3. Sonrası (Postdromal Faza): Migren atağı sonrası, bir kişi hala yorgun, halsiz veya baş ağrısından etkilenmiş hissedebilir. Bu dönem birkaç saat veya gün sürebilir.

Migren tedavisi, ağrıyı hafifletmeye veya atakları önlemeye yönelik olabilir. İlaçlar, migren atağı sırasında veya önlenmesi amacıyla kullanılabilir. Ayrıca, tetikleyici faktörlerin belirlenmesi ve bunlardan kaçınılması da migren yönetiminde önemli bir rol oynayabilir.

Eğer migren belirtileri yaşıyorsanız veya şüpheleniyorsanız, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek ve doğru tanı ve tedavi planı için uzman tavsiyesi almak önemlidir.

Migren ağrısı kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha fazla görülüyor ve mevsimlere bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor.İSTANBUL (İGFA) - Ülkemizde oldukça sık rastlanan bir baş ağrısı türü olan migren; her 6-7 kişiden birinin şiddetli ağrılar yaşamasına sebep oluyor ve hayat kalitesini oldukça düşürüyor.

Migren ataklarını tetikleyebilen faktörlerden biri olan hava değişimine dikkat edilmesi gerekiyor. Migren ataklarının ne zaman ve hangi hava koşullarında meydana geldiğini anlamak için baş ağrısı günlüğü tutmanın önemli bir adım olduğunu vurgulayan Nöroloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Hava koşullarının yanı sıra; stres, hormonal değişiklikler, bozuk uyku düzeni, parlak ışık, yoğun parfüm kokusu, aşırı egzersiz ve aşırı kafein tüketimi de migreni tetikleyebiliyor” ifadelerini kullandı.

Migrenin olumsuz yönde etkilenmesine neden olan bir diğer faktörün yiyecekler olduğunu açıklayan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Özellikle çikolatalar, kabuklu kuruyemişler, baharatlar, deniz ürünleri, aspartam gibi katkı maddeleri, peynir, salam, sucuk, sosis ve hatta bazı hastalarda meyve ve sebzeler bile migreni tetikleyebiliyor. Migren ağrısını tetikleyebilen veya arttırabilen yiyecekler her hastada farklılık gösterebilir. Dolayısıyla kişinin ağrısını tetikleyen nedeni kendi belirleyip bu nedene yönelik olarak önlemler alması gerekiyor” dedi.

Uykunun migreni tetikleyen en önemli etkenlerden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Az uyku kadar fazla uyku da migreni tetikleyebilir. Bu nedenle, migrenli hastaların her gün ideal uyku düzenlerini koruması gerekiyor. Özellikle cumartesi gecesi, geç yatmak ve geç kalkmak migren ağrısını tetikleyebiliyor. Bu nedenle mümkünse hafta sonları da aynı uyku düzenini sürdürmek, migrene sahip hastalar için hayati önem taşıyor” uyarısında bulundu.

MİGREN AĞRISININ 9 ÖZELLİĞİ

Yüksek ışık ve ses yüzünden şiddetlenir. Genellikle başın tek tarafında kendini hissettirir. Zonklayıcı özelliğe sahiptir. Orta veya şiddetli seviyededir. Bulantı ve/veya kusmaya yol açabilir. Auralı versiyonlarında, ağrı başlangıcı esnasında görme bozukluklarına sebep olabilir. Yoğun baş hareketleri ve yoğun fiziksel aktiviteler ile artış gösterebilir. Kriz / atak şeklinde meydana gelir. Ataklar 4 ile 72 saat arasında sürebilir.

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2024, 00:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER