Seyfi Baba

Geçen akşam eve geldim.

Dediler:


- Seyfi Baba
Hastalanmış, yatıyormuş.
- Nesi varmış acaba?






Bir de baktım ki: Tek onluk bile yokmuş kesede;
Mühürüm boynunu bükmüş duruyormuş sâde!

O zaman koptu içimden şu tahassür ebedî:
Ya hamiyetsiz olaydım, ya param olsa idi!


Mehmet Akif bu uzun şiirde yaşlı bir hasta komşusu karşısındaki çaresizliğini anlatır.


Bu yazıyı yazmak nerden aklıma geldi diyeceksiniz. Bu soğuk kış günlerinde televizyonda Avrupa’da soğuktan 20 kişinin öldüğünü duyunca yazayım dedim.


Ecdadımız vakıflar kurarak bu konuya çok önem verdiler. Yaşlıların ve yetimlerin bakım ve tedavileri amacıyla kurulan birçok vakıf halen bu vazifelerini kurumsal olarak sürdürmektedir. Günümüzde de yeni kurulan birçok sivil toplum kuruluşunun hizmetleri takdire şayandır. 


Hiç şüphe yok ki; Milletimiz genlerinin ve inançlarının bir tezahürü olarak bu görevini sürdürmektedir. Demirci’de verenin ve alanın gizliğini esas alan “sadaka taşı” yoktur ama bu hizmetlerini gizlice yapan birçok hayırsever de mevcuttur. Hasta ve yaşlıların hatırlanması ve ziyaret edilmesini de örnek bir davranış olarak ifade etmem lazım.


Soğuk kış gecelerinde insanların sokak hayvanlarının üşümesinler diye üstlerini örttüğünü, aç kalmasınlar diye pencere kenarlarına ekmek kırıntıları koyduğunu biliriz. Hatta yaban hayvanları için yapılan fedakârlılar çok anlamlıdır. Susuz kalmış bir köpeğe su veren kadının Cennetlik olduğu, evindeki kediyi aç bırakan kişinin de Cehennemlik olduğunu anlatan hadisleri okuyunca yapılanın ne kadar erdemli bir davranış olduğunu anlatmaya gerek yoktur.


Demirci halkı bu hususlarda hassastır. Yaşlı ve ihtiyaç sahibi komşularını bilir ve elinden geldiğince yardımcı olur. Burada önemli olan derdini ve ihtiyacını anlatamayan gururlu garipleri bulmaktır. Demirci’de, büyük şehirlerde olduğu gibi stadyumlara toplanacak kadar ihtiyaç sahibi insan tabi ki yoktur. Ama bir kişi bile varsa bu göz ardı edilmemelidir. 
İnşallah ilçemizde bilmediğimiz “Seyfi Babalar” yoktur.


Hamiyet sahibi Demirci’mize selam olsun. 



Ahmet Duman
YORUM EKLE