Pandemiye rağmen organ nakli sürüyor

Akdeniz Üniversitesi (A.Ü) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, üniversite hastanesinde 2021 yılı içerisinde 38 böbrek ve 26 karaciğer nakli yapıldığını söyledi.

Manisa Son Haber
Pandemiye rağmen organ nakli sürüyor

Akdeniz Üniversitesi tarafından pandemi sürecinde Akdeniz Organ Nakilleri toplantısı düzenlendi. 

Rektör Özkan, organ nakillerini çeşitlendirmek istediklerini, hedeflerinin ince bağırsak ve akciğer nakilleri olduğunu belirtti. Akdeniz Üniversitesi kurucu rektörü, doku ve organ nakli uygulamalarında Türkiye'deki öncülerden Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’nu saygı ile andıklarını belirten Özkan, ‘’Türkiye’nin son 40 yılda organ nakli alanında yakaladığı büyük atılımda Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’nun önemli bir payı var’’ dedi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde organ nakillerinin başladığı tarihten bugüne kadar 4 bin 830 böbrek, 647 karaciğer, 107 kalp, 78 pankreas, 5 yüz, 4 ekstremite ve 1 rahim nakli gerçekleştirildiğini anlatan Özkan, şunları kaydetti.

‘’Pandemi dönemi her şeyi olduğu gibi organ nakli çalışmalarını da etkiledi. Sağlık çalışanlarımızın özverili çalışmalarıyla 2021 yılı içerisinde 38 böbrek ve 26 karaciğer nakline imza attık. Hemen hemen tüm organ ve doku nakillerinin yapılabildiği organ nakli merkezimizde, böbrek, karaciğer ve kalp nakillerinin yanında, yüz nakli, çift kol nakli ve rahim nakli gibi operasyonlarla biz de çıtayı elimizden geldiği kadar yukarı taşımaya gayret gösteriyoruz. Sırada ince bağırsak ve akciğer nakilleri var. Bu nakiller için alt yapımız, tecrübemiz ve cerrah kalitemiz çok yüksek.” 

Aşı çalışmaları 

Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Covid-19’a karşı aşı çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden Özkan, şöyle devam etti.

“Aşı çalışmalarında Erciyes Üniversitesi’nin çalışmaları var, takip ediyoruz biz de. Bilkent Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nde de devam eden aşı çalışmaları var. En kısa zamanda Türk aşısının ve ilaçlarının da piyasaya çıkıp insanlığa hizmet etmesini istiyoruz. Üniversitelerin covid döneminde de bundan sonra oluşacak olaylarda da altyapı oluşturması ve var gücüyle çalışması gerekiyor. Akdeniz Üniversitesi olarak elimizden geldiğince altyapıyı oluşturup en iyi şekilde Türk tıbbına ve dünya tıbbına hizmet etmek istiyoruz.” 

Organ naklinde çeşitlilik

Rektör Özlenen Özkan’ın eşi ve aynı zamanda Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan da, kompozit doku nakli gibi operasyonların dünyada az sayıda olmasıyla birlikte kurumlar için prestij öneminin yüksek olduğunu bildirdi. Ömer Özkan, şunları kaydetti.

‘’Kol nakli, rahim nakli, yüz nakli gibi ameliyatların yapılıyor olması hem ülkemiz hem de Akdeniz Üniversitesi için çok önemli. Dünyada en çeşitli nakillerin yapıldığı kurumun içerisindeyiz. Bu ameliyatların daha geliştirip daha iyi bir şekilde yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. İnce bağırsak ve akciğer naklinin de yapılmasıyla birlikte ulaşılması zor bir hedefe doğru gideceğiz. Pandemi döneminde ve her türlü afet koşulunda da organ nakillerini yapmayı öğreneceğiz. ’Bunlar için alt yapıyı çok iyi oluşturmamız gerekiyor. Hayat kurtaran organ nakillerinin durma şansı yok.” 

AJANSBİZİM

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2021, 12:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER